radostné srdce

Medzi jedlom a láskou – moja kuchárska kniha

Poznámka: Ak ste príliš zaneprázdnení a článok nechcete čítať, rada Vám len napíšem, že píšem kuchársku knihu, ktorej vznik môžete podporiť na Startlabe a tak získať ako odmenu moji novú kuchársku knihu vo zvýhodnenej cene. Ďakujem Vám!

 

 

Dnes to nebude nový recept. Dnes to bude špeciálny post o jednej špeciálnosti.

Píšem knihu. Kuchársku knihu, ktorá má názov Medzi jedlom a láskou. Áno, to je jej názov a ja som veľmi šťastná, že Vám môžem konečne rozprávať o mojej knihe. Doteraz som ju iba občas spomenula, ale veľa som tajila. Dnes už netreba. Knihu píšem pre Vás. Bude obsahovať až 100 receptov, rozdelených do 5 kapitol.

 

Akosi vždy som mala v sebe túžbu raz napísať knihu, no nikdy som nemala ambíciu napísať kuchársku knihu. Mala som pocit, že ich je už viac než dosť a nechcela som, aby tá moja bola len ďalšia v poradí. Aj keď pre veľa ľudí možno bude, viem. Vedela som, že ak by som raz nejakú knihu napísala, musí byť výnimočná. Zlom prišiel na prelome rokov a v januári tohto roka, keď som si vďaka GAPS stravovaniu dokázala stravou pomôcť k výraznému zlepšeniu zdravia a postupne som študovala a čítala ako strava dokáže ovplyvniť naše telo, aký silný dopad má na našu imunitu a celkové fungovanie. A nie len to, strava má vplyv aj na našu psychiku, hoci toto prepojenie nie je tak evidentné, ale oveľa viac komplexné. Sama som objavila čaro nespracovaných skutočných potravín, lokálnych surovín, ktoré si možno kúpiť bez zbytočných obalov. Byť aspoň o kúsok bližšie k životu, aký žila moja babička tak nejak úplne prirodzene, to je moja túžba.

Na knihe pracujem 9 mesiacov. Dlho som premýšľala, ako knihu zrealizujem, ale keďže som chcela knihu podľa seba a mala dohľad nad kvalitou a spracovaním, rozhodla som sa, že si ju vytlačím sama. Nie je mi jedno, ako bude kniha spracovaná a vytlačená.  Je to obrovské dobrodružstvo, ale aj veľký risk.

Kniha Medzi jedlom a láskou je hodnotná nielen svojím obsahom, ale aj spracovaním. Tlačená bude na kvalitnom papieri s HUV technológiou, s krásnymi fotografiami na celú stranu, vypracovaná šikovným grafikom, zabalená v krásnej darčekovej krabici, ktorú využijete i ďalej, aby sme minimalizovali zbytočný odpad.

 

Hlavná myšlienka knihy

Hlavná myšlienka knihy je o skutočných nespracovaných potravinách a o receptoch z nich, zdravých, prospešných pre naše telo. Dnes, v modernej dobe rôznych výmyslov, noviniek a preplnených regálov som sa vybrala cestou skutočných potravín, tých základných, na ktoré nám nie sú potrebné veľké obchodné centrá ani najnovšie novinky vo svete potravín.  Rovnako som považovala za dôležité znova objaviť a spomenúť v knihe tie klasické postupy ako kváskovanie, fermentovanie či namáčanie. Tie postupy, ktoré sa postupne vytratili a my ich dnes opäť objavujeme a používame. Presne tak, ako to robili naše staré mamy a vedeli prečo.

Dávala som si záležať, aby boli recepty jednoduché a praktické. Niektoré sú určené na špeci príležitosti, no zväčša sú to recepty, ktoré varíme v bežné dni. Sama som mamou s kopou povinností, takže poznám tú zaneprázdnenosť. Práve preto je kniha veľmi praktická. Sú to vlastne naše najobľúbenejšie recepty, ktoré som do knihy vložila, aby tešili aj Vás. Určite ich každý zvládnete. Kniha je praktická aj v tom, že je prehľadne rozdelená a vo väčšine nájdete na jednej strane recept a na druhej k receptu fotku, všetko na jednej dvojstránke, aby ste nemuseli knihu otáčať, kvôli dočítaniu receptu.  Za výnimočné považujem vo svojej knihe až 4-stranový príspevok od uznávanej českej špecialistky na zdravotnú prevenciu a výživu, Pharmdr. Margit Slimákové. Je to úžasná žena a to, že sa jej moja kniha páčila a rozhodla sa do nej prispieť, je pre mňa česť. 

V prvej kapitole, základná príprava, ktorú využijeme ďalej v celej knihe, sa naučíme, ako si doma pripraviť napríklad kefír, tvaroh, jogurt, ricottu, fermentovanú zeleninu či poctivý vývar. V druhej kapitole nájdete veľa zdravých inšpirácií na raňajky, ako napríklad naše rodinné lievance, ľahkú fritatu, zdravé recepty s avokádom alebo na tie najlepšie raňajkové kaše.Tretia kapitola patrí vegetariánskym jedlám a nájdete v nej úžasný šošovicový šalát, rôzne zeleninové polievky, karfiólové kari či slávne ratatouille.

Mäsové jedlá sú zaradené vo štvrtej kapitole a v nej nesmie chýbať maminkine pečené kura s plnkou, tikka masala, polievka harira, bœuf bourguignon a mnoho ďalších. Do poslednej kapitoly sme ukryli naše najobľúbenejšie sladké recepty. Veľa z nich sú z ovsených vločiek a predsa nadýchané. Určite sa zamilujete do našej zdravej mrkvovej torty, či do bezlepkovej a bezmliečnej tortičky bez cukru, ktorú miluje každý, kto ju ochutnal. A čaká na Vás naša rodinná bublanina, bábovka, pečené ovocie a aj tie najlepšie bounty tyčinky.

Všetko zo základných, zdravých surovín, ktoré si vo väčšine viete kúpiť od miestnych farmárov, pestovateľov a bez zbytočných obalov. Každý recept je sprevádzaný fotografiou na celú stranu.

Čo ešte v knihe nájdete?

Moja kniha nie je iba o jedle. Je aj o láske k životu, k prírode a ku všetkému dobrému čo ma obklopuje. Pri každom recepte nájdete rôzne citáty a krátke zamyslenia, ktoré Vám ponúkajú sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa. V celej knihe sa nesie túžba po spomalení nášho životného tempa a uvedomovania si toho podstatného. Medzi kapitolami nájdete články s rôznymi tipmi o slow food, zero waste či food waste. Kniha sa naozaj nachádza tam kdesi, kde sa stretáva láska k životu a výnimočná chuť jedla.

Moja kampaň na Startlabe

Predtým, ako bude kniha vytlačená som sa rozhodla spustiť crowdfoundingovú kampaň cez projekt Startlab. Startlab je platforma – nadácia pre podporu filantropie a mňa už dávno zaujala a rada sa tam vraciam, aby som objavila nových nadšencov a výnimočných ľudí, ktorí tvoria krásne veci. Práve preto som sa pre startlab rozhodla aj ja, hoci asi veľa z Vás túto platformu nepozná. Páči sa mi ich myšlienka. Nemusíte sa jej báť. Vďaka tejto kampani budem môcť knihu vydať, čo je pre mňa kľúčové. Tlač knihy a všetky náklady s tvorbou knihy sú neskutočne náročné a nákladné a preto táto forma je pre mňa dôležitá. Nežiadam, aby ste mi zadarmo posielali peniaze, skôr to vnímam ako možnosť pre Vás podporiť moju prácu a tak dostať moju knihu vo zvýhodnenej cene. (Ušetríte poštovné + Vás čaká malý darček, ktorý už na eshope nebudete môcť získať). Takže je to pripravené tak, aby to aj pre Vás bolo výhodné a zároveň ste mi pomohli vydať moju knihu. Na poslednú chvíľu mi zmenili financovanie na flexibilné, čo je pre mňa o niečo viac stresujúcejšie, pretože v tomto prípade musíme naplniť určenú sumu. Ak nie, všetky financie sa Vám vrátia. Pevne verím ale, že odmeny za Vašu podporu Vás oslovia a sú aj pre vás výhodou. Hneď ako sa kampaň skončí a kniha bude vytlačená (čo bude takmer v tom istom čase), Vám ju podpíšem, napíšem venovanie a zabalím do krásneho balenia a pošlem kuriérom rovno k Vám domov. Posielať môžem aj poštou. O spôsobe doručenia Vás budem informovať.

Ak sa Vám moja myšlienka a moja kniha páči, podporiť môžete jej tlač práve cez túto kampaň. Ako odmenou pre Vás bude moja kniha s osobným venovaním a podpisom. Budem Vám veľmi vďačná za akúkoľvek podporu. Či kúpou knihy alebo inou navrhovanou odmenou. Je to pre mňa veľmi dôležitá a veľká vec, kedže všetku tlač, prípravu, grafiku, spracovanie i balenie financujem z vlastného vrecka. Zo srdca Vám ďakujem!

Kampaň na Startlabe potrvá mesiac a všetko potrebné sa o nej dočítate tu

 

Ak budete mať na mňa akékoľvek otázky, neváhajte mi napísať na lapetitemary@lapetitemary.sk.

Zo srdca Vám ďakujem za každú Vašu podporu vo forme kúpy knihy. Ani neviete ako veľa to pre mňa znamená!

Vaša LaPetite Mary 🙂

 

P.S. Všetky fotky v tomto článku Vám ponúkam ako ochutnávku na moju kuchársku knihu… v nej ich nájdete 🙂 A ešte oooveľa viac! Záleží mi na mojom posolstve pre Vás, záleží mi, aby som Vám priniesla to najlepšie a záleží mi na tom, aby bola moja kniha pre Vás potešením a inpširáciou!

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *