
Španielska tortilla
Poznáte španielsku tortillu – tortilla de patatas? Je to veľmi časté a obľúbené jedlo v španielsku. Španielska tortilla je súčasťou ich každodenného života. Majú ju aj na raňajky, ale v pohode aj na obed alebo večeru alebo ako príloha ku hlavnému jedlu. Ide zväčša o zemiaky a vajíčka, no pridať sa môžu aj iné ingrediencie. Ja som tentokrát pridala aj kel, strúhaný syr a poriadne veľa petržlenovej vňate. Aká dobrota vznikla! Tak sme si španielsku tortillu obľúbili, že si ju pripravujeme raz do týždňa. Spolu s poriadnou porciou fermentovanej zeleniny je to ideálny obed.
Originálna španielska tortilla sa pripravuje tak, že sa zemiaky „smažia“ v hrubej vrstve oleja. My si doma zemiaky predvárame. Ušetríme kopec oleja a aj čas, pretože kým sa mi orestuje cibuľa a kel (alebo iná ľubovoľná zelenina), zemiaky sú rýchlo uvarené a už ich len pridáme na panvicu a zalejem vajíčkami. Je to fakt veľmi jednoduché a rýchle.
Tento recept je naozaj parádny. Nech Vám prinesie kus radosti a dobrej chuti, rovnako ako nám. A všetkým mamám praktický tip na rýchly obed, lebo
Dobrú chuť.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 6
Ingrediencie
- 350 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 5-6 lístkov kelu
- 8-10 vajíčok Farmfoods
- 2 hrste nastrúhaného syra (ja som použila Farmársky biely od Farmfoods)
- 2 hrsť petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Postup
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a dáme variť do studenej osolenej vody.
- Medzitým ošúpeme a nakrájame nadrobno cibuľu a kel nakrájame na pásiky.
- Na olivovom oleji osmahneme cibuľu do zlatista. Pridáme na pásiky nakrájaný kel a chvíľku dusíme.
- K zmesi pridáme scedené a uvarené zemiaky.
- Vajíčka si vymiešame s nastrúhaným syrom, s petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Túto zmes vylejeme na zemiaky s kelom. príliš nemiešame, iba jemne rozprestrieme, aby bola vajíčková zmes všade.
- Teraz máte dve možnosti. Buď necháte tortillu dopiecť na panvici (niekto ju v polovici času otáča pomocou taniera) alebo to môžete urobiť ako ja, že ju dám do rozohriatej rúry na 180 stupňov na cca 12-15 minút. Treba vybrať ale vhodnú panvicu do rúry.