raňajky,  smoothies a nápoje

Rebarborový sirup a ovseno-rebarborová kaša

Tieto dlhé, už možno povedať letné, večere mám veľmi rada. Len tak vybehnúť večer na záhradku, nemusieť byť vo vnútri, užívať si výhľad a prírodu. To je moje 🙂 . Keďže máme záhradu, naše večere trávime v nej. Deti dáme spať a my ideme polievať a okopávať. Živý plot, stromčeky, záhradku, kvety, bylinky… Oddychu takmer niet, ale pre mňa je aj toto taký aktívny relax. Keď polievam a som v záhradke, vnímam ako nám krásne spievajú vtáčiky, vidím krásny výhľad z hora našej záhrady, kedy nám veľká časť mesta stojí pri nohách a ja vidím až ďaleké kopce. Vtedy si uvedomujem, že dýcham, že život je dar, že príroda je obrovský zázrak. Vtedy úplne spomalím, vypenm a užívam si ticho v Božej prítomnosti… V prírode a v tichu nachádzam veľa, veľa pokoja .. Ponúka nám toľko dobrého a krásneho, že mi nikdy nezovšednie… A zrazu, aj vďaka nej, sa všedný večer premení na oslobodzujúcu chvíľu.. A kde vy najradšej trávite tieto letné večery?

Jeden recept s rebarborou som Vám už nedávno pridala. Bol to výborný trhanec s opečenou rebarborou. Ešte mi však nejaká ostala a tak som rozmýšľala, kam s ňou. Nakoniec, v sirupovom ošiale som aj z rebarbory spravila sirup. Najradšej mám čistú vodu, ale veď to poznáte .. letné návštevy, grilovačky, slnko, voda … ono si to občas (stačí iba občas 🙂 ) pýta aj niečo dobre, poriadne chladené a trošku ochutené. Tento sirup je fakt skvelý, zaujímavý a rýchlo hotový. Vlastne ani nemusí nič odstáť na druhý deň. Všetko šupne iba do hrnca a uvaríte. A zbytok scedeného pyré som pridala do ovsenej kaše. A bol to dobrý nápad. Všetko sme pekne do poslednej omrvinky spotrebovali. Z toho som mala radosť. Ako som nedávno písala, nevyhadzovať jedlo, ale vedieť ho správne spotrebovať a zužitkovať je moja veľká výzva a trošku sa mi podarí zlepšovať sa. A ako je to u Vás?

Každopádne, z radosťou Vám prinášam tieto dva jednoduché chutné recepty. Majte krásne dni a nezabúdajte vybehnúť len tak von, niekam do prírody .. oddýchnuť si a načerpať . 🙂

Rebarborový sirup

Ingrediencie

  • 700g rebarbory (cca 6 stoniek)
  • 500ml vody
  • 270g trstinový cukor

Postup

  1. Rebarboru si umyjeme a nakrájame na kocky.
  2. Do hrnca dáme vodu, cukor a rebarboru a varíme, kým rebarbora sa úplne nerozvarí. Sirup precedíme cez sitko s gázou a uskladníme v chladničke.
  3. Zo zvyšku rebarbory, teda skôr pyré si môžeme spraviť raňajkovú kašu, takže túto zmes nevyhadzujte ( využitie do poslednej omrvinky 🙂 )

 

Ovseno – rebarborová kaša

Ingrediencie ( pre dve osoby)

  • hrnček ovsených vločiek
  • dva hrnčeky vody
  • vanilka
  • rebarborové pyré
  • ľubovoľné ovocie, medovka, orechy

Postup

  1. Vločky a vodu dáme do hrnca a uvaríme na kašu, pridáme vanilku, rebarborové pyré, ktoré nám ostalo zo sirupu. Ja som ho nedala celé, ale odložila časť na druhý deň na raňajky. Množstvo teda použite podľa chuti.
  2. Dozdobíme ľubovoľne podľa nálady :).

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *