vegetariánske

Plnené šampióny s karfiólovým humusom

Jeseň. To krásne ročné obdobie, na ktoré som sa už aj nastavila. Po lete to nie je samozrejmosť. Dlhé letné večery, teplé dni a príjemné noci sú parádne. Ale už sa teším na ten jesenný vzduch a jeho vôňu, na padajúce lístie a všetko spojené s jesennou atmosférou. Pre mňa to aj znamená, že o chvíľku si budem v rukách držať svoju vysnívanú kuchársku knihu Medzi jedlom a láskou, na ktorej som pracovala  dlhých 9 mesiacov. A táto jeseň je pre mňa aj obdobím očakávania a prežívania posledných mesiacov a týždňov môjho tehotenstva. Nebudem klamať, že je to obzvlášť vyčerpávajúce popri práci, knihe, rodine a tak všetkému, ale akosi i napriek tomu sa veľmi teším na vytúžené tretie dieťatko. Teším sa, keď príde medzi nás ten dokonalý človiečik. Je mi vzácne, že vďaka deťom sa učím vždy o kúsok viac obetovať .. lebo povedzme si, je to veľká obeta. Ale obeta, ktorá má zmysel. A tak je to dobre. Takže táto jeseň je pre mňa veľmi silná… a ja sa z nej teším. Už len nájsť trošku viac času na spánok :).

Dnes mám pre vás takýto fajnotinkový recept, ktorý nám doma veľmi chutí. Sú to tieto plnené šampióny zmesou pečenej zeleniny, cíceru, quinoy a bryndze alebo mozzarelly. Tento šalát je super aj samotný, bez šampiónov, takže ak šampióny neobľubujete alebo nemáte doma a do obchodu sa Vám nechce, spravte si iba šalát a vychutnávajte si jeho perfektnú chuť. Nech Vás neodradí celkom dlhý postup. Je tam len rozpísaný každý krok, tak to pôsobí zložito, ale koniec koncov, je to veľmi jednoduchý recept. Základom je uvariť cícer, quinou, upiecť karfiol a ugrilovať rajčiny. Potom už len všetko spojiť, dochutiť, pridať bryndzu a hotovo. Vlastne ešte som zabudla – z časti cíceru a upečeného karfiolu si dokážete v jednom mixéri za minutu pripraviť karfiolový humus! Je perfektný a tak vám aj na ten pridávam recept. Lebo vás mam rada :). Tak dobrú chuť a veľa chutí do týchto zeleninových jedál!

Ingrediencie

  • 1 šálka cíceru
  • 70 g quinoy
  • 1 karfiol
  • 4 veľké šampióny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g cherry rajčín
  • 100g bryndze alebo mozzarely
  • olivový olej
  • soľ
  • petržlenová vňať

Karfiólovo-cícerový humus

  • 80 g z upečeného karfiólu
  • 80 g z uvareného cíceru
  • 1 ČL tahini
  • 1 PL citrónová šťava
  • 1 Č miso pasta (môžete vynechať)
  • soľ
  • 1 PL olivový olej
  • trošku vody

 

Postup

  1. Deň vopred namočíme cícer do vody a do druhej misky namočíme aj quinou.
  2. Na druhý deň zlejeme cícer aj quinou, prepláchneme a dáme variť každé samostatne do novej čistej vody. Cícer sa bude variť cca 30 minút, quinoa cca 10-15 minút.
  3. Zatiaľ pripravíme pečený karfiol.  Rúru zapneme na 210°C. Karfiol umyjeme, osušíme, rozdrobíme na drobné kúsky. Dva strúčiky cesnaku ošúpeme a pretlačíme na karfiol. Karfiol posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Všetko spolu na plechu alebo v mise poriadne premiešame, aby sa cesnak, soľ aj olivový olej dostali všade. Karfiol dáme na plech (ktorý môžeme vystlať papierom na pečenie) a pečieme cca 30-40 minút, podľa toho, aké veľká hlavičky karfiolu máme.
  4. Medzitým si pripravíme šampióny. Odstránime z nich nožičku a potrieme ich zmesou jedného pretlačeného strúčiku cesnaku zmiešaného s lyžicou olivového oleja a mierne posolíme. Takto potreté šampióny dáme zapiecť na 20 minút do rúry. Ak máte v rúre karfiol, režim pečenia môžete prepnúť na teplovzduch a môžeme piecť oba plechy – aj karfiol aj šampióny.
  5. Cherry rajčiny si prepolíme a na gril panvici si ich grilujeme zľahka, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
  6. Karfiolový humus – Keď máme karfiol upečený, 80 g z neho zoberieme a vložíme do mixéra. K nemu pridáme 80 g z uvareného cíceru, tahiny a miso pastu, citrónovú šťavu, soľ a trošku olivového oleja a trošku vody (radšej len trošku a postupne pridáme na požadovanú hustotu). Všetko spolu romixujeme na krémovú konzistenciu. Poprípade ešte dochutíme soľou či citrónovou šťavou. Odložíme bokom.
  7. A teraz ideme spájať – do misy si dáme uvarený cícer, uvarenú quinou, pečený karfiol, grilované rajčiny, hrsť petržlenovej vňate a nakrájanú alebo natrhanú bryndzu či mozzarellu ( ja v tehotenstve nejem bryndzu, tak som zvolila mozzarellu, ale bryndza je k tomuto šalátu úplne dokonalá). Všetko spolu premiešame, dochutíme ak je treba a zakvapneme olivovým olejom ak sa Vám žiada.
  8. Takto pripravený šalát je už pripravený na konzumáciu. My však týmto šalátom naplníme pripravené šampióny a dáme zapiecť na 5 minúť na 200°C, aby sa syr alebo bryndza krásne roztopili. Ostatok šalátu konzumujeme len tak samotný. Podávame s karfiolovým humusom. Dobrú chuť! 🙂

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *