… Moje Jedlo
Moje Jedlo
… s ultra šikovnou Luckou .. o jej blogu Moje Jedlo … o jej už druhej knihe … prečo často preferuje bio potraviny a ako to bolo s mačkou, ktorá zjedla jej práve navarené jedlo ..
1.Lucka, patríš medzi úspešné a veľmi šikovné foodblogerky. Kedy ťa popadla myšlienka zverejňovať svoje recepty a typy na internete? Čo bolo tým spúšťačom? Odkedy sa tomu venuješ?
Ďakujem pekne 🙂 Všetko to začalo vtedy, ako som zostala doma na rizikovom tehotenstve s mojim prvým synčekom. Dovtedy som toho veľa v kuchyni nevykúzlila, stravovala som sa v práci, ale doma bolo treba niečo jesť. Tak som začala pomaly experimentovať v kuchyni, začala som skúmať a hľadať zdravšie alternatívy jedál, aby som sebe, no hlavne bábätku dopriala to najlepšie. Ak sa mi nejaký recept vydaril, cvakla som ho mobilom a uverejnila na svojom súkromnom profile. Kamoši potom o tých jedlách diskutovali, skúšali ich a podobne no a keď sa mi narodil druhý syn, tak som si založila FB profil MOJE JEDLO a vzala do ruky foťák a tak to vlastne celé začalo…
2.Nie si typický foodbloger so svojím blogom. Až do nedávna si uverejňovala svoje recepty na facebookovej stránke. Prečo si si zvolila takúto cestu?
Nie som veľmi technický tip a pole FB mi dlhý dobu plne postačovalo. No keď sa recepty začali kopiť, uvedomila som si, že potrebujem niečo prehľadnejšie, niečo, v čom sa dá i vyhľadávať a celkovo – priestor FB mi zrazu začal byť “priúzky”. Tak som si potom založila blog 🙂
3.Máš dve detičky. Ako stíhaš pri nich takmer denne prispievať na net svojimi receptami, často aj súťažami, ešte k tomu písať knihu a starať sa o deti a domácnosť? Čo je podľa Teba najdôležitejšie, aby toto všetko človek zvládal?
A ešte chodím aj do práce 😀 No ono sa to dá, je pravda, že čím to človek robí dlhšie, tým viac času mu to zaberá, pretože je na seba i na recepty, fotky a všetko s blogom súvisiace náročnejší. Preto sa mi už nedarí prispievať denne, ale verím, že príspevky sú kvalitné a fanúšikom sa páčia. No a čo je dôležité? Určiť si priority, zrušiť veci, ktoré nie sú potrebné a žerú čas, ktorý sa dá využiť efektívnejšie. A deň si rozvrhnúť tak, aby som všetko stihla. Ale jasné, že sa mi nie vždy darí a niekedy sú aj “flákacie” dni 🙂 To musí byť…
4.Rada si plánuješ dopredu čo budeš variť či piecť alebo si skôr spontánna pri varení?
Ako kedy. Niekedy plánujem, niekedy niečo “zbuchnem” spontánne…
5.Foodblogy sa na Slovensku už celkom pekne rozrastajú . Sleduješ iných foodblogerov, najmä slovenských? Sú pre Teba niektorí aj inšpiráciou?
Isteže, na Slovensku máme veľa šikovných ľudí 🙂
6.Aké sú tvoje 3 ingrediencie, bez ktorých by tvoja kuchyňa neprežila ani deň ?
fuuu.. len 3? soľ, voda a káva 😀
7.V tvojich receptoch môžeme nájsť aj sladké, ale aj slané jedlá. Orientuješ sa na zdravú stravu a tvoje recepty potešia aj mnohých alergikov na lepok či laktózu a tým si dokážeš získať široké množstvo ľudí. Čo pre Teba znamená zdravá strava a bio potraviny?
Pre mňa je zdravá strava to, čo si doma uvarím z prvotných surovín. Nepoužívam polotovary, produkty s éčkami, snažím sa kupovať vždy základné suroviny a vyrobiť si všetko doma čo najprirodzenejším spôsobom. A práve Bio potraviny mi v tomto mojom varení prídu vhod 🙂 Netrvám za každú cenu na Bio verzii potravín, sú však produkty, kedy rozdiel cítim hlavne v chuti a vtedy siaham intuitívne po bio (napr. kokos).
8.Ak mám správne info, nie si z Bratislavy. Vidíš nejakú výhodu či nevýhodu pre foodblogera keď nie je z hlavného mesta? Myslím tým hlavne dostupné kontakty, stretnutia a podobne.
Všetko má svoje výhody i nevýhody. Výhoda je v tom, že tu, kde žijem, sú nižšie ceny potravín a veľa si dopestujem aj doma (alebo dopestujú rodičia). Nevýhoda je v tom, že keď chcem ísť na nejaký workshop, či stretnutie, zaberie mi to celý deň. Napriek tomu svoj kraj milujem, je tu krásne a nemenila by som za nič na svete 🙂
9.Ak by si si mohla vybrať, dala by si si radšej sladký bezlepkový makový koláč alebo pečené kurča s ryžou ?
Najskôr kurča a ako dezert koláčik 🙂 Milujem oboje 🙂
10.Máš svoje obľúbené miesta kam chodíš rada nakupovať čerstvú zeleninu a ovocie? Pestuješ si aj niečo doma?
Niečo sa nám (časovo) darí dopestovať aj doma, vajíčka mám od suseda, veľa dopestujú i naši rodičia, takže prísun domáceho mám pomerne pestrý. A keď už idem na nákupy, tak mám rada trhovisko aj pre tú jedinečnú atmosféru, či príbehy ľudí, s ktorými sa stretávam 🙂
11.Ako som spomínala vyššie, písala si knihu. Vlastne išlo už o druhú knihu. Mohla by si nám v skratke predstaviť, čo všetko môžeme nájsť v tvojej druhej knižke a ako sa volá ?
Moja druhá knižka sa volá Moje skvelé koláčiky a ako názov napovedá, sú v nej sladké, slané, pečené, nepečené, sezónne, celoročné, ovocné, múčne i bezmúčne recepty na koláčiky 🙂
12.Tvoje fotky sú veľmi svieže, často fotíš vonku a tak v tvojich fotkách môžeme cítiť kúsok prírody. Čo je pre Teba dôležité pri fotení jedla? Máš nejaké svoje triky?
Časom som si osvojila zopár základným pravidiel, ktoré som získala praxou, napríklad, že najskôr ide von všetko ostatné a až na úplný záver jedlo. Prišla som na to potom, čo mi mačka zdegustovala jednu špecialitu, kým som v špajzi hľadala vhodný príbor 😀
13.Si skvelá foodblogerka! Máš kopec fanúšikov, ktorí ťa majú radi, varia a pečú podľa tvojich receptov. Aké sú tvoje plány do budúcnosti s blogom, varením či zdravou stravou? Máš nejaký sen, ktorý by si si rada splnila v tejto oblasti?
Ďakujem pekne 🙂 Zopár plánov i snov mám, no stále sa vynárajú nové a nové, takže ťažko povedať, ako to nakoniec celé dopadne 🙂
Ďakujem Lucke za milý rozhovor. Bolo super sa opäť dozvedieť niečo nové o tak super šikovnej foodblogerke s tak širokou škálou pečenia a varenia. Prajem jej veľa úspechov, veľa pohodového a veselého varenia a pečenia. A nech to, čo robí, stále robí s takým presvedčením a láskou.