MÁRIA ŠIMKOVÁ

Ovocné muffiny

V mojej knihe Medzi jedlom a láskou mám tie najúžasnejšie čoko muffinky. Pridávam do nich ovocie, aj čokošku. Sú z veľkej časti z rozmixovaných ovsených vločiek a aj napriek tomu extra nadýchané, jemné a vláčne. Dolaďovala som tento recept minimálne 6 krát. A som naň hrdá, extrémne. Niečo podobne prežívam aj pri týchto muffinkách, ktoré viem, že budú našou stálicou celé leto. Viete ako to chodí, vždy je nejaké ovocie po ruke, a aj keď väčšinu zjeme v prirodzenom stave, deti aj Miško si pýtajú aj dáku „maškrtu“. Tieto muffiny sú extrémne jednoduché a jednoduchšie to ani nejde! A pridať môžete akékoľvek ovocie. Nie je to paráda? A pozrite sa na zloženie .. kefír, ovsené vločky, kokos, špaldová múka, menej cukru … Takto to milujeme! Ľahúčko. Ak si doma vyrábate kefír, je to super spôsob, ako ho použiť. A namiesto kopca bielej nevýživnej múky tu máme ovsené vločky, kokos a ten istý podiel špaldovej múky. Množstvo som dolaďovala na viackrát a nakoniec mi prišlo toto množstvo aj ľahko zapamätateľné, aj ideálne. Tieto mufiny môžu spokojne pripraviť aj vaše deťúrence. A spoločný čas v kuchyni môže byť radostný a zmysluplný ..

Ak sa pozriete na recept, nájdete ešte jednu „bizardnosť“. Bizardnosť v našich očiach, no pre našich predkov bežná vec – fermentovanie ovsených vločiek a múky. Je to úžasný proces, ktorý vlastne „predtrávi“, rozloží zložité väzby na jednoduchšie a vďaka kefíru, ktorý tomuto procesu významne napomáha, budú muffinky plné prospešných baktérií. No môžu byť muffiny prospešné pre naše zdravie? Môžu! Presne takto! Chcela by som Vás povzbudiť k tomuto procesu, kedy si úplne jednoducho večer vopred zmiešate kefír, vločky, múku a kokos. Do druhého dňa necháte na linke prikryté a keď budete chcieť muffiny pripraviť, iba poriadne primiešame ostatné ingrediencie a dáme piecť. Je to tak jednoduché! Ak by ste tento proces nestihli večer, muffiny pripravíte aj klasicky, zmiešate suché a mokré ingrediencie a potom premiešate. Tak či tak sú tieto muffiny extrémne jednoduché a extrémne dobré. A ja sa z nich teším ako malé dieťa! Dnes budú znovu, to viem isto! 🙂

TIP: Zabúdaš si večer vopred namočiť ovsené vločky či strukoviny? Aby sa ti lepšie organizoval čas v kuchyni a ty si nemusel všetko držať v hlave, vytvorila som takýto praktický plánovací jedálniček, kde si môžeš všetko, čo potrebuješ zapísať, mať to po ruke. Na nič nezabudneš, budeš mať všetko potrebné nakúpené a tvoj čas v kuchyni bude jednoduchší. Kúpiš ho na mojom eshope v dvoch variantoch.

TIP: Na instagrame som písala o ovocno-kefírovom smoothie. Práve toto smoothie je ideálne trebárs aj do týchto muffiniek. Muffinky budú prirodzene viac jahodové a sladšie a množstvo cukru sa dá tak ešte zredukovať. Skvelé!


Počet porcií: 12 muffín

Čas prípravy: 10 minút + 25 minút pečenie

Ingrediencie

(večer vopred zamiešame spolu)

  • 240 g kefíru
  • 80 g pomletých ovsených vločiek (dobre rozmixovaných)
  • 80 g strúhaného kokosu
  • 80 g špaldovej múky (alebo inej)

( na druhý deň pridáme)

  • 80 g kokosového oleja alebo roztopeného masla
  • 2 vajíčka z voľného výbehu
  • kôra z jedného bio citrónu
  • 50 g cukru
  • 2 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli
  • trošku vanilkového extraktu alebo vanilky
  • do 150 g ovocia (rebarbora, jahody, maliny, čučoriedky, černice, jabĺčko, broskyne, marhule .. )

Postup

  1. Fermentovaná verzia: Deň vopred si zmiešame kefír, ovsené vločky, múky a kokos. Zamiešame, prikryjeme voskovým obrúskom alebo sáčkom a necháme do druhého dňa fermentovať.
  2. Na druhý deň zapneme rúru na 180°C . Primiešame všetky ostatné ingrediencie a zamiešame tak, aby sa všetky suroviny prepojili. Cesto na muffinky by sa nemalo miešať pridlho, takže stačí iba ručnou metličkou miešať, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Pridáme ovocie a lyžicou naplníme muffinkové formy do 2/3. Pečieme 25-30 minút.

  1. Klasická verzia: Zapneme rúru na 180°C . V jednej mise si zmiešame kefír, maslo/olej, vajíčka, vanilku. V druhej miske všetky suché ingrediencie. Suché ingrediencie pridáme k mokrým, pridáme ovocie a premiešame. Iba toľko, aby sa suroviny prepojili. Nemiešame pridlho. Pečieme cca 25-30 minút.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.