vegetariánske

Quinoa-karfiólové guľky s petržlenovým pyré a restovanou mrkvou

Po dvojtýždňovej Vianočnej pauze som sa vrátila späť a chcela by som Vám predovšetkým popriať všetko dobré do Nového roku. Nech je plný radosti, nových výziev, krásnych chvíľ, hodnotných stretnutí a zdravia! Nech je plný super aktivít, ale aj vzácneho oddychu. Nech si v ňom nájdete čas na svojich blízkých, priateľov a iných, ktorí možno Vašu tvoju pomoc, úsmev, radu, či obyčajnú prítomnosť potrebujú. A nech máte zároveň čas byť aj sami a v tichu počúvať svoje srdce.

Mojím prvým tohtoročným receptom sú tieto zdravé guľky, ktoré si môžete pripraviť aj vo forme placiek. Quinou milujem a posledné týždne si pravidelne pripravujem aj karfiol, najčastejšie ho pečiem.  Tentoraz som zvolila inú formu prípravy a výsledok bol viac než super. Ja osm k týmto guľkám pripravila ľahké petržleno-zelerové pyré a restovanú mrkvu. Dokonalá komboška! A guľky, čo ostali, sme zjedli na večeru, len tak, takmer samé! Miško si ich namáčal do smotanovo-cesnakového dipu s troškou kôpru, ja som si k nim upiekla cviklu nakrájanú na tenké plátky a pokvapkanú olivovým olejom. Ak je cvikla nakrájaná na tenko, stačí jej 15-20 minút a je hotová. Tak čo, vyskúšaš aj ty tento chutný recept?

 

Ingrediencie

  • 140g quinoa
  • 150g surový karfiol (cca 1/2 karfiolu)
  • 2 vajíčka
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • majoránka, bazalka, oregano
  • 1PL tapiokový škrob
  • 6 petržlenov
  • 1/3 zeleru
  • muškátový oriešok

Postup

  1. Quinou si deň dopredu namočíme do vody.
  2. NA druhý deň ju prepláchneme a v mierne osolenej vode uvaríme do mäkka, cca 10 minút.
  3. Karfiol dáme do horúcej vody a 2-4 minuty varíme, potom precedíme a necháme chvíľku vychladnúť
  4. Karfiol nastrúhame na strúhadle. Pridáme k nemu vajíčka, pretlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, soľ, korenie, bazalku, oregáno, majoránku a vychladnutú uvarenú quinou. Podľa potreby pridáme trošku taiokového alebo zemiakového škrobu alebo ľubovoľnej múky.
  5. Vypracujeme guľky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 25 minút.
  6. Petržlenové pyré si pripravíme tak, že petržlen a zeler umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v osolenej vode. Keď je zelenina uvarená, scedíme, ale nie všetku vodu. Pridať môžete aj smotanu, ale pre alergikov stačí, ak ponecháte v hrnci trochu vody a trochu si odložíte pre prípad, že by pyré bolo príliš husté. Pyré rozmixujeme, podľa potreby pridáme vodu, nastrúhame muškátový oriešok a dosolíme, ak je treba.
  7. Ja som k celému jedlu pridala ešte na jemnunko nakrájanú mrkvu, ktorú som cca 5 minút orestovala na troche olivového oleja na panvici.

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *