zmrzliny

Ovocné nanuky s kefírom

Nanuky. Ktoré dieťa by ich nemilovalo? My ich robíme stále dookola. Väčšinou hádžem do mixéra, čo doma nájdem. Vždy sú iné, vždy sú parádne. Vlastne domáce nanuky ani nemôžu byť zlé. Raz sú čisto ovocné, inokedy tvarohovo-ovocné. Celé leto obmieňame ovocie a tak máme stále nové príchute. To ma na tom celom najviac baví a deti tiež.

Ak chcem deťom dopriať okrem chuti aj poriadnu dávku vitamínov a prírodných probiotík, pripravím tieto nanuky. Putovalo do nich totižto veľa tvarohu, kefír, kopec jahôd a včelí peľ. Sú úžasné, zdravé a spokojne im ich doprajem na olovrant. Aj to je spôsob, ako do detí dostať kefír.

Poznáte včelí peľ? Včelí peľ radíme medzi včelie produkty, ale je to vlastne produkt kvitnúcich rastlín. Kvitnúce rastliny produkujú peľové zrnká, ktoré včely zbierajú a formujú ich spolu s výlučkami svojich žliaz a nektáru do hrudiek nazývaných peľové obnôžky. Tieto obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Peľové obnôžky včely donášajú do úľov, kde ich vkladajú do buniek plástov. Bunky napĺňajú asi do troch štvrtín. V bunkách prebieha kvasenie, ktorým je peľ konzervovaný a pripravený na konzumáciu. Pre včely peľ predstavuje základnú potravinu od ktorej závisí výchova nových generácií včiel, nakoľko je potravou lariev.

Včelí peľ je najväčší prírodný antioxidant . Slúži aj ako podporný prostriedok pre imunitný systém. Obsahuje približne 20 % proteínov, 10 aminokyselín a takmer 30 minerálnych látok. Z vitamínov v ňom nájdete množstvo vitamínov skupiny B a vitamíny A, C, D, E a K. Tento čisto prírodný produkt obsahuje takmer všetky živiny, ktoré potrebujeme.

Včelí peľ je pre väčšinu ľudí bezpečný a nejavia sa u nich žiadne vedľajšie účinky. Pozor pri alergií na peľ. Včelieho peľu pridajte radšej menej do nanukov ako viac. Aj malinké množstvo má svoje pozitívne účinky.

A okrem včelieho peľu pridávam do nanukov aj kefír, ktorý je jedno z najlepších prírodných probiotík na svete. Náš črevný mikrobiom sa poriadne poteší a ja tiež. Takže tieto nanuky ukrývajú v sebe veľké množstvo správných látok pre naše telo. Aké super, že nanuk nemusí byť nezdravá maškrta pre deti, ale práve naopak! Zdravá chvíľka, ktorá poteší a vyživí zároveň! Paráda!

Neodporúčam do zmesi pridávať med. Med je prírodné antibiotikum, ktoré môže narušiť dobré probiotiká v kefíre. Buď nedajte žiadne sladidlo, za mňa ani netreba. Alebo pridajte 100% stéviu. Stévia je prírodná, pochádza z rastlín, má nulovú kalóriu a nepoškodzuje váš mikrobiom. Samozrejme pridať môžete aj trošku javorového, topinamburového alebo ďatlového sirupu. Jahody sú sladké ovocie, uvidíte, že po zamrznutí Vám prirodzená chuť jahôd postačí.

Inak, presné množstvo nanukov z tohto množstva vám neviem povedať. Sami máme doma niekoľko druhov a veľkostí nanukových foriem. Ale poviem Vám tajomstvo. Spokojne pripravte množstvo ako uvádzam v recepte. Totižto, vzniknutý nanukový krém je úplne úžasný len tak, do misky. Takže až naplníte vaše nanukové formičky, dajte si trošku aj do misky a vychutnajte si na terase či balkóne túto dobrotu! 🙂

Tak majte krásne letné dni, plné ovocia, radosti, kefíru a slnka!


Počet porcií: 20 nanukov

Čas prípravy: 10 minút

Ingrediencie

  • 200 g kefíru
  • 200 g kvalitnej kyslej smotany
  • 200 g tvarohu
  • 350 g jahôd, malín, čučoriedok …
  • 1-2 ČL včelieho kvalitného slovenského peľu

voliteľné

  • vanilkový extrakt, kúsky mäty či medovky
  • pár kvapiek stévie alebo topinamburoveho sirupu

Postup

  1. Do mixéra dáme kefír, smotanu, tvaroh a jahody. Ak chcete, pridajte trošku sladidla. Rozmixujeme na hladkú hmotu.
  2. Pridajte včelí peľ, poprípade kúsky bylinniek a poriadne ručne zamiešajte.
  3. Prelejte do formičiek na nanuky a nechajte cez noc zamraziť.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *