smoothies a nápoje

Mätový a medovkový sirup

Máte radi sladké ochutené vody? Ja nie, najradšej mám čistú vodu a v lete veru aj pivo. Ale spraviť si domácu limonádu, to je už iný level 🙂 K dobrej spoločnosti, záhradnému grilovaniu sa skvelo hodí svieža a dobre zachladená limonáda s jemným podtónom nejakého sirupu, čerstvými bylinkami, citrónom alebo uhorkou a s ľadom. A práve na tieto naše domáce limonády využívame dva sirupy- medovkový a mätový. Stačí ho málo, no rozdiel v chuti nám doma učaroval. A výhodou je, že limonády môžete obmieňať, ako práve máte chuť. Viac medovky, viac mäty, alebo oboje, no ako len chcete. U nás doma sú naozaj vďačným doplnkom pri letných grilovačkách a návštevách. Verím, že zachutia aj Vám a prinesú príjemné osvieženie :). 

Mätový sirup

Ingrediencie

  • 2 litre vody
  • 200g mäta (váha aj so stonkami)
  • 2 kg trstinový cukor
  • 2 citróny

Postup

  1. Mätu si poriadne umyjeme.
  2. Do prevarenej a mierne vychladnutej vody namočíme mätu, pridáme šťavu z citrónov a necháme luhovať 24-42hodín. Ja som nechala mätu luhovať deň a pol teda 36hodín.
  3. Po vyluhovaní mätu čistými rukami vyžmýkame. A celu zmes prelejeme cez sitko a gázu do hrnca. Ja som použila dva gázové štvorce na seba.
  4. Do čistej mätovej vody nasypeme cukor a na miernom ohni za občasného miešania necháme cukor rozpustiť.
  5. Ešte horúce nalievame do fľaší.

 

Medovkový sirup

Ingrediencie

  • 2,8 litra vody
  • 280g medovka (váha aj so stonkami)
  • 3 citróny ( dva nakrájame na kolieska, jeden odšťavíme)
  • 2,5 kg trstinový cukor

 

Postup

  1. Medovku si poriadne umyjeme.
  2. Do prevarenej a mierne vychladnutej vody namočíme medovku, pridáme dva citróny nakrájané na kolieska a šťavu z jedného citrónu a necháme luhovať 24-42hodín. Ja som nechala medovku luhovať rovnako ako mätu, teda 36hodín.
  3. Po vyluhovaní medovku a citrón čistými rukami vyžmýkame. Celu zmes prelejeme cez sitko a gázu do hrnca. Ja som použila dva gázové štvorce na seba.
  4. Do čistej medovkovej vody nasypeme cukor a na miernom ohni za občasného miešania necháme cukor rozpustiť.
  5. Ešte horúce nalievame do fľaší.

P.S. super domáca limonáda – mätový alebo medovkový sirup, pár koliesok uhorky, čerstvé lístky medovky a mäty, plátky limetky a kocky ľadu! 🙂

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *