Šparglová polievka
Špargľových receptov je všade toľko, že nebolo ani treba tvoriť nový. Ale viete, tento môj blog je môj priestor kam takmer denne chodím, rada a hľadám si, čo uvarím. Je to priestor v ktorom chcem mať ukryté všetky recepty. AJ pre Vás, aby ste mali všetko „pod jednou strechou“. A raz aj pre moje deti. A baví ma to zdieľať s Vami. Preto som sa rozhodla recept na špargľovú polievku pridať aj sem. Je veľmi jednoduchá a je v nej kombinácia zelenej a bielej špargle a nájdete v nej aj topinambur. Je to veľmi zdravá zelenina s mnohými benefitmi. Ja topinamburov nemôžem zjesť príliš. Majú výraznú chuť a hneď mi plne prebijú iné chute. Ale ako doprovodná ingrediencie do receptu sú úplne úžasné. Tak niekedy trebárs vyskúšajte aj takúto verziu špargľovej polievky. Je tak jarná a ľahká! Dobrú chuť.
Počet porcií: 4 Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
- 1 cibuľa alebo 2 šalotky
- strúčik cesnaku
- trošku olivového oleja
- zväzok bielej špargle
- pol zväzku zelenej špargle
- 2 zemiaky
- 200 g topinamburu (ak nemáte, pridajte zemiak alebo hrášok)
- 2 hrste hrášku
- voda alebo zeleninový vývar
- soľ, bazalka, korenie
Postup
1.Zeleninu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
2.Bielu špargľu ošúpeme, odkrojíme tvrdé konce a nakrájame. Zelenú špargľu stačí umyť a zrezať tvrdé konce. Ak je mladá, nešúpem ju. Dve-tri zelené špargle si odložíme bokom na dekoráciu na záver.
3. Na olivovom oleji osmahneme cibuľku a cesnak, pridáme nakrájanú zeleninu (špargľu, zemiaky, topinambur) a hrášok. Posolíme, pridáme korenie a bazalku a chvíľu dusíme. Zalejeme vodou alebo vývarom tesne nad hladinu zeleniny. Varíme dozmäknutia.
4.Medzitým si zvyšnú zelenú špargľu sparíme a následne orestujeme na panvici.
5.Uvarenú polievku rozmixujeme dohladka. Pridáme kúsok prepusteného masla a premiešame.
6. Podávame s kúskom chrumkavej zelenej špargle a s hrsťou klíčkov trebárs.