
Najlepšia vianočka na svete
Poznáte najlepšiu vianočku na svete? Ja áno! Je to táto naša 🙂 .. recept mám ešte od maminky, ktorá ju robievala ešte keď sme boli krpci a vždy nám strašne chutila. hlavne keď nebola suchá, ale až taká nedopočená ako keby 🙂 … ja som sa už niekoľko krát ale pohrávala s pomerom múk v tejto vianočke. Veľmi som chcela, aby chutila ako tá maminkina, avšak, aby aj mala v sebe zdravé veci. Nebolo, to ľahké. Asi 4 krát bola vianočka akási nasuchlá a ťažko išla dole krkom ( ten výraz manžela hovoril za všetko 🙂 .. Pomaličky som bojovala a dnes tu mám pre Vás tú tradičnú vianočku, avšak s fajným pomerom špaldových múk. Podľa môjho skromnučkého odhadu, toto je to naj množstvo celozrnnej múky v tejto vianočke. Je mega suprová, vôbec nie suchá, doma ju jeme aj úplne samú … no pre nás tá fakt naj vianočka v šírom vesmíre.. Ešte že máme tie naše maminky, však? A ja už sa budem držať tohto receptu zubami-nechtami a teším sa ako si ju spravíme znova a znova a znova a …
Ingredience
- 380g špaldová hladká múka
- 120g špaldová celozrnná múka
- 110g zmäknuté maslo
- 110 trstinový cukor
- 30g droždia
- 215ml mlieka
- 2 žĺtka
- 1 ČL soľ
- kôra z jedného citrónu
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
- 6 sušených marhúľ
- hrsť sušených hrozienok
- hrsť vlašských orechov
- mandľe na dozdobenie
- žĺtko na potretie
Postup
- Hrozienka, marhule a orechy si namočíme do vody.
- Z droždia, teplého mlieka a trošku cukru si pripravíme kvások.
- V mise si zmiešame múky, trstinový cukor, soľ, kôru z citrónu, vanilkový extrakt, žĺtka, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások s mliekom.
- Vypracujeme cesto (cca 3-5 minút miesenia rukou).
- Nakoniec pridáme scedené marhule nakrájané na malé časti, hrozienka a pokrájané vlašské orechy a primiešmae k cestu.
- Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- Po hodine cesto rozdelíme na 9 dielov- 4,3 a 2 diely, ktoré vyvaľkáme rukou do ako keby trubičiek ( šulcov).
- Z prvých 4 šulcov upletieme prvý diel vianočky a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Z ďalších 3 šulcov upletieme ďalší diel, ktorý prenesieme na prvý diel a jemne pritlačíme.
- Z dvoch posledných šulcov upletieme tretí diel a prenesieme na vrch celej vianočky.
- Vianočku môžeme na troch miestach prepichnúť špajlov, aby sa nám poschodia nezošmykli.
- Vianočku potrieme žĺtkom a posypeme nasekanými mandľami.
- Pečieme nasledovne: 250°C – 10 minút, 150 °C – 20 minút.