
Letné špízy
Rýchle letné recepty u nás vyhrávajú. Jeden nový nájdete práve tu na blogu. Sú to tieto jednoduché špízy s kuracím mäsom, tofu a sezónnou zeleninou, ktorá nevyžaduje dlhé grilovanie či pečenie. Ideálne na leto!
Recept vznikol v spolupráci so značkou Kikkoman a ich sójovou omáčkou. Sójovým omáčkam som sa kedysi vyhýbala, práve kvôli dochucovadlám, ktoré v niektorých nájdete. Vždy som dbala na výber a ani neviem ako, našla si ku mne cestu Kikkoman omáčka.
To je Vám úplne iná liga!
Kto ma pozná, vie, že mi na kvalite záleží a keď si nejaká potravina prechádza aj svojím prirodzeným fermentačným procesom, moje srdce skáče. Kikkoman přirozene fermentovana sójová omáčka je prírodná sójovka vyrobená IBA z vody, sójových bôbov NON GMO, pšenice a soli. Žiadne pridané glutamány, konzervanty či farbivá! Táto omáčka prechádza niekoľkomesačným procesom fermentácie a práve vďaka tomu má veľmi intenzívnu chuť. Veľmi som si ju zaľúbila! Omáčka dokáže krásne vytiahnuť a zintenzívniť chuť jedla a minimalizovať použitú soľ.
Ja som túto sójovú omáčku použila na mäso a tofu. Pripravila som z nej teriyaki omáčku, do ktorej som naložila vykostené kuracie stehná a tofu. Potom už len stačí všetko napichnúť na špajle a zbytkom teriyaki omáčky poliať vytvorené špízy. Všetko je veľmi jednoduché a rýchle. Práve pre rýchlosť prípravy som zvolila cukety, paradajky či papriku. Zelenina, ktorej stačí gril alebo panvica alebo pár minút v rúre.
Z celého receptu mám veľkú radosť. Doma ho pripravujeme často, na obed, ale rovnako aj na večeru. A ako prílohu radi volíme tzatziky šalát. Deti si zaľúbili špízy a ja oceňujem úžasného pomocníka v kuchyni – Kikkoman omáčku, s ktorou ľahkou perfektne dochutíte nie len mäso, ale aj zeleninu, šalátu, dipy či ryby.
Aktuálne prebieha akcia na sójové omáčky KIKKOMAN v rámci Billa klubu, akci platí od 1.-31.7.
Počet porcií: 4 Čas prípravy: 15 minút + 20 minút
Ingrediencie
- Pol kila kuracie vykostené stehno alebo kuracie prsia
- 1 biele tofu
- 2 baby cukety
- 2 papriky
- 10 cherry paradajok
- 2 červené cibule
Na teriyaki omáčku
- Cca 50-70 ml Kikkoman sójová omáčka
- 3-5 lyžíc ryžového octu
- 1 PL medu
- 1 PL cukru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cm zázvoru
- 1 PL kukuričného škrobu
Soľ na zeleninu a trošku olivového oleja
Ako príloha ku špízom tzatziky šalát (ukorka, grécky jogurt, cesnak, soľ, kôpor)
Postup
- Kuracie stehná vykostíme alebo kúpime už vykostené, nakrájame na menšie kúsky. Neochutené tofu tiež nakrájame na menšie kúsky- kocky.
- Na teriyaki omáčku zmiešame sójovú omáčku Kikkoman, ryžový ocot, med, cukor, cesnak, zázvor, trochu škrobu a kto chce aj chilli papričku. Do tejto zmesi ponoríme mäso aj tofu. Ak máme čas, necháme pár hodín odležať v chladničke.
- Zatiaľ si nakrájame zeleninu na kocky – papriku, červenú cibuľku, cuketu a cherry rajčiny . Posolíme. Na špajle postupne napichujeme na striedačku mäso, zeleninu, tofu .. špízy pokvapkáme olivovým olejom a opekáme buď na panvici alebo na grile alebo môžeme vložiť do rúry do kým nebude mäso hotové.
Zeleninu som zvolila takú, ktorá nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu. Podávať môžeme s tzatziki šalátom