
Rebarborový sirup a ovseno-rebarborová kaša
Tieto dlhé, už možno povedať letné, večere mám veľmi rada. Len tak vybehnúť večer na záhradku, nemusieť byť vo vnútri, užívať si výhľad a prírodu. To je moje 🙂 . Keďže máme záhradu, naše večere trávime v nej. Deti dáme spať a my ideme polievať a okopávať. Živý plot, stromčeky, záhradku, kvety, bylinky… Oddychu takmer niet, ale pre mňa je aj toto taký aktívny relax. Keď polievam a som v záhradke, vnímam ako nám krásne spievajú vtáčiky, vidím krásny výhľad z hora našej záhrady, kedy nám veľká časť mesta stojí pri nohách a ja vidím až ďaleké kopce. Vtedy si uvedomujem, že dýcham, že život je dar, že príroda je obrovský zázrak. Vtedy úplne spomalím, vypenm a užívam si ticho v Božej prítomnosti… V prírode a v tichu nachádzam veľa, veľa pokoja .. Ponúka nám toľko dobrého a krásneho, že mi nikdy nezovšednie… A zrazu, aj vďaka nej, sa všedný večer premení na oslobodzujúcu chvíľu.. A kde vy najradšej trávite tieto letné večery?
Jeden recept s rebarborou som Vám už nedávno pridala. Bol to výborný trhanec s opečenou rebarborou. Ešte mi však nejaká ostala a tak som rozmýšľala, kam s ňou. Nakoniec, v sirupovom ošiale som aj z rebarbory spravila sirup. Najradšej mám čistú vodu, ale veď to poznáte .. letné návštevy, grilovačky, slnko, voda … ono si to občas (stačí iba občas 🙂 ) pýta aj niečo dobre, poriadne chladené a trošku ochutené. Tento sirup je fakt skvelý, zaujímavý a rýchlo hotový. Vlastne ani nemusí nič odstáť na druhý deň. Všetko šupne iba do hrnca a uvaríte. A zbytok scedeného pyré som pridala do ovsenej kaše. A bol to dobrý nápad. Všetko sme pekne do poslednej omrvinky spotrebovali. Z toho som mala radosť. Ako som nedávno písala, nevyhadzovať jedlo, ale vedieť ho správne spotrebovať a zužitkovať je moja veľká výzva a trošku sa mi podarí zlepšovať sa. A ako je to u Vás?
Každopádne, z radosťou Vám prinášam tieto dva jednoduché chutné recepty. Majte krásne dni a nezabúdajte vybehnúť len tak von, niekam do prírody .. oddýchnuť si a načerpať . 🙂
Rebarborový sirup
Ingrediencie
- 700g rebarbory (cca 6 stoniek)
- 500ml vody
- 270g trstinový cukor
Postup
- Rebarboru si umyjeme a nakrájame na kocky.
- Do hrnca dáme vodu, cukor a rebarboru a varíme, kým rebarbora sa úplne nerozvarí. Sirup precedíme cez sitko s gázou a uskladníme v chladničke.
- Zo zvyšku rebarbory, teda skôr pyré si môžeme spraviť raňajkovú kašu, takže túto zmes nevyhadzujte ( využitie do poslednej omrvinky 🙂 )
Ovseno – rebarborová kaša
Ingrediencie ( pre dve osoby)
- hrnček ovsených vločiek
- dva hrnčeky vody
- vanilka
- rebarborové pyré
- ľubovoľné ovocie, medovka, orechy
Postup
- Vločky a vodu dáme do hrnca a uvaríme na kašu, pridáme vanilku, rebarborové pyré, ktoré nám ostalo zo sirupu. Ja som ho nedala celé, ale odložila časť na druhý deň na raňajky. Množstvo teda použite podľa chuti.
- Dozdobíme ľubovoľne podľa nálady :).