Štedrák

Vždy ma veľmi fascinovalo, ako nie len každá krajina, ale aj každý kraj, dokonca každá rodina má svoje Vianočné zvyky. Každý prežíva Vianoce tak trošku inak. Niekto chystá kapustnicu, iní hríbovú polievku, či šošovicovú a niekde zase jedia oplátky s medom, dokonca aj s cesnakom. Ja milujem tradície a myslím, že aj to dotvára to krásne čaro Vianoc. To, čo dedíme z rodiny na rodinu, to čo robíme iba na Vianoce. Tie všetky zvyky sú našou súčasťou a nevedela by som si predstaviť úplne netradičné Vianoce… My sme doma každoročne pripravovali kapustnicu, kapra, Vianočku a štedrák. Počas štedrovečernej večeri nám dávali rodičia medom na čelo krížik. Ako dieťaťu mi to bolo smiešne, dnes to tak robím aj v mojej rodine. Vlastne od kedy mám vlastnú rodinku, mi je tak vzácne dediť všetky tieto zvyky a som nesmierne vďačná mojej maminke a jej maminke, že im tak záležalo na tradičnom kresťanskom prežívaní Vianoc. Dodáva mi to pocit pokoja a radosti. Na štedrý deň a deň pred ním pečieme, varíme, radi sa modlíme pri Adventnom venci, počúvame koledy, chystáme Vianočný stôl, pozeráme Vianočné oblátky ( Na slovenskom vidieku do začiatku 20. storočia piekol oblátky miestny učiteľ. Na každú rodinu sa ušlo 15-20 kusov a 2-3 trubičky. Je to krásny film o predvianočných zvykoch v obyčajnej Slovenskej dedine). Moja maminka posledné roky doma počúvala Darinu Laščiakovú a jej Vianočné piesne a rozprávanie. Určite sa dá kúpiť jej cd alebo niekde stiahnúť. Je to krásne rozprávanie Vianočných zvykov, spievanie kolied a spomínanie starých ľudí ako oni prežívali Vianoce. Na štedrý deň ako stvorené. Môj skvelý svokrík zase vždy prinesie Betlehemské svetlo. A my štyria sme si zvykli na Štedrý deň vziať zopár napečených koláčikov a ísť do naších rodín a popriať požehnané a pokojné sviatky. Ale aj Miško si doniesol z domu tie svoje zvyky. K oplátkam s medom pridávali doma cesnak a tak pribudol aj do našej domácnosti. Rovnako aj súčasťou ich Vianočného stola boli a stále sú opekance. Na strednom Slovensku sa im hovorilo pupáky, na východnom Slovensku zase bobáľky. Kedysi sa z pripraveného chlebového cesta najprv odkrajovali kúsky vo veľkosti orecha, tie sa následne upiekli v peci. Na Štedrý večer sa opekance sparili vriacou vodou, aby zmäkli. Po scedení sa zjemnili maslom, posypali makom a poliali medom.  A aké zvyky máte vy? Máte radi tieto tradície a zvyky?Alebo naopak, Vianoce takto neprežívate?

V celej našej krajine bolo tradíciou piecť vianočné koláče, medovníky a sladké pečivá, ktorých chuť a zloženie sa menilo od kraja ku kraju. Typické vianočné sladkosti boli predovšetkým koláče z kysnutého cesta, orechové a makové záviny, vianočka, štedrák a plnené rožky. Hojnosť vianočného pečiva na stole bola predzvesťou bohatej úrody v Novom roku. Ako som spomínala, u nás každé Vianoce pripravujeme štedrák aj Vianočku . Tak sa volá preto, lebo je v ňom obsiahnuté naozaj všetko možné a veľa dobrých vecí – mak, orechy, tvaroh, lekvár. Tento vianočný koláč má dlhú históriu a jeho pôvod môžeme nájsť na strednom Slovensku. Upečenie štedráku znamenalo pre rodinu hojnosť a šťastie v Novom roku. Ja pri príprave štedráku počúvam celé to krásne Vianočné rozprávanie a koledy od Darinky Laščiakovej, ako počúva aj moja maminka. Je to moja chvíľka. A sto krát za deň jej volám, a pýtam sa jej ako pripravuje kapustnicu, šalát, ako robí to či ono. A tak sme na telefóne stále 🙂 Akosi mi dodáva pocit istoty, že ju počujem, že ju ešte mám a že sme spolu. 🙂

Štedrák sa môže zdať ako komplikovaný koláč. Ale nie je to vôbec tak. Plnky si môžete pripraviť aj deň vopred, teda okrem tvarohovej. Ráno iba zamiesite cesto a potom už len vaľkáte a plníte. Chutí úžasne! A schválne som recept pridala úplne v pôvodnom znení, ako som ho zdedila. Nemohla som tam nič zmeniť. A ani som nechcela. Takto je dokonalý! Nie je kváskový, ale z droždia. Ale! Môj kvások má už 8 dní a pekne rastie, tak verím, že štedrák urobím aj kváskový. Skvelý recept na takýto štedrák nájdete na blogu Chuť od Naty. Ja sa naň chystám a teda tak, že namiesto kvasníc použijem kvások, ale ostatné plnky a celý postup zachovám tak, ako ma ho naučila maminka. Lebo je to srdcovka 🙂 Preto pridávam recept práve na ten náš rodinný.. Z bielej múky, bieleho cukru, droždia .. 🙂 Verím, že ho vyskúšate aj vy doma a stane sa súčasťou Vaších rodín. Či už ten kváskový alebo môj z droždia…

Prajem Vám pohodové a radosťou prežiarené predvianočné dni 🙂

Ingrediencie (uvádzané množstvo je na veľký plech. Na fotkách nájdete štedrák na plechu v polovičnej veľkosti, nech Vás to nepomýli)

CESTO

  • 750g polohrubá múka
  • 20g droždie
  • 3dcl mlieka
  • 120g maslo
  • 100g cukor
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • vanilka štipka soli

LEKVÁROVÁ

  • 200g slivkový lekvár
  • voda, rum, škorica, práškový cukor

ORECHOVÁ

  • 180g mleté vlašské orechy
  • 1,5 dcl mlieko
  • 80g práškový cukor
  • citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)
  • hrozienka

MAKOVÁ

  • 200g mletý mak
  • 3dcl mlieka
  • 120g práškový cukor
  • 10g maslo
  • citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)
  • hrozienka

TVAROHOVÁ

  • 300g tvaroh
  • 80g práškový cukor
  • 80g maslo
  • 20g hrozienka
  • 2 žĺtky
  • sneh z  bielkov
  • hrozienka
  • vanilka
  • citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)

 

Postup

  1. CESTO: Necháme vzísť kvások tak, že do mierne teplého mlieka dáme trošku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme. aby sa droždie aktivovalo a začalo v mlieku pracovať. Trvá to cca 10 minút.  Maslo roztopíme a necháme mierne vychladnúť. Do misy si dáme múku, zvyšný cukor, vanilku, tri žĺtky, roztopené vychladené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru asi z jedného nechemicky ošetreného citrónu a celý kvások. Vypracujeme cesto. Preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Ja vždy dám cesto do teplej trúby. Cesto nakysne raz toľko rýchlejšie. Trúba by mala byť ale iba mierne teplá, inak sa môže cesto zničiť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí.
  2. SLIVKOVÁ PLNKA: Do hrnca si dáme slivkový lekvár a od oka voda, rum, škorica, práškový cukor, aby nám vznikla taká dobre roztierateľná hmota. Chvíľku varíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  3. ORECHOVÁ PLNKA: Do hrnca si opäť dáme všetky ingrediencie na orechovú plnku a na miernom ohni, aby orechy neprihoreli chvíľku varíme. Necháme vychladnúť.
  4. MAKOVÁ PLNKA: Makovú plnku pripravíme úplne rovnako ako aj predošlé dve. Iba všetko zmiešame v hrnci a chvíľu povaríme. Necháme vychladnúť.
  5. TVAROHOVÁ PLNKA: Maslo si roztopíme. Bielka vysľaháme do tuha. Do misky si dáme tvaroh, žĺtka, cukor, roztopené maslo, citrónovú kôru, hrozienka a vanilku. Poriadne premiešame. Pridáme vyšľahané bielky a už iba zľahka premiešame.
  6. VRSTVENIE ŠTEDRÁKU: Plech si vystelieme papierom na pečenie. Vyvaľkáme prvé cesto, opatrne ho prenesieme na plech. Jednotlivé vrstvy cesta sú veľmi tenké, takže dávajte pozor pri prenášaní cesta. Nám k tomu pomáha valček na cesto, na ktorý zvinieme kúsok cesta, aby sa nedotýkalo vzájomne, inak by sa zlepilo. Alebo najlepšie je mať pri sebe ešte dve ruky. Vo štvorici sa cesto prenáša veľmi dobre. Na plechu cesto ešte podoťahujeme, aby pokrývalo celý plech. Naň navrstvíme prvú plnku-lekvárovú. Vyvaľkáme druhú časť cesta a preložíme na lekvárovú plnku. Pozor, ak zle uložíte cesto na lekvárovú plnku, ťažšie sa Vám bude sním pracovať, aby ste ho posunuli na svoje miesto. Dajte si preto záležať, aby cesto ste rozložili na prvú plnku čo najpresnejšie. Prstami podoťahujeme. Na toto druhú cesto ide orechová plnka. Znova postup zopakujete s tretím cestom, na ktoré pôjde maková plnka a za posledné vyvaľkané cesto pôjde posledná tvarohová plnka. Už len celý koláč prikryjete posledným vyvaľkaným cestom. Potrieme roztopeným maslom a dáme piecť na 180°C cca 35-40 minút. Koláč si počas doby pečenia sledujte, aby ste štedrák nevysušili. Každá trúba je iná.

 

 

 

 

 

Trackbacks & Pings

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.