koláče/dezerty/muffiny

Mrkvové cupcakes s chia semiačkami

 

„My sa ale máme“. Toto bola veta môjho deduška kým ešte žil. A na to, aby to povedal mu stačili na raňajky kyslé rybičky. Bol veľmi skromný. Veď vyše 50 rokov mal ten istý oblek, svadobný tuším a jedny hodinky, ktoré si dávam iba na „špeci“ príležitosti. Taká bola aj moja babička. Skromná a vďačná aj za málo. Och, akým sú mi príkladom ( ale ako som od nich ešte ďaleko ). A pritom doba v ktorej vyrastali a starli naozaj nebola ľahká.  Prečo to píšem? Tento týždeň mi akosi v hlave hmýri stále dookola táto jeho veta … My sa ale máme … A je to pravda. Často sa viac zameriavam na to, čo nemám, čo by som chcela alebo čo majú iní. A pritom toho mám až príliš. A nemyslím len na to materiálne. A v tom je možno ten hlavný problém. Dnes máme na dosah všetko možné, že strácame vďačnosť za to, čo máme. A to materiálne nás dokáže natoľko zaslepiť, že si už nevidíme ani do vlastného srdca, nie to ešte do srdca toho druhého. Prajem sebe i Vám, nech si nachádzame chvíľky, keď si opäť uvedomíme, čo všetko máme a napĺňame sa vďačnosťou za to. Potom naše srdce porastie ako dáka ľalia 🙂

A čo som to vlastne dnes piekla? Jáááj, však mrkvové kapkejky s chia semiačkami, ľahkým krémom a opraženými orechmi. No a predstavte si, že sú bez vajíčok! Tŕpla som, či po upečení budú držať pohromade, ale držia super a ešte lepšie chutia. Fakt! Nevymýšľam si, nebojte sa 🙂


Ingrediencie

  • 130g špaldovej hladkej múky
  • 50g špaldovej celozrnnej múky
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • štipka soli
  • 1/2 ČL škorice
  • 2 ČL chia semiačka
  • 60g trstinový cukor
  • 150ml domácej jablkovej presnídavky
  • 50ml vody
  • 200g nastrúhaná mrkva
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • 45g kokosový olej alebo maslo
  • 200g mascarpone
  • 80g hustý grécky jogurt
  • agáve sirup podľa chuti
  • vlašské orechy na posypanie

Postup

  1. Dáme si roztopiť maslo alebo kokosový olej nad vodnou parou.
  2.  V jednej mise zmiešame múky, vínny kameň, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, chia semiačka a trstinový cukor.
  3. Do odmerky dáme 150ml jablkovej presnídavky a do 200ml dolejeme vlažnú vodu.  Premiešame spolu.
  4. V druhej mise zmiešame spolu nastrúhanú mrkvu, vanilkový extrakt a roztopený olej alebo maslo. Pridáme presnídavku s vodou a zamiešame.
  5. Suchú zmes  pridáme k mokrej a poriadne premiešame.
  6. Košíky naplníme do 3/4 a pečieme na 180°C, 20-22 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
  7. Krém si pripravíme jednoducho. V miske zmiešame mascarpone s gréckym jogurtom a dosladíme agáve sirupom alebo iným sladidlom, ktoré používate.
  8. Orechy rozdrvíme na drobné kúsky a opražíme na panvici. Posypeme nimi ozdobené cupcakes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *