
Špenátovo-brokolicová polievka
Všetci sme pohnutí udalosťami posledných dní. Kto by nebol. Poctivo sme sa zavreli doma, von chodíme len na našu záhradu a nakúpili sme si na minimálne dva týždne, snáď aj na mesiac ak bude treba. Uskromníme sa.
Ak ste si nakúpili aj vy do zásob (čo dúfam), my foodblogeri na slovensku sme sa spojili a rozhodli pridať sa do boja a inšpirovať vás aspoň virtuálne v tom, aby sme potraviny nevyhadzovali, aby sme nechodili zbytočne do obchodu pre hento či tamto a aby sme si dokázali uvariť z hocičoho. Obmedziť kontakt medzi ľuďmi je teraz veľmi dôležitý, priam život zachraňujúci. A preto, u mňa na Instagrame, ako aj u ostatných foodblogerov budete nachádzať tipy ako variť zo zásob. Máme na to spoločný hashtag #varimzozasob . Verím, že u nás nájdete jednoduchú inšpiráciu, ako sa aj v kuchyni vysporiadať s obmedzeným režimom.
Ja mám pre Vás tip na rýchlo a ozaj výživnú polievku. My máme na tento týždeň ešte slušnú zásobu zeleniny. Potom budem čerpať hlavne z fermentovanej zeleniny, klíčkov, kváskového chlebíka, strukovín a obilnín. To bude naša obživa. Dnes si ale doprajeme túto polievku. Doma mám brokolicu, v mrazničke špenát aj vňať. Nič viac netreba. Finta tejto polievky je práve petržlenová vňať. Dodá polievke úžasnú chuť. My sme sa do tejto polievky priam zamilovali. Jednoduchá. Rýchla. Výživná. Krásne zelená.
Počet porcií: 4 Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g brokolice
- 100+100 g čerstvý špenát (alebo mrazený pridajte celý naraz)
- 1- 1,3 litra vody alebo zeleninového vývaru
- soľ
- hrsť čerstvého oregána
- hrsť čerstvej bazalky
- 40 g petržlenovej vňate
- 80 g smotanového syra alebo smotany na šľahanie (môžete vynechať)
- citrónova šťava, prepustené alebo klasické maslo
- krutóny z kváskového chlebíka (trebárs z tohto)
- opražené tekvicové semiačka
Postup
- Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno a na olivovom oleji restujeme v hrnci.
- Brokolicu aj špenát umyjeme. Brokolicu rozdelíme na malé časti.
- K restovanej cibuli pridáme brokolicu, minútku orestujeme, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme cca 3 minúty. Ak pridávate len vodu, nezabudnite polievku osoliť. Pridáme 100 g špenátu (alebo 200g mrazeného) a varíme ďalších 3-5 minút.
- Polievku stiahneme z varnej dosky (alebo zo šporáka :)), pridáme zvyšný špenát (ak robíte z mrazeného už nič nepridávate), oregáno, bazalku a petržlenovú vňať.
- Celú polievku premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka. Alebo polievku rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérom.
- Dochutíme troškou citrónovej šťavy, troškou prepusteného alebo obyčajného masla, poprípade osolíme.
- Podávame s opraženými tekvicovými semiačkami a s krutónmi z kváskového chleba.