
Šošovicové placky
Placky sú veľmi vďačným jedlom. Zamiešať v jednej mise, rukami vytvarovať placky a dať piecť. Je to veľmi jednoduché. Deti si placky potom berú do rúčok aj behom dňa, ľahko sa zabalia na prechádzku či výlet a môžu byť plné výživných látok. Toľko výhod! Len jednu nevýhodu majú. Ja ich totižto neviem akosi pripraviť tak, aby ich mala celá rodina rada. Raz prídu plané Miškovi, potom ich zase ofrflú deti.. Kamoška robí napríklad výborné placky čisto iba z ovsených vločiek, vajíčok a syru. Tie sú fakt super. Ja mám veľmi rada rybie s batátom, recept nájdete v mojej kuchárke. Tie sú moja čistá závislosť. Pamätám si, ako som ich pripravovala do knihy. Keď som ich dopiekla a mali sa ísť fotiť, toľko som ich chutnala, až som ich všetky zjedla a bolo po fotení. Naozaj. Neostala ani jedna. A tak som ich robila na druhý deň znova. A mne chutia napríklad aj cícerovo-mrkvové placky..
Tieto dnešné placky sú zo šošovice. Najprv som ich pripravila so šošovice a tuniaku, ale nikto nebol extrémne nadšený. Druhýkrát som do nich pridala cuketu a inú zeleninu, ale ani nad nimi netlieskala rodina.. Tak som ich skúsila do tretice úplne jednoducho … pridala osm len strúhaný syr a trochu mrkvy. A teda, dopadli naozaj skvelo a chutili všetkým. Pripravila som ich zo zelenej klasickej šošovice, jemne dochutila bylinkami a bolo. Po dlhej dobe to boli placky z ktorej bolo doma fakt radosti. Vyskúšajte ich s nami tiež. A poteším sa, ak aj vy v komentároch pozdieľate Vaše obľúbené placky. Budem sa tešiť na Vaše typy! Istotne ich vyskúšame. 🙂
Tak veselo do prípravy!
Počet porcií: cca 12 placiek
Čas prípravy: 20 minút + 30 minút pečenie
Ingrediencie
- 200 g uvarenej hnedej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 g strúhanej mrkvy
- 80 g strúhaného syra
- 30 g strúhanky
- 50 g ovsených vločiek
- 2 vajíčka
- soľ, korenie, oregáno, majoránka, senovka, petržlenová vňať
- olivový olej
strúhanka na obalenie
Postup
- Šošovicu deň vopred namočíme. Na druhý deň ju zlejeme, prepláchneme a v novej vode uvaríme domäkka. Trvá to cca10 minút.
- V mise zmiešame uvarenú a dobre scedenú šošovicu, na drobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, nahrubo nastrúhanú mrkvu, nastrúhaný syr, strúhanku, ovsené vločku, vajíčka a všetky bylinky a soľ. Všetko dobre premiešame. Podľa potreby pridáme strúhanku alebo ovsené vločky.
- V rukách tvarujeme placky, ktoré jemne obalíme v strúhanke. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a na 190 stupňov ich pečieme cca 30-35 minút.