Môj posledný tohtoročný Vianočný recept. Vlastne by som ho nerada radila iba medzi Vianočné. A koniec koncov, ani tak typicky Vianočný nie je. Tak čo tu potom robí? Lebo je v ňom všetko, čo máme na Vianoce radi – sušené marhule, vlašské orechy. Pamätám si, ako keď sme boli malé, maminka vždy na Vianoce kupovala sušené ovocie. Počas roka sme okrem hrozienok veľa sušeného ovocia nejedli. Nebolo toľko toho. Žili sme skromnejšie. O to viac sme sa vždy potešili, keď na Vianočnom stole pribudli aj sušené marhule, figy či ďatle. To bol pre nás naozaj sviatok! 🙂
Marhuľovo-orechové guľky sú veľmi jednoduché na prípravu, takže ak budete chcieť na poslednú chvíľu niečo pripraviť, je dobré mať niečo v zálohe. 🙂 Ja ich plánujem pripraviť ako také malé darčekové bonbóniky. Ale psst. Nikomu ani muk :).
A tešíte sa na Vianoce? Ja toto predvianočné obdobie mám veľmi rada. Tie samotné Vianočné dni ujdu veľmi rýchlo. Naozaj rýchlo. Asi preto „vsádzam“ na Advent. Často spomíname zo sestrami na naše detstvo a na to, ako nás maminka viedla prežívať Advent. Mali sme adventný kalendár a každý deň si otvárali nové okienko s malou čokoládkou. Zároveň sme mali každá na veľkom výkrese nakreslený Vianočný stromček, neozdobený. A za každý dobrý skutok, pomoc, prekonanie samej seba a obetu sme si mohli nejakú ozdobu na stromček nakresliť. Takto sme pripravovali aj svoje srdce. Postupne ako Advent plynul sme pripravovali aj náš dom. Drobné Vianočné ozdoby do okna, na stenu…Vždy sme si spísali, čo budeme piecť a kto čo poupratuje. A koľko radosti prišlo, keď som upratala všetko z môjho zoznamu (jasné, že najprv som to ofrflala) a doma sme napiekli, čo máme radi! Čas strávený v kuchyni so všetkými sestrami a maminkou bol jeden z tých najvzácnejších. A každý deň Adventu sme mali možnosť sa pripravovať a očakávať to narodenie malého Ježiška ..Veď advent je obdobím očakávania .. Stromček sme vždy zdobili ako posledný. A vtedy sme vedeli, že Vianoce naozaj prichádzajú. Ako som už niekde napísala, som presvedčená, že prežívanie Adventu ide ruka v ruke s prežívaním Vianoc. Máte pravdu, ťažko to ide, keď práve pred Vianocami je najviac roboty, firmy zo všetkým ponáhľajú, samé nadčasy, stresy. Ja som na materskej, takže tento firemný stres ma obchádza. Ale viete čo? Ono stačí chvíľka .. chvíľka zastavenia sa, spomalenia .. Každý deň si niečo predsavziať, každý deň sa na niečo tešiť. Život tvoria maličkosti. Kedysi sme doma veľa piekli. V jeden čas som si sama sebe tvrdila, že nebudem piecť nič, veď na čo sa stresovať. Ani darčeky nechceme. A nebudem sa stresovať… Ale vlastne pravda je niekde v strede. Aspoň pre mňa. Pečenie a Vianočné prípravy by nemali byť sprevádzané stresom. Ale patria k Vianociam. Nie ten stres, ale tie vzácne Vianočné prípravy 🙂 . Nepečiem veľa. Ale teším sa, že si pustíme Vianočné piesne, zarobím cesto a s deťmi si niečo upečieme, čo rozvonia celý dom a popri tom im porozprávam, ako sme doma prežívali sviatky, aké sme mali zvyky, ako prežívala Vianoce trebárs aj moja babička a ako je to s tými Vianocami v Biblii. A teším sa aj, keď pripravím pre môjho Miška grilážky, pretože viem, ako veľmi ich má rád. Bez stresu z príprav. A aj to drobné prekvapenie, ktoré si tí najbližší nájdu stromček nie je výsledkom stresového behania po obchodoch, ale daru z lásky, pre ich potešenie, len tak, lebo ich mám rada.
Ani jeden prístup k Adventu nie je správny. Ani ten, kedy iba stresujeme, naháňame sa z obchodu do obchodu, trávime dlhé hodiny na internete, naše košíky sú preplnené, len aby sme mali, pečieme ako o dušu, znova len preto, aby sme mali. Nie. Ale ani ten druhý extrém. Ten, keď si poviem, že nebudem stresovať, a radšej nebudem robiť vôbec nič. Načo koláčiky pre našich blízkych, na čo nejaká príprava nášho srdca, domčeku, na čo niečo očakávať.. Potom prídu Vianoce a ako prišli, tak aj odídu, bez toho, aby v nás zanechali stopu. Myslím, že niekde v strede, pre každého tak trošku v tom jeho osobnom strede, sa nachádza to správne. Život je najlepší učiteľ a každá etapa života má svoj čas prípravy pre plné prežívanie danej udalosti. Manželstvo má snúbenecké obdobie, rodičovstvo ma celý čas tehotenstva, pôstne obdobie je to kvôli Veľkonočným sviatkom a takto by som mohla pokračovať.
A ja ďakujem mojej úžasnej maminke, ktorá nás vždy dokázala tak akosi správne viesť Adventom, aby tie Vianoce boli krásne a naozaj požehnané. Ďakujem mami!
Toto prajem rovnako aj Vám. Zo srdca, naozaj zo srdca Vám všetkým prajem ešte 10 dní Adventu, ktoré nech naplníte predvianočným očakávaním, radosťou z potešenia Vašich blízkých, prípravami bez stresu .. nebojte sa pripravovať, nebojte sa na ne tešiť. Naopak, pripravujte sa, tešte sa, rozprávajte sa, trávte čas spolu v kuchyni pri koledách a pečení. U niekoho to bude možno jeden koláčik, u niekoho päť. Množstvo dôležité nie je. Iba láska a túžba, ktorú do toho vložíte. A potom aj tie Vianoce budú prekrásne! Verte mi! 🙂
Ingrediencie
- 200g sušené marhule ( ja som na týchto fotkách nakombinovala 150g sušené marhule + 50g sušené ďatle, preto tá tmavšia farba)
- 200g vlašské orechy ( majú výraznejšiu chuť, ale použiť môžete aj mandle)
- 2PL pomleté ľanové semiačka
- 2PL kokosový olej
- štipka soli
- mleté orechy na obaľovanie
Postup
- Sušené marhule si na chvíľu namočíme do horúcej vody.
- Do mixéra si dáme orechy a ľanové semiačka, ktoré pomixujeme na drobno. Pridáme scedené marhule, kokosový olej a štipku soli a mixujeme, aby nám vznikla jednotná hmota.
TIP: Pridať môžete aj trošku sušenej levandule. 🙂
A už ste videli recept na náš rodinný štedrák? Recept je náš rodinný, overený a chutí úžasne! 🙂