
Quinoa-karfiólové guľky s petržlenovým pyré a restovanou mrkvou
Po dvojtýždňovej Vianočnej pauze som sa vrátila späť a chcela by som Vám predovšetkým popriať všetko dobré do Nového roku. Nech je plný radosti, nových výziev, krásnych chvíľ, hodnotných stretnutí a zdravia! Nech je plný super aktivít, ale aj vzácneho oddychu. Nech si v ňom nájdete čas na svojich blízkých, priateľov a iných, ktorí možno Vašu tvoju pomoc, úsmev, radu, či obyčajnú prítomnosť potrebujú. A nech máte zároveň čas byť aj sami a v tichu počúvať svoje srdce.
Mojím prvým tohtoročným receptom sú tieto zdravé guľky, ktoré si môžete pripraviť aj vo forme placiek. Quinou milujem a posledné týždne si pravidelne pripravujem aj karfiol, najčastejšie ho pečiem. Tentoraz som zvolila inú formu prípravy a výsledok bol viac než super. Ja osm k týmto guľkám pripravila ľahké petržleno-zelerové pyré a restovanú mrkvu. Dokonalá komboška! A guľky, čo ostali, sme zjedli na večeru, len tak, takmer samé! Miško si ich namáčal do smotanovo-cesnakového dipu s troškou kôpru, ja som si k nim upiekla cviklu nakrájanú na tenké plátky a pokvapkanú olivovým olejom. Ak je cvikla nakrájaná na tenko, stačí jej 15-20 minút a je hotová. Tak čo, vyskúšaš aj ty tento chutný recept?
Ingrediencie
- 140g quinoa
- 150g surový karfiol (cca 1/2 karfiolu)
- 2 vajíčka
- soľ, korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- majoránka, bazalka, oregano
- 1PL tapiokový škrob
- 6 petržlenov
- 1/3 zeleru
- muškátový oriešok
Postup
- Quinou si deň dopredu namočíme do vody.
- NA druhý deň ju prepláchneme a v mierne osolenej vode uvaríme do mäkka, cca 10 minút.
- Karfiol dáme do horúcej vody a 2-4 minuty varíme, potom precedíme a necháme chvíľku vychladnúť
- Karfiol nastrúhame na strúhadle. Pridáme k nemu vajíčka, pretlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, soľ, korenie, bazalku, oregáno, majoránku a vychladnutú uvarenú quinou. Podľa potreby pridáme trošku taiokového alebo zemiakového škrobu alebo ľubovoľnej múky.
- Vypracujeme guľky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 25 minút.
- Petržlenové pyré si pripravíme tak, že petržlen a zeler umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v osolenej vode. Keď je zelenina uvarená, scedíme, ale nie všetku vodu. Pridať môžete aj smotanu, ale pre alergikov stačí, ak ponecháte v hrnci trochu vody a trochu si odložíte pre prípad, že by pyré bolo príliš husté. Pyré rozmixujeme, podľa potreby pridáme vodu, nastrúhame muškátový oriešok a dosolíme, ak je treba.
- Ja som k celému jedlu pridala ešte na jemnunko nakrájanú mrkvu, ktorú som cca 5 minút orestovala na troche olivového oleja na panvici.