
Pivná špaldová štrúdla
Často sa doma len tak zahľadím na moje dve detičky. Vtedy, ako keby sa svet úplne zastavil a ja len vnímam ich jemné, detské a čisté tváričky. A uvedomujem si, že máme obrovské šťastie a že nič úžasnejšie nás s manželom ani stretnúť nemohlo … Tieto chvíle ma napĺňajú vďakou, radosťou a zvláštnym chvením. Ale aj strachom, aby sa im nikdy nič zlé nestalo, aby som s nimi mohla byť stále, aby nemuseli zbytočne nikdy trpieť, aby sme boli pre ne dobrými rodičmi, aby … tých tisíc „aby“ mi začne kolovať v hlave a radšej sa rýchlo stopnem, silno ich vystískam a poviem si, že treba žiť hlavne „dnes“ a nestrachovať sa, čo bude zajtra, za mesiac, či za 10 rokov. Každý deň má dosť svojich starostí a viem, že na to, čo raz príde, dostaneme aj dosť síl, aby sme to zvládli. A tak nemá zmysel sa strachovať. To je super, však? 🙂 Aspoň pre mňa je toto super správa, lebo ja veľmi často premýšľam, trebárs aj celé hodiny v noci. A to môžem byť aj mega unavená. Keď začnem premýšľať nad všeličím, neviem skončiť. Má to aj svoje výhody, lebo tak si utriedim myšlienky z unáhlených dní, zastavím sa a i keď fyzicky som veľmi unavená, psychicky som vyrovnaná a to je pre mňa dôležité. Ale má to aj svoje nevýhody, lebo keď človek priveľmi premýšľa, prídu mu na rozum aj mnohé obavy či strach zo všetkého možného. A práve vtedy sa snažím si vždy povedať, že nemám sa čoho báť a že na všetko ťažké mi bude darovaná aj sila … 🙂
No a čo som to že dnes piekla? Teda nie dnes, ale veď to je jedno, hlavne, že je to suprovsky dobré. Štrúdla u nás doma fičí, môj Miško ju má strašne rád. Na blogu už jeden recept mám, dnes Vám ale prinášam takúto naozaj rýchlu štrúdlisko. Ja sa často so štrúdlou trápim, ani neviem prečo, no niekedy je suchá, inokedy praská, čo ju naplním až až, no chápete, trapoším so štrúdlou poriadne :). Ale po tomto ceste a po tomto „očekovaní“ si množstva náplne sa všetko zmenilo. Fakt som ščastnááá jak blcha. Cesto je ultra rýchle a ultra super. Teda,ak nerátate tú hodinku, čo cesto odpočíva v chladničke. Fakt je cesto fajnučkavééé, s pivkom, ale nebojte sa, neopijete sa :). Pivo tam ani cítiť nie je. No ja som túto štrúdlisko robila už tri krát a tri krát mi krásne vyšla, čomu sa ja, štrúdlový antitalent tešííím 🙂 🙂 …
Ingrediencie
- 250g špaldová hladká múka
- 250g špaldová celozrnná múka
- 250ml svetlé pivo
- 100g roztopené maslo
- 50g roztopený kokosový olej
- štipka soli
Jablkovo-maková plnka
- 5-6 jabĺk
- trstinový cukor
- 1 ČL mletá škorica
- malá hrsť sušených hrozienok
- malá hrsť sušených brusníc
- mak
Tvarohová plnka
- 500g kvalitný hrudkový tvaroh
- 1 vajíčko
- trstinový cukor
- višne bez kôstok
- žĺtko na potretie
Postup
- Hrozienka a brusnice si namočíme do vody.
- Z múk, piva, masla, kokosového oleja a štipky soli vypracujeme jednotné a pružné cesto. Netrvá to dlho, s cestom sa super pracuje.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.
- Zatiaľ si pripravíme plnky.
- Jablká si ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Zmiešame ich s trochou trstinového cukru, škoricou a so scedenými hrozienkami a brusnicami.
- Na tvarohovú plnku si tvaroh zmiešame s vajíčkom a trstinovým cukrom. Višne scedíme a dáme do misky, tie pôjdu na tvarohovú plnku.
- Cesto si rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na tenký obdĺžnik.
- Na prvý plát cesta dáme jablká a na vrch posypeme makom.
- Na druhý plát rozotrieme tvarohovú plnku a naň naukladáme višne.
- Obe štrúdle zrolujeme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Štrúdle potrieme žĺtkom.
- Ja som každú štrúdlu piekla zvlášť na plechu, pretože mi nevošli na jeden plech.
- Štrúdlu pečieme na 160°C cca 40 minút.