bezlepkové

Mandľovo-pomarančové cupcakes s čokoládovým krémom (bez lepku)

Musím sa priznať, že ma akosi chytila kombinácia čoko+pomaranč, aj keď som si myslela, že to nie je nič pre mňa. No fakt je to niečo super mňamózne, že som musela tieto dve chute opäť spojiť. Tentoraz sa pridali aj mandle a tak vznikla skvelá trojka: mandle-pomaranč-čokina!
Tieto neskutočne dobré cupcakes sú bez lepku ( juchúúú bezlepkáči), s minimum ryžovej múky a opäť velice-prevelice rýchle. Cesto máte zbúchané raz-dva a krém si môžete pripraviť aj deň dopredu, teda ja som si ho pripravila deň vopred, nech mám pekne moje činnosti rozdelené do takýchto kratších intervalov :).
Cupcakes sú lahodne mandľové. Perfektne chutia aj samé, bez krému. V tých mojich boli mandle naozaj cítiť, kedže som si deň vopred v mixéri pomlela celé mandle. Je to fakt iná chuť, ako keď kúpim už pomleté mandle. A výhodou je aj to, že som ich nepomlela na úplny prášok a vďaka tomu sme mandle v cupcakoch naozaj cítili. A čokoládový krém? Ten je takou čerešničkou na týchto skvelých cupcakoch ..
Určite ich vyskúšajte, dám za ne ruku do ohňa, také sú perfišné 🙂 ..

Ingrediencie

  • 4 vajíčka
  • 90g trstinový cukor
  • 200g mleté mandle
  • 50g ryžová múka
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 100g roztopené maslo
  • kôra z jedného pomaranča
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 15g maslo
  • 125g smotana na šľahanie
  • 125g horká čokoláda
  • 150g jemný tvaroh
Postup
  1. Deň dopredu si môžete pomlieť mandle v mixéri ( ak nemáte mleté) a pripraviť si čokoládové ganache. Čokoládové ganache si pripravíme tak, že smotanu na varenie zohrejeme na bod varu, odstavíme z ohňa a pridáme nalámanú čokoládu a maslo a miešame, až do kým sa všetko pekne nerozpustí a nespojí. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
  2. Na cupcakes si dáme do misky vajíčka a cukor a asi minutu šľaháme.
  3. K vajíčkovej zmesi pridáme mleté mandle, ryžovú múku a vínny kameň a krátko zašľaháme.
  4. Potom pridáme roztopené maslo (nad vodnou parou), kôru a šťavu z pomaranča a opäť len ručným mixérom prešľaháme, stačí len toľko, aby sa všetko spojilo.
  5. Zmes vylejeme do 12 košíkov na cupcakes a pečieme na 180°C cca 20 minút. Hotovo! 🙂
  6. Na krém si zmiešame jemný tvaroh s čokoládovým ganache. Ja som ho tam nepoužila celé, ale do tvarohu som dala asi trištvrte čokoládovej zmesi. Uvidíte podľa hustoty krému koľko ganaché pridať k tvarohu.
  7. Vychladnuté cupcakes ozdobíme krémom. Ja som krém dávala len lyžicou, nech to je šup šup hotové :).

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *