
Mrkvový koláč s ricotta krémom (bez lepku)
Máte radi Veľkú Noc? Ja veľmi. Pre mňa, ako veriaceho človeka, nesie v sebe obrovské posolstvo, nádej, vďaku a radosť .. Ako malé dieťa som sa nikdy netešila na tieto sviatky. Ako som ale dospela a uvedomila si podstatu svojho života (čo prišlo naozaj až postupom rokov), Veľkonočné dni nabrali úplne iný význam. Pripomíname si, koľko Niekto pre nás spravil …
Na Veľkú Noc vypekám oveľa menej ako na Vianoce. Vždy sú to len tak dva koláčiky.. aby bolo niečo pre nás doma, pre návštevy a rodinku .. aby sme spoločne oslávili… No a ako super typ, čo Vám môže skrášliť Veľkonočný stôl a na čom si určite že mega pochutnáte, je aj tento mrkváč. Svieži, ľahký, zdravý, so sušenými brusnicami a dokonca bezlepkový (ak nechcete bezlepkovú verziu, môžete použiť špaldovú múku). A s ricotta krémom, ktorý je tam viac než dokonalý. Nadšená som z tohto koláčiku. Švacla som tam aj kúsky čokolády. Fajný je aj bez nej, ááále, doma nám chutil koláčik viac s čokinou :). Ideálničkový je!
A jedna praktická rada. Ja som použila formu s priemerom 18 cm, ako píšem nižšie. Ak však chcete, aby bol koláčik nižší, použite väčšiu formu. Myslím si, že to bude ešte lepšie. Skráťte potom dobu pečenia o minutku-dve ..
Ingrediencie (forma s priemerom 18. Použite spokojne aj formu s priemerom 20-22 cm)
- 150g mrkvy
- 50g bezlepková múka ( ja som použila – 15g ryžová múka, 8g pohánková múka, 10g pšenová múka, 10g kukuričná múka, 7g amarantová múka) – je na Vás, akú použijete
- 14g vínny kameň
- 1 ČL škorice
- trošku soli
- 70g mlete vlašské orechy
- 70g mleté mandle
- 90g kokosový cukor
- 2 vajíčka
- 25ml roztopený kokosový olej alebo slnečnicový olej
- 1 ČL vanilkový extrakt
- za hrsť sušených brusníc
- 50g horká čokoláda
- 40g maslo
- 250g ricotta
- med
- 1 ČL vanilkový extrakt
- opečené vlašské orechy na ozdobu
Postup
- Mrkvu si ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
- Vlašské orechy a mandle si v mixéri rozmixujeme na malinké časti. Nevadí, ak sa všetky orechy nerozdrvia na úplne drobné časti. Kľudne nechajte aj zopár väčších kúskov.
- Múky zmiešame dohromady, pridáme vínny kameň, škoricu, trošku soli a pomleté orechy.
- V druhej mise si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny.
- Pridáme múčno-orechovú zmes. Postupne pridáme rozpustený kokosový olej a vanilkový extrakt. Premiešame.
- Pridáme mrkvu a už len ručne poriadne premiešame.
- Nakoniec pridáme sušené brusnice a na drobné kúsky nakrájanú čokoládu
- Zmes vylejeme do formy (priemer cca 18-20cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 30-35 minút.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť.
- Na krém si vyšľaháme zmäknuté maslo, pridáme ricottu, med a vanilkový extrakt a prešľaháme, aby vznikol jednotný krém. Med dáme podľa chuti. Krém nanesieme na vychladnutý koláč.
- Na ozdobu si opečieme na panvici vlašské orechy, nasekáme na drobné kúsky a ozdobíme nimi koláč.