základné

Pesto s medvedím cesnakom & bylinkové maslo

 

Nikdy by ma nenapadlo, že medvedí cesnak bude môj prvý príspevok na prevažne sladkom blogu :). Hm, ale taký je život. Občas si plánujem ako divá a potom príde niečo nečakané a to dobré známe „človek mieni, Pán Boh mení“ opäť zaúraduje. Možno mi to ten medvedí cesnak aj uľahčil, pretože som sa nevedela ani za svet rozhodnúť, ktorý sladký recept dám na blog ako prvý. Ach, tá moja nerozhodnosť. A keďže som sa s Vami chcela podeliť o mini typy čo s ním, tak medvedí cesnak a jeho aktuálna sezóna rozhodla. Ak aj vy máte nejaké typy, tak šup sem s nimi do komentárov. Rada sa nechám obohatiť. Medvedí cesnak mi doniesol môj milý svokrík, no plánujem si ho čoskoro zasadiť aj na záhradke, nech mám svoje zdroje, a najlepšie čo najväčšie.


Je veľmi veľa možností ako ho využiť. Ja som vsadila tento rok na skvelé pesto z medvedieho cesnaku. Urobila som dve varianty pesta. Do prvej som dala len olivový olej a medvedí cesnak, takto rozmixované vydrží v chladničke veľmi dlho. A do tej druhej som dala aj kešu orechy a parmezán a väčšiu časť zamrazila. Na moje obľúbené celozrnné špaldové cestoviny ako vyšité. Vedela by som to jesť v tejto kombinácií stále dookola a dookola až by som mala cestoviny s medvedím cesnakom za ušami.

A ako druhé som si spravila bylinkové maslo s medvedím cesnakom.

No, asi zcesnakoviem počas týchto dní.

Držte sa. Prajem Vám krásne dni!

Ingrediencie na pesto z medvedieho cesnaku

  • 3 veľké hrste medvedieho cesnaku
  • olivový olej (radšej menej a potom pridajte podla konzistencie)
  • 50g parmezán
  • hrsť kešu orechov
  • trošku himalájskej soli


Postup

  1. Medvedí cesnak umyjeme a usušíme v čistej kuchynskej utierke. Do užšej vysokej nádoby (napr.odmerky) dáme medvedí cesnak, olivový olej, kešu orechy a trošku soli. Množstvo oleja dávam od oka. Spolu zmixujeme, pridáme nastrúhaný parmezán a premixujeme. Dáme do pohárov a ak ho neplánujeme všetok minúť do týždňa, dáme do mrazničky. 1-2 dni pred plánovaným použitím ho vytiahneme z mrazničky.
  1. Ak si robíte iba čisté pesto z medvedieho cesnaku a olivového oleja, nemusíte ho dávať do mrazničky.

 

Ingrediencie na bylinkové maslo

  • maslo izbovej teploty ( 250g )
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • lyžica lučiny ( nemusí byť ) 

Postup

  1. Medvedí cesnak si umyjeme a osušíme. Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme lučinu a znova premiešame. Pridáme na drobno nasekaný medvedí cesnak a celé to ešte poriadne premiešame ručným mixérom. Dáme do nádoby  necháme v chladničke stuhnúť. Na druhý deň si ho môžeme rozporciovať a kľudne časť dať zamraziť.  

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *