Slivkovo-maková galettka

 
Dobrí ľudia sú v našich životoch veľmi silní. A vnímam, že oveľa silnejší, ako tí „zlí“. I keď zlo dokáže byť veľmi mocné a ľudia, ktorí len posudzujú, zle a nepravdy o nás hovoria, nám dokážu veľmi ublížiť. A človek môže mať pocit, že to zlo naozaj niekedy víťazí.  Ale posledné dni som zažila blízkosť ľudí, na ktorých sa nezabúda, ktorí sú plní láskavosti a vzácnej dobroty. A ako zlo dokáže v nás prebudiť kopec pocitov hnevu, pobúrenia a túžby po určitej odplate, tak dobro v nás prebúdza túžbu po dobre, po tom byť lepším. Bodaj by sme stretali vo svojom okolí čo najviac takýchto dobrákov od kosti. A bodaj by sme sa aj my pretvárali v takýchto dobrých ľudí, v rozdávajúcich pokoj a jednoduchú radosť zo života … aby nás bolo stále viac a viac … je to celoživotná cesta a obrovská výzva .. v prvom rade pre mňa! 🙂
 
Cez víkend sme boli v Smoleniciach u rodinky. V záhradke mali kóóópec úžasne sladkých sliviek. A tak okrem toho, že sme sa tam ich poriadne najedli, vyfasovali sme ešte aj domov. Po pravde, najprv som chcela po sto rokoch spraviť klasicky kysnutý slivkový koláč s posýpkou, akosi som naň dostala chuť, ale doma som nemala kvasnice. Tak ma napadlo, že by som mohla vykúzliť nejakú chutnú galettku. Ináč la galette je pôvodne francúzsky koláč, ktorý je známy hlavne na sviatok Troch kráľov, kedy sa tradične v rodinách pečie a je hlavným dezertom tohto sviatku. V galettke je schovaná malá koruna a kto ju nájde počas jedenia, je kráľom. Ale galettky sú rôzne, často plné ovocia a z maslového cesta a zabývali sa aj v iných krajinách sveta. Ja som sa rozhodla pre kombináciu maku a sliviek (veď kto by nemiloval slivkové gule?) a namiesto časti múky som dala mleté orechy. A bola že to dobrá voľba a hotova bomba! Fakt! Musím povedať že toto je moja najvydarenejšia galettka. Ani sama neviem ako vznikla, zmiešala som, čo sa mi hodilo a páčilo, ale kamošníci moji, určite si ju pripravte. Cesto je krehunké, neuveriteľne chutné,cítiť tam orechy, plnky je požehnane a do toho tie sladké slivky…hm …No my sme sa doma rozplývali nad ňou a aj ostatní, komu sa ušiel aspoň kúsok…

Ingrediencie

  • 240g špaldová hladká múka
  • 60g špaldová celozrnná múka
  • 100g mleté vlaššské orechy
  • 35g trstinový cukor
  • 225g maslo
  • 2 žĺtka
  • 2 PL studená voda
  • štipka soli
  • 200g mletý mak
  • 150ml voda
  • 50ml mlieko
  • 60g trsitnový cukor
  • 1 ČL mletá škorica
  • 700g sliviek
  • 1 PL agáve sirup ( alebo trstinový cukor)
 

Postup
  1. Na cesto si do misy dáme múky, orechy, trstinový cukor, štipku soli a premiešame. Pridáme na kocky nakrájané chladné maslo ( nie úplne tuhé ani nie úplne zmäknuté), vodu a žĺtka a vypracujeme cesto, ktoré potom zabalíme do fólie a dáme do chladničky na cca hodinku.
  2. Vodu s mliekom a cukrom si poriadne zohrejeme.
  3. Mak zmiešame so škoricou a zalejeme horúcou vodou. Poriadne premiešame a odložíme bokom, aby celá zmes vychladla.
  4. Slivky si odkôstkujeme, prekrojíme napoly a zamiešajte s lyžicou agáva sirupu alebo s  lyžicou trstinového cukru. Ak máte slivky kyselšie, kľudne dajte aj viac cukru.
  5. Po hodine si cesto vyberieme z chladničky a na papieri na pečenie ( ten papier fakt nezabudnite, pretože cesto už potom nepreložíte na plech) rozvaľkajte cesto.
  6. Rozvaľkané cesto spolu s papierom na pečenie preneste na plech alebo do okrúhlej formy.
  7. Na cesto dajte makovú plnku, ale nie úplne po okraje, keďže galetka sa bude zatvárať po bokoch a na plnku poukladajte slivky.
  8. Galetku po bokoch zahnite a dajte piecť na 200°Ccca na 20-30minút.
  9. Po upečení nechajte mierne vychladnúť
Dobrú chuť! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.