
Krémová polievka z pečenej zeleniny
Jeseň a zima je ideálne obdobie na polievky. Tekvicová, strukovinová, karfiolová, vývar .. a vlastne všetky možné polievky, zoznam je snáď nekonečný. Neviem ako vy, ale tento rok si veľmi ulietavame na krémových polievkach z pečenej zeleniny. Tá chuť je oveľa výraznejšia, ako keď zeleninu varíte vo vode, či vývare. Takto si môžete pripraviť polievku z najrôznejšej zeleniny. Z Brokolice, kalerábu, patizónu, tekvice, všetkej koreňovej zelenine .. Je to vďačná príprava, pretože všetko iba nakrájate, hodíte na plech a potom rozmixujete. Pečenú zeleninu môžete rozmixovať spolu s vývarom, ale úprimne, nie vždy máme doma vývar, všakže. Ja si občas pripravím silný vývar, ktorý si po malých množstvách zamrazím a postupne pridávam kam je treba. Ale ani takto pripravený vývar nemám vždy poruke. Pečenú zeleninu preto občas rozmixujem iba s vodou a o to výraznejšie dochutím koreninami. Aj takto pripravená polievka je perfišná. Takže je len na Vás a na Vašich možnostiach či použijete vývar, kombináciu vývaru a vody alebo vodu. Ja najradšej kombinujem vývar s vodou.
Či už voda alebo vývar, polievka s pečenej zeleniny je úžasná a vždy iná. Dobrú chuť!
Počet porcií: 4 Doba prípravy: 50 minút
Ingrediencie
- 4 väčšie mrkvy
- 2 batáty alebo malá tekvica
- 3 petržleny alebo 1 zeler
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, kurkuma, kari korenie,
- 2 PL olivového oleja
- liter až liter a pol vývaru alebo liter vývaru a doriediť vodou
- muškátový oriešok
- 1 PL ghee masla alebo obyčajného masla
- 1-2 ČL citrónovej šťavy
Postup
- Rúru si zapneme na 190°C.
- Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na podobne veľké kusy. Dáme na plech, pridáme ošúpaný cesnak a na hrubo nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme kurkumu, kari korenie, trošku olivového oleja a všetko spolu premiešame. Pečieme 30-40 minút.
- Po upečení si zeleninu premiestnime do mixéra spolu s vývarom alebo s kombináciou vody a vývaru. Rozmixujeme na krémovú konzistenciu.
- Polievku premiestnime do hrnca, podľa potreby dolejeme vodou na požadovanú hustotu a dochutíme muškátovým orieškom, poprípade pridáme ešte kurkumu, soľ a kari korenie. Nakoniec dochutíme troškou prepusteného masla (alebo obyčajného) a citrónovou šťavou.