
Mrkvová torta
Ešte asi dva mesiace dozadu mi po dlhých rokoch odišiel tyčový mixér. Smutno mi bolo, lebo to bol dobrý a každodenný spoločník. Pokukovala som teda po novom, kvalitnom, opäť na dlhé roky. V tom sme sa dali do reči s tefalsk, pre ktorých som pripravovala palacinkovú výzvu, pamätáte si?( Ich palacinková panvica je u nás doma skvelý parťák.) a oni mi ponúkli na vyskúšanie ich skvelý Tefal Infiny Force Pro 5v1. Kamoši moji, o takom pomocníkovi sa mi ani nesnívalo! Je to naozaj to najkvalitnejšie prevedenie na dlhééé roky.
A tak sme si sľúbili, že ak budem spokojná, pripravím pre nich nejaký fajný recept. Tefal Infiny Force Pro 5v1 nie je veru obyčajný tyčový mixér a tak ani recept nemohol byť obyčajný. A preto som sa rozhodla podeliť sa s Vami o recept z mojej kuchárskej knihy Medzi jedlom a láskou na famóznu Mrkvovú tortu! Je to naozaj prepracovaný recept, celý z rozmixovaných vločiek a predsa vláčny, doladený do poslednej bodky… Och, tá chuť mrkvovej torty a ľahunkého krému! Je to čistá láska! Naposledy som ju robila minulý víkend a všetci ochutnávači chválili..
A Tefal Infiny Force Pro 5v1 mi bol pri príprave tým najlepším pomocníkom. Pomocou neho som rozmixovala vločky najemno, mrkvu mi postrúhal rýchlosťou blesku, orechy som krásne podrvila a krém sa šľahal jedna radosť. Tak veľmi mi bol nápomocný, že všetko išlo ľahunko a rýchlo! Tento tyčový mixér má výnimočný výkon 1200 W, ktorý Vám zaistí rýchle výsledky aj pri tých najtvrdších surovinách. A verte mi, tyčových mixérov som už vyskúšala niekoľko. Tento je suverénne najlepší. (pripravil mi inak úplne hladký hráškový humus, čo je pri hrášku často nevyspytateľné a už zopár úžasných krémových polievok sme mali vďaka nemu). Technológia Powelix Life ponúka vysokovýkonné nože s titánovým povrchom pre dokonalé výsledky a mimoriadnu odolnosť, s ochranou proti rozstreku surovín a s dlhou životnosťou. A praktické viacrýchlostné štartovacie tlačidlo vám dáva úplnú kontrolu, takže je ľahké dosiahnuť akúkoľvek textúru. Proste je to pán Pomocník!
A ja sa môžem len tešiť. Zo skvelého pomocníka na dlhé roky, aj z receptu, ktorý doma vždy vyčarí úsmev na tvári. Recept na mrkvovú tortu nájdete na mojom blogu.
A viete čoho sa nemôžem už dočkať? Ako si v tomto mixéri pripravím pesto z medvedieho cesnaku, bazalkové pesto a ovocno-kefírovú smoothie misku. To bude chutí a radosti!
Počet porcií: forma 25 cm
Príprava: 20 minút
Pečenie: 60 minút
Ingrediencie
- CESTO
- 400 g mrkvy
- 4 vajíčka
- 70-100 g cukru
- 140 g kokosového alebo iného oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mletej škorice
- 230 g pomletých ovsených vločiek
- 2 ČL vínneho kameňa
- 2 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 hrste vlašských orechov
- 1 hrsť hrozienok
- KRÉM
- 250 g tvarohu
- 200 g smotanového syra
- 3 PL medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z ½ citrónu
- marhuľový džem
- pražené vlašské orechy
Postup
- Rúru zapneme na 170°C.
- Nastrúhame mrkvu.
- V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Pridáme olej a vanilkový extrakt. Zašľaháme.
- K vajíčkovej zmesi pridáme všetky suché ingrediencie a poriadne zamiešame.
- Na záver pridáme postrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
- Cesto vylejeme do formy s priemerom 25 cm, ktorej spodok vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 50-60 minút. Po 45 minútach skúsime špajlou pichnúť do cesta, aby sme zistili, či je hotové. Čas pečenia je orientačný a závisí od veľkosti formy, rovnako aj šťavnatosti mrkvy. Pri tomto koláčiku platí pravidlo suchej špajle (keď pichnete do cesta a vyjde čistá špajla, koláč je upečený).
- Na krém krátko vyšľaháme všetky ingrediencie. Podľa potreby dosladíme. Dáme na hodinu stuhnúť do chladničky.
- Na vychladnutý korpus natrieme vrstvu marhuľového džemu a naň rovnomerne uhladíme krém. Necháme stuhnúť.
- Dozdobíme opraženými orechmi.