
Makovo-tvarohový koláčik s višňami
Aj Vám sa stane, že potrebujete niečo upiecť, nemáte možnosť sa za 5 minút dostať do obchodu a tak spájate čo doma nájdete ? No mne sa to stalo práve pár dní dozadu a koľké šťastie. Inak by asi nevznikol tento ultra šťavnatý a zdravý koláčik, ktorého sme sa nevedeli s Miškom dojesť. Vlastne asi by som sa mala pokorne priznať, že som zjedla z tohto koláča viac ako môj manžel a to u mňa nie je na dennom poriadku. Naschvál píšem, že šťavnatý, pretože mak má občas tendenciu byť v koláčoch trochu suchý. A pocit, keď s a mi krkom doslova prediera mak je malou nočnou morou.
Na internete nájdete viacero inšpirácíi na kombošku tvarohu a maku. Takže trošku som sa inšpirovala a tak trošku viac osm si ho pripravila podľa seba. Hotový je za chvíľu. Žiadna veda to nie je, každá vrstva vznikne iba zmiešaním všetkých surovín dokopy. A môžete si ho kľudne obmieňať do všakovako-možných kombinácii.
Verím, že si niekedy spravíte tento dobrý koláčik. Ja som sa rozhodla tajne si ho premenovať na pracovný názov „V jednoduchosti je krása“ 🙂
Ingrediencie
cesto
- 150g špaldovej celozrnnej múky
- 50g trstinového cukru
- 70g pomletých ovsených vločiek
- 130g masla
- 2 ČL vínny kameň ( kypriaci prášok bez fosfátov)
- 2 žĺtka
maková plnka
- 200g mletý mak
- 1 PL ďatlového sirupu
- 50g rozpusteného masla alebo kokosového bio oleja
- 200g domácich zaváraných višní
- 1 PL domáceho džemu
- 1 vajíčko
- 2 PL višňovej šťavy
tvarohová plnka
- 250g nízkotučný jemný tvaroh
- 2 vajíčka
- 1 kyslá smotana
- 1 PL agáve sirup
- pol ČL vanilkového extraktu
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a natlačíme do formy.
- Na makovú plnku tiež všetko zmiešame dokopy a vylejeme na cesto.
- Na tvarohovú plnku opäť zmiešame všetko dokopy a vylejeme opatrne na makovú plnku. Maximálne jednoduché.
- Pečieme na 180°C cca 50minút.
- Vrch môžeme dozdobiť višňami..