Minestrone polievka
Ste „polievkový“ tip? Ja veľmi! Ako deti sme na polievky neskutočne frflali a keď sa raz za čas stalo, že polievka nebola, skákali sme dva metre do vzduchu. Nechápem. Veď polievky sú tak geniálne jedlo! Naše deti polievky milujú rovnako ako my, až sa niekedy čudujem. Áno, nájdu sa také, ktoré nechutia jednej slečne alebo pri inej polievke štrajkuje zase druhá, ale už sme tieto muchy z veľkej časti vychytali a na stole máme polievky, ktoré sa musia variť vo veľkom hrnci, lebo sme nešťastní, ak by sme ich mali jesť iba jeden deň. Chutia nám tak, že ich vďačne jeme dva-tri dni. Deti sa vtedy tešia. Ja tiež. Nemusím stáť každý deň pri šporáku a v týchto začínajúcich teplách sa pariť pri variacom sa hrnci. 🙂
No ale poďme k polievke Minestrone. Táto polievka pochádza z Talianska. Vždy mi prišla trošku zložitá a hlavne, dosť zimná. Ale viete čo? Keď sme ju pred mesiacom pripravili prvýkrát, boli sme unesení jej chuťou, deti si ju pýtali aj na tretí a štvrtý deň a odvtedy som ju robia ešte dvakrát. Je úžasná! Hustá, ale príjemne jarná. Vlastne si môžete opäť suroviny obmieňať podľa ročného obdobia. Nie je to dokonalé? Ja som pridala do polievky mladú jarnú kapustu, mladú cuketu, nové zemiaky aj mladú mrkvu. Všetka táto jarná zelenina je uvarená za pár minút. Deti mi všetku zeleninu vyjedali pri krájaní. Musela som ich odháňať, aby mi niečo do tej polievky ostalo. 🙂
Pridala som, ako vždy aj strukovinu. Bielu fazuľu aj cícer. Vy si môžete vybrať iba jednu. U nás sú strukoviny základom, preto ich vďačne pridávam kam sa dá. Pôvodne ide do minestrone bieľa fazuľa. No a potom už len rôzna zelenina, bylinky, koreniny, paradajky .. Stačí pokrájať a pridať do hrnca. Mňam! Táto polievka je úžasná! Nepreháňam. A za 15-20 minút je uvarená. Zo všetkou robotou okolo vám príprava potrvá pol hodinu a máte výživnú polievku na dva dni. A ešte jeden jej bonus? Výborné chutí aj vlažná, taká mierne ohriatá, aby osviežila a zasýtila zároveň. Na záver pridávam poriadnu hrsť petržlenovej vňate. Vďaka nej budete kráľovná kuchyne. 🙂 Vyskúšaš?
Nech sa páči. Naša nová rodinná polievka. Minestrone. Vyskúšaš?
Počet porcií: polievka pre rodinu na dva dni
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie
- 100 g bielej fazuľe
- 100 g cíceru
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL červená paprika
- hrsť čerstvého oregána
- hrsť tymiánu
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- pol mladej kapusty
- 3 mladé zemiaky
- soľ
- voda alebo vývar
- 200-300 g lúpaných paradajok alebo čerstvých
- bobkový list
- 1 cuketa
- trošku citrónovej šťavy
- petržlenová vňať
Postup
- Deň vopred namočíme strukoviny.
- Na druhý deň ich prepláchneme a uvaríme domäkka.
- V hrnci si na olivovom oleji osmahneme cibulu a cesnak. Pridáme červenú papriku a chvíľku restujeme, až sa z červenej papriky uvoľní vôňa.
- Všetku zeleninu si nakrájame na kocky, kapustu na hrubšie slíže.
- Všetku zeleninu okrem cukety pridáme do hrnca. Pridáme oregáno a tymián, dobre posolíme a chvíľku dusíme. Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme lúpané paradajky, bobkový list a varíme 5 minút.
- Po 5 minutách pridáme nakrájanú cuketu, cícer a fazuľu a varíme ešte cca 10 minút.
- Ochutíme troškou citrónovej šťavy, pridáme za hrsť petržlenovej vňate a podávame. Dobrú chuť.