bezlepkové,  koláče/dezerty/muffiny

Mrkvový koláč s ricotta krémom (bez lepku)

Máte radi Veľkú Noc? Ja veľmi. Pre mňa, ako veriaceho človeka, nesie v sebe obrovské posolstvo, nádej, vďaku a radosť .. Ako malé dieťa som sa nikdy netešila na tieto sviatky. Ako som ale dospela a uvedomila si podstatu svojho života (čo prišlo naozaj až postupom rokov), Veľkonočné dni nabrali úplne iný význam. Pripomíname si, koľko Niekto pre nás spravil …
Na Veľkú Noc vypekám oveľa menej ako na Vianoce. Vždy sú to len tak dva koláčiky.. aby bolo niečo pre nás doma, pre návštevy a rodinku .. aby sme spoločne oslávili… No a ako super typ, čo Vám môže skrášliť Veľkonočný stôl a na čom si určite že mega pochutnáte, je aj tento mrkváč. Svieži, ľahký, zdravý, so sušenými brusnicami a dokonca bezlepkový (ak nechcete bezlepkovú verziu, môžete použiť špaldovú múku). A s ricotta krémom, ktorý je tam viac než dokonalý. Nadšená som z tohto koláčiku. Švacla som tam aj kúsky čokolády. Fajný je aj bez nej, ááále, doma nám chutil koláčik viac s čokinou :). Ideálničkový je!

A jedna praktická rada. Ja som použila formu s priemerom 18 cm, ako píšem nižšie. Ak však chcete, aby bol koláčik nižší, použite väčšiu formu. Myslím si, že to bude ešte lepšie. Skráťte potom dobu pečenia o minutku-dve ..




Ingrediencie (forma s priemerom 18. Použite spokojne aj formu s priemerom 20-22 cm)

  • 150g mrkvy
  • 50g bezlepková múka ( ja som použila – 15g ryžová múka, 8g pohánková múka, 10g pšenová múka, 10g kukuričná múka, 7g amarantová múka) – je na Vás, akú použijete
  • 14g vínny kameň
  • 1 ČL škorice
  • trošku soli
  • 70g mlete vlašské orechy
  • 70g  mleté mandle
  • 90g kokosový cukor
  • 2 vajíčka
  • 25ml roztopený kokosový olej alebo slnečnicový olej
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  •  za hrsť sušených brusníc
  • 50g horká čokoláda
  • 40g maslo
  • 250g ricotta
  • med
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • opečené vlašské orechy na ozdobu
Postup
  1. Mrkvu si ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Vlašské orechy a mandle si v mixéri rozmixujeme na malinké časti. Nevadí, ak sa všetky orechy nerozdrvia na úplne drobné časti. Kľudne nechajte aj zopár väčších kúskov.
  3. Múky zmiešame dohromady, pridáme vínny kameň, škoricu, trošku soli a pomleté orechy.
  4. V druhej mise si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny.
  5. Pridáme múčno-orechovú zmes. Postupne pridáme rozpustený kokosový olej a vanilkový extrakt. Premiešame.
  6. Pridáme mrkvu a už len ručne poriadne premiešame.
  7. Nakoniec pridáme sušené brusnice a na drobné kúsky nakrájanú čokoládu
  8. Zmes vylejeme do formy (priemer cca 18-20cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 30-35 minút.
  9. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
  10. Na krém si vyšľaháme zmäknuté maslo, pridáme ricottu, med a vanilkový extrakt a prešľaháme, aby vznikol jednotný krém. Med dáme podľa chuti. Krém nanesieme na vychladnutý koláč.
  11. Na ozdobu si opečieme na panvici vlašské orechy, nasekáme na drobné kúsky a  ozdobíme nimi koláč.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *