
Muffinky z kokosovej múky a s čerešnami (bez laktózy)
Kokosová múka sa už aj na Slovensku stáva čoraz populárnejšou, hlavne ako výživná a bezlepková alternatíva bežnej pšeničnej múky neobsahujúca žiadne z bežných alergénov. Okrem toho má veľmi nízky obsah cukrov, sacharidov a kalórií. Tiež zlepšuje trávenie a má nízky glykemický index, čo znamená, že nemá za následok náhle zvyšovanie inzulínu, vďaka čomu je obľúbená aj medzi diabetikmi. Je bohatá na vlákninu, unikátne MCT tuky, proteíny a množstvo ďalších živín potrebných pre správne fungovanie ľudského tela. Kokosovú múku možno využiť v sladkých aj slaných receptoch. Je nesladená a má jemnú chuť a vôňu kokosu, no perfektne sa spája s inými ingredienciami a neprebíja ich chuť. Keďže má ale vysoký obsah vlákniny, pri varení a pečení absorbuje viac vody ako iné múky. Kokosová múka nie je klasická múka, ako si ju predstavujeme — neobsahuje žiadne obilniny ani orechy, na ktoré sú dnes mnohí ľudia alergickí. Je vyrobená z čistého kokosu. Keď sa odstráni vonkajšia vrstva kokosu, ostane čerstvá kokosová dužina. Z tej sa odstráni mlieko, usuší sa pomalým pečením na nízkej teplote, pomelie sa, a tak vzniká kvalitná kokosová múka iba z jednej ingrediencie (ideálne) — z kokosu, bez pridania akýchkoľvek aditív či konzervantov. Takže aké sú jej pozitíva? Podporuje správne fungovanie metabolizmu, má vysoký obsah vlákniny, pomáha dosiahnuť a udržať zdravú hladinu glukózy v krvi, zlepšuje trávenie. Super múčisko to je veru 🙂
A keď už som tu toľko natárala o kokosovej múke, pridávam Vám sem aj jeden skveluškavý receptoš s ňou. Je tam aj iná múčisko, ja som dala špaldovú, ale spokojne použite aká sa Vám ráči :). Použila som kokosový cukor, ktorý dodá muffinkám mega chuť a po viacerých skúšaniach som zredukovala množstvo oleja a s úpravou množstva múk, som ho z časti nahradila mandlovým mliekom. Na šťavnatosti ani na chuti im neubralo a vďaka menšiemu množstvu oleja sú ľahšie. A ako ovko som použila čerešne, ale určite budú skvelé aj čučoriedky, maliny, či černice .. no proste hocijaké čerstvé ovocie, ktoré nám naša vzácna príroda ponúka.
PRÍPRAVA: 10 min. DOBA PEČENIA: 20 min.
Ingrediencie
- 105g špaldová hladká múka
- 65g kokosová múka
- 60g kokosový cukor
- 4 vajíčka
- 2 Čl vanilkový extrakt
- 55g mandlové mlieko
- 30g olivový olej
- 2 Čl vínny kameň
- štipka soli
- 170g čerešne
- čerešne so stopkou ak chcete
- V jednej miske si zmiešame múky, cukor, vínny kameň a štipku soli.
- V druhej miske si ručnou metličkou chvíľku vyšľaháme vajíčka, pridáme olej a vanilkový extrakt a metličkou premiešame poriadne.
- Obe zmesi spojíme a zmiešame, aby nám vzniklo jednotné cesto.
- Čerešne umyjeme, odkôstokujeme a rozpolíme. Pridáme k cestu.
- Cestom naplníme košíčky na muffnky. Stačí do 2/3. Cesto je na 12 muffiniek.
- Pečieme na 180°C cca 20 min.