jedlá z mäsa

Rezance s hovädzím mäsom a zeleninou

Mäso u mňa na blogu priveľmi nie je vidieť, hoci nie sme vegetariáni ani vegáni a ani neplánujeme byť. Mäso máme radi, považujem ho za súčasť výživy v našej rodine. Nejeme ho denne, pretože mi záleží skôr na kvalite, ako na kvantite. A ak sa už pre mäso rozhodnem, musí byť kvalitné a s rešpektom chované. Žiadne hormóny, lieky, nekvalitné krmivá. Ale chápem, že nie vždy sa dá ľahko také zohnať. Ani mi nemáme toľko známych farmárov.. Dnes už je ale veľa možností, ako sa dá zadovážiť si kúsok kvalitného mäsa. Ja mám veľmi rada sieť Farmfoods, pretože im na kvalite naozaj záleží. Majú kopec predajní po celom Slovensku a čím dlhšie spoznávam ich výrobu a princípy, tým viac mám k nim dôveru. Ale v dnešnom online svete sa už dá nakúpiť si čerstvé a kvalitné mäso na viacerých miestach, čo je skvelé!

Hovädzie mäso považujem za veľmi výživné a dobré a preto som sa rozhodla dnešný recept venovať práve hovädziemu. Vybrala som hovädzí krk, ktorého príprava trvá dlhšie a mnohí sa mu vyhýbajú. Avšak, ak ho nakrájate na tenké pásiky, jeho čas prípravy sa o dosť skráti a všetko ide rýchlo. Je chuťovo výraznejšie ako iné časti hovädzieho mäsa a tak ho netreba marinovať ani príliš koreniť. To je hlavný dôvod prečo som ho do tohto receptu zvolila. Jeho prirodzená výraznejšia chuť dokonale ladí z rezancami, zázvorom a zeleninou. Uvidíte, že aj zo zopár základnými ingredienciami vykúzlite chuťovo parádne jedlo. Ja som do neho na záver pridala aj hrsť fermentovanej mrkvy s cibuľou. Táto chrumkavá zdravá zelenina dotvára sviežosť celého jedla. Je to dobrota! Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept a verím, že si ho obľúbite ako my doma.


Počet porcií: 4

Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie

  • 400 g hovädzieho mäsa, ja som použila hovädzí krk
  • soľ, korenie, 1 ČL guličiek koriandru
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm zázvoru
  • 2 mrkvy
  • 1 paprika
  • 1 malá cuketa
  • 2 šalotky
  • soľ

  • 2 mladé cibuľky
  • hrsť fermentovanej mrkvy
  • hrsť klíčkov
  • hrsť čerstvého koriandru alebo petržlenovej vňate
  • 250 g špagiet, udon rezancov alebo ryžových rezancov

na omáčku

  • 3 PL tamari omáčky alebo inej kvalitnej sójovej omáčky
  • 1/2 ČL medu
  • trošičku kokosového cukru (môžete vynechať)
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku, nadrobno nakrájaný alebo prelisovaný
  • kúsok zázvoru, nakrájaný nadrobno

Postup

  1. Mäso umyjeme, odstránime príliš mastné časti a nakrájame na tenké pásiky. Posolíme a zmiešame s podrveným koriandrom.
  2. Na olivovom oleji osmahneme na plátky nakrájaný cesnak a zázvor. Pridáme mäso a najprv sprudka opečieme a potom dusíme do mäkka. Trvá to pár minút.
  3. Medzitým si všetku zeleninu nakrájame na tenké plátky, šalotky na štvrtinky.
  4. Mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom. Do panvice dáme lyžicu olivového oleja a pridáme mrkvu. Restujeme dve-tri minúty. Potom pridáme nakrájanú papriku, cuketu, šalotky. Restujeme, kým bude zelenina al dente.
  5. Na omáčku si zmiešame všetky ingrediencie.
  6. K zelenine pridáme mäso, hrsť klíčkov, nakrájanú cibuľku, fermentovanú zeleninu, bylinky a omáčku. Všetko premiešame.
  7. Cestoviny uvaríme podľa návodu.
  8. Servírujeme spolu. Kto má rád, pridajte chilli.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *