
Rýchla špaldová pizza z omáčkou dmBio ricotta pecorino, bryndzou a prosciuttom
Pizza … kto by ju len nemal rád, však? Teda ja asi nepoznám takého človeka. Obzvlášť náš synovec Adamko ju úplne zbožňuje a všade kam ideme, si najradšej dá práve pizzu. Občas sa mu až čudujeme, že ho to ešte neomrzelo, ale veru nie, jemu chutí a chutí a chutí! 🙂 A keď k nám občas príde, viem, že bude rád, ak mu pizzu upečiem. Je predsa lepšie, keď si ju pripravíte doma, zo zdravších surovín a dáte si na ňu čo len chcete. Dlho som skúšala viaceré cestá na domácu pizzu. Jedno sa mi aj zdalo, že je to pravé orechové, avšak pizza bola po upečení akási hrubá a ani to cesto nebolo tak pružné, ako by som očakávala. Chcela som totižto, aby cesto bolo kvalitné, jemné, pružne, ale aj dosť rýchlo spravené (pri deťoch sa to občas inak nedá a aj kvôli nečakaným návštevám či rýchlym večeriam). No a nakoniec, po rôznych pokusoch, som môjho pizzového favorita našla a zostala som pri jednom ceste – tomto tu. Cesto je fakt neuveriteľne rýchlo hotové a aj napriek tej rýchlosti, je fajnotinkové! Len zamiesite pár ingrediencii, cesto ponaťahujete v rukách alebo na doske ho vyvaľkáte, švacnete na vymastený plech a nahádžete naň všetko, čo ľúbite. Výsledná pizza je tenká a i napriek tomu sa netrhá,či nedrolí. Pre mňa úplne top komboška rýchlosti prípravy a výsledku.
A tento krát som namiesto paradajkového základu na ňu kydla paradajkovú omáčku dmBio ricotta pecorino. Skvelá to omajda, odporúčam!!! Dostala som ju od dmBio na testovanie a vychváliť ju musím teda!!! No a doladila som ju bryndzou ( bryndzu často zamieňame aj za kozí syr, ten je tiež fajnýýýý), mozzarellou a proscuittom . Komboška jak hrom!
A tento krát som namiesto paradajkového základu na ňu kydla paradajkovú omáčku dmBio ricotta pecorino. Skvelá to omajda, odporúčam!!! Dostala som ju od dmBio na testovanie a vychváliť ju musím teda!!! No a doladila som ju bryndzou ( bryndzu často zamieňame aj za kozí syr, ten je tiež fajnýýýý), mozzarellou a proscuittom . Komboška jak hrom!
Ingrediencie
- 60g špaldová hladká múka
- 60g špaldová celozrnná múka
- troška soli
- 75ml studená voda
- 3PL olivový olej
- 4g vínny kameň
- rajčinová omáčkou dmBio ricotta pecorino
- 1 väčšia červená cibuľa
- prosciutto šunka
- bryndza
- mozzarella
- syr
- pizza korenie
Postup
- Na cesto si jednoducho zmiešame všetky ingrediencie a rukami vypracujeme pružné a jednotné cesto. Ak sa Vám zdá cesto viac lepivé, spokojne pridajte múku alebo naopak, pridajte trošku vody, Cesto má byť jednotné a nelepivé.
- Plech si vymastíme troškou olivového oleja (neprilepí sa nám cesto na plech pri pečení).
- Cesto mierne rozvaľkáme a zoberieme medzi ruky, kde sa nám pekne ešte natiahne. Ja sa sním vždy hrám a naťahujem ho. Cesto dajte na plech a rukami ho popotláčajte do požadovanej hrúbky. Mne vyjde toto cesto na asi trištvrte plechu, ale závisí od hrúbky cesta akú chcete. S cestom sa super pracuje aj na plechu, takže keď dáte na plech aj hrubšiu placku cesta, na plechu sa dá pekne rukami natiahnuť, aby bolo cesto tenké.
- Na cesto dajte rajčinovú omáčku (ak nemáte, spokojne použite klasický pretlak zmiešaní s oregánom).
- Ďalej na pizzu poukladáme čo máte radi. U nás to bola tentokrát červené cibuľka, prosciutto, bryndza a mozzarella. Celú pizzu posypte pizza korením (zmes korenia, ktorú kupujem v obchode)
- Pizzu pečieme na 180°C cca 15-20 minút a potom zvýšime teplotu na 220°C a pečieme ešte 10minút.