jedlá z mäsa

Letné špízy

Rýchle letné recepty u nás vyhrávajú. Jeden nový nájdete práve tu na blogu. Sú to tieto jednoduché špízy s kuracím mäsom, tofu a sezónnou zeleninou, ktorá nevyžaduje dlhé grilovanie či pečenie. Ideálne na leto!

Recept vznikol v spolupráci so značkou Kikkoman a ich sójovou omáčkou. Sójovým omáčkam som sa kedysi vyhýbala, práve kvôli dochucovadlám, ktoré v niektorých nájdete. Vždy som dbala na výber a ani neviem ako, našla si ku mne cestu Kikkoman omáčka. 

To je Vám úplne iná liga!  

Kto ma pozná, vie, že mi na kvalite záleží a keď si nejaká potravina prechádza aj svojím prirodzeným fermentačným procesom, moje srdce skáče. Kikkoman přirozene fermentovana sójová omáčka je prírodná sójovka vyrobená IBA z vody, sójových bôbov NON GMO, pšenice a soli. Žiadne pridané glutamány, konzervanty či farbivá! Táto omáčka prechádza niekoľkomesačným procesom fermentácie a práve vďaka tomu má veľmi intenzívnu chuť. Veľmi som si ju zaľúbila! Omáčka dokáže krásne vytiahnuť a zintenzívniť chuť jedla a minimalizovať použitú soľ.

Ja som túto sójovú omáčku použila na mäso a tofu. Pripravila som z nej teriyaki omáčku, do ktorej som naložila vykostené kuracie stehná a tofu. Potom už len stačí všetko napichnúť na špajle a zbytkom teriyaki omáčky poliať vytvorené špízy. Všetko je veľmi jednoduché a rýchle. Práve pre rýchlosť prípravy som zvolila cukety, paradajky či papriku. Zelenina, ktorej stačí gril alebo panvica alebo pár minút v rúre.

Z celého receptu mám veľkú radosť. Doma ho pripravujeme často, na obed, ale rovnako aj na večeru. A ako prílohu radi volíme tzatziky šalát. Deti si zaľúbili špízy a ja oceňujem úžasného pomocníka v kuchyni – Kikkoman omáčku, s ktorou ľahkou perfektne dochutíte nie len mäso, ale aj zeleninu, šalátu, dipy či ryby.

Aktuálne prebieha akcia na sójové omáčky KIKKOMAN v rámci Billa klubu, akci platí od 1.-31.7.


Počet porcií: 4 Čas prípravy: 15 minút + 20 minút

Ingrediencie 

  • Pol kila kuracie vykostené stehno alebo kuracie prsia
  • 1 biele tofu
  • 2 baby cukety
  • 2 papriky
  • 10 cherry paradajok
  • 2 červené cibule

Na teriyaki omáčku

  • Cca 50-70 ml Kikkoman sójová omáčka
  • 3-5 lyžíc ryžového octu
  • 1 PL medu
  • 1 PL cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 PL kukuričného škrobu

Soľ na zeleninu a trošku olivového oleja

Ako príloha ku špízom tzatziky šalát (ukorka, grécky jogurt, cesnak, soľ, kôpor)

Postup

  1. Kuracie stehná vykostíme alebo kúpime už vykostené, nakrájame na menšie kúsky. Neochutené tofu tiež nakrájame na menšie kúsky- kocky.
  2. Na teriyaki omáčku zmiešame sójovú omáčku Kikkoman, ryžový ocot, med, cukor, cesnak, zázvor, trochu škrobu a kto chce aj chilli papričku. Do tejto zmesi ponoríme mäso aj tofu. Ak máme čas,  necháme pár hodín odležať v chladničke.
  3. Zatiaľ si nakrájame zeleninu na kocky – papriku, červenú cibuľku, cuketu a cherry rajčiny . Posolíme. Na špajle postupne napichujeme na striedačku mäso, zeleninu, tofu .. špízy pokvapkáme olivovým olejom a opekáme buď na panvici alebo na grile alebo môžeme vložiť do rúry do kým nebude mäso hotové. 

Zeleninu som zvolila takú, ktorá nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu.  Podávať môžeme s tzatziki šalátom


Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *