bezmliečne,  polievky

Krémová polievka z pečenej zeleniny

Jeseň a zima je ideálne obdobie na polievky. Tekvicová, strukovinová, karfiolová, vývar .. a vlastne všetky možné polievky, zoznam je snáď nekonečný. Neviem ako vy, ale tento rok si veľmi ulietavame na krémových polievkach z pečenej zeleniny. Tá chuť je oveľa výraznejšia, ako keď zeleninu varíte vo vode, či vývare. Takto si môžete pripraviť polievku z najrôznejšej zeleniny. Z Brokolice, kalerábu, patizónu, tekvice, všetkej koreňovej zelenine .. Je to vďačná príprava, pretože všetko iba nakrájate, hodíte na plech a potom rozmixujete. Pečenú zeleninu môžete rozmixovať spolu s vývarom, ale úprimne, nie vždy máme doma vývar, všakže. Ja si občas pripravím silný vývar, ktorý si po malých množstvách zamrazím a postupne pridávam kam je treba. Ale ani takto pripravený vývar nemám vždy poruke. Pečenú zeleninu preto občas rozmixujem iba s vodou a o to výraznejšie dochutím koreninami. Aj takto pripravená polievka je perfišná. Takže je len na Vás a  na Vašich možnostiach či použijete vývar, kombináciu vývaru a vody alebo vodu. Ja najradšej kombinujem vývar s vodou.

Či už voda alebo vývar, polievka s pečenej zeleniny je úžasná a vždy iná. Dobrú chuť!

 

Počet porcií: 4     Doba prípravy: 50 minút

Ingrediencie

  • 4 väčšie mrkvy
  • 2 batáty alebo malá tekvica
  • 3 petržleny alebo 1 zeler
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, kurkuma, kari korenie,
  • 2 PL olivového oleja
  • liter až liter a pol vývaru alebo liter vývaru a doriediť vodou
  • muškátový oriešok
  • 1 PL ghee masla alebo obyčajného masla
  • 1-2 ČL citrónovej šťavy

 

Postup

  1. Rúru si zapneme na 190°C.
  2. Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na podobne veľké kusy. Dáme na plech, pridáme ošúpaný cesnak a na hrubo nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme kurkumu, kari korenie, trošku olivového oleja a všetko spolu premiešame. Pečieme 30-40 minút.
  3. Po upečení si zeleninu premiestnime do mixéra spolu s vývarom alebo s kombináciou vody a vývaru. Rozmixujeme na krémovú konzistenciu.
  4. Polievku premiestnime do hrnca, podľa potreby dolejeme vodou na požadovanú hustotu a dochutíme muškátovým orieškom, poprípade pridáme ešte kurkumu, soľ a kari korenie. Nakoniec dochutíme troškou prepusteného masla (alebo obyčajného) a citrónovou šťavou.

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *