Ricotta mousse s medom a ovocím

 

 

Už dávnejšie som si hovorila, že by som mohla začať športovať. Kedysi som aktívne hrávala volejbal. Potom som išla na výšku, neskôr som žila vo Francúzsku a na volejbal a celkovo asi na šport nebolo moc času. A zdravotne to išlo len dolu vodou. Hlavne s chrbátom, ktorý sa začal ozývať a teraz si už ani neviem predstaviť deň bez toho, aby ma nebolel. Občas som minulý rok zašla na bicykel, či pár krát si zabehala, ale moja nechuť k behaniu vždy predčila moje presvedčenie niečo so sebou robiť. Možno to poznáte. Nikdy som nevydržala behať dlhšie ako dva-tri týždne. Všetky iné športy zbožňujem, ale beh nebol nikdy môj favorit. Lyže, snowboard, tenis, volejbal, korčule, aerobik, … no takmer všetko ma baví, ale beh? Nuda nad nudu. Teda, aspoň to som si roky myslela. Len beháte dopredu, nevládzete, dychčíte, no čo z toho?
Ale asi dva týždne dozadu som si vstúpila do seba a začala znovu behať. Tentoraz pravidelne a aktívnejšie. Popri deťoch na iné športy momentálne nie je čas a beh bol ako jediná voľba – časovo, finančne i organizačne. Proste oblečiem sa, obujem sa a bežím. A myslím si, že teraz som naozaj odhodlaná a nachádzam v tom aspoň trošku potešenia, aj keď je to poriadna drina. Na začiatku a vlastne ešte aj teraz fučím takmer pri každom kroku, všade ma pichá a veľa krát len motám jednu nohu cez druhú a som ako taký slimák. Ešteže behať chodím veľmi skoro ráno, kedy ma veľa civilizácie nevidí. Prídem si totižto veľmi komická, taký šmatloš 🙂 . Ale, aj tak som rada, že som začala, lebo moje telo toto potrebuje. A ja sa teším z každého metra, ktorý odbehnem naviac, kúsok po kúsku ..
Mňa nakopla moja super skvelá kamoška. Leni, veď ty vieš, že si to ty 🙂 . Keď vidím ako behá, ako jej to ide a ako ju to dokonca aj teší, povedala som si, že sa do toho dám aj ja. Aj keď nie v takej mega intenzite ako ona, lebo teda, poviem Vám, ona je už bežkyňa. Mojou métou je pravidelnosť a uvidíme na jeseň, či ma ten vietor, chlad a teplučká posteľ nepokazia :).  Tak mi držte palce, nech to vydržím. Keď zvládnem prvé dva mesiace, bude to super.  A Vy, ak sa aj Vy odhodlávate spraviť niečo pre svoje zdravie a pre seba, začnite a už nič neodkladajte. Je leto, krásne, sú dlhé dni a to je fakt ideoš počko ísť si zabehať, zaplávať, či vybehnúť na bike .. A keď si teraz zvykneme, verím, že jesenné či zimné vyčíňanie nás už nezastaví. 🙂 Tak do toho! A možno raz dáme nejakú spoločnú športovú výzvu .. čo vy na to? 🙂
A nech nadviažem na môj športový blogový príspevok, tak dnes tu mám pre Vás takúto fajnotinku. Ideálničkové aj po super športovom výkone. Ak ma už trošku poznáte, viete, že ja ricottu milujem. A keďže na mna civela z chladničky, teda skôr civeli na mňa 4 ricotty (zásobujem sa pre istotu :)), rozmýšľala som, do čoho ju tentokrát pichnem. Doma máme teraz stále čerstvé ovocie, tak ma napadlo to spolu spojiť a spraviť takéto sladké zdravé poháre. A aby to bolo viac origoš a hodili sa trebárs aj na letné grilovačky a pre návštevy, spravila som z nej takúto, v celku elegantnú, mousse (po slovensky penu). S medom. S cereáliami, kokosom, orechmi a kopou čerstvého ovka. Mousse z nej vznikla vďaka agaru , ktorý sa rozpustí v troške horúcej vody s medom a pridá sa k ricotte a samoška vďaka šľahačke. Nie je to nič zložité, máte ich za chvíľku hotové a očaríte nimi každého. A obmieňať ovocie, cereálie a všakovaké orechy môžete do nekonečna …
Proste dokonalé poháriky na tieto letné dni … milujem leto!
 
Ingrediencie

  • 30g domáca granola
  • 15g strúhaný kokos
  • hrsť lieskovcov
  • hrsť mandlí
  • ovocie- čerešne, čučoriedky, maliny, ríbezle, čierne ríbezle, …
  • 250g ricotta
  • 125g šlahačka
  • vanilkový lusk
  • 50g med
  • 2 PL voda
  • 1/2 ČL agar želatina
Postup
  1. Granolu pomrvíme v ruke, pridáme kokos a nasekané lieskovce a mandle.
  2. 2 PL vody s trochou medu dáme zohriať na šporák. Keď je zmes horúca, pridáme agar želatinu, cca 1 minutku varíme a odstavíme z ohňa.
  3. Túto teplú medovú zmes primiešame k zvyšku medu.
  4. Šľahačku vyšľaháme do tuha. Pridáme ricottu a jemne premiešame. Pridáme trošku z vanilkového lusku, ja som dala väčšiu polovicu a premiešame.
  5. Nakoniec k šlahačkovo-ricottovej zmesi primiešame medovú zmes.
  6. Na spodok pohárov dáme granolovú zmes, trošku ovocia. Naň dáme vrstvu peny, zase ovocie a znova mousse.
  7. Vrch dozdobíme ovocím.
  8. Necháme aspoň 2 hodinky stuhnúť v chladničke.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.