Koláč so sušeným ovocím

Doma sa zvianočnieva. Tak veľmi sa na Vianoce tešíme. Sú to tie najľudskejšie sviatky roka. A Advent. Ten je nám ponúknutý, aby sme pripravili cestu. Tú našu. Vyrovnali chodníky.. Advent vnímam ako čas milosti. Čas, ktorý je nám ponúknutý ku zmene. Zmeniť naše vychodené chodníky pohodlnosti. Prehĺbiť vlastné srdce. Zatiahnuť na hlbinu. Robiť veci nemoderné. Stíšiť sa. Vypnúť mobil. Upriamiť svoj život na nebo, odkiaľ nám prichádza láska i spása. A vidieť tie všedné zázraky dňa, ktoré sú vzácnym dôkazom Jeho lásky, ktorá nikdy nezlyhá. Ďakujem Advent, že si tu..

Na našej GAPS ceste budú tohtoročné Vianoce iné. Nedoprajeme si naše tradičné koláčiky, no teším sa, že sme si našli pár skvelých náhrad, aby vôňa perníkového korenia naplnila náš dom.  Jedným zo skvelých receptov je tento koláčik so sušeným ovocím. Ako veľmi je výborný! Veľmi! Pritom v ňom nenájdete ani múku ani cukor. A je celkom jednoduchý. Tajomstvo intenzívnej chuti je zmes so sušeného ovocia, ktorá sa varí. Vtedy sa celá kuchyňa rozvonia škoricou a perníkovým korením.. Koláčik chutí doma všetkým. A ak by sme mohli, natreli by sme si ho po upečení marhuľovým džemom, trebárs.  Skúste vy. 


Počet porcií: forma a priemerom 22 cm      Čas prípravy: 25 minút

Ingrediencie

 ZMES SO SUŠENÉHO OVOCIA

  • 1/2 šálky sušených hrozienok
  • 1/2 šálky sušených marhúľ
  • 2/3 šálky sušených ďatlí
  • 1 PL škorice
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 PL medu
  • 1/2 šálky vody
  • 3 PL kokosového oleja

CESTO

  • 4 vajíčka
  • 1 PL medu
  • 1/2 šálky roztopeného masla alebo kokosového oleja
  • 1/2 šálky kokosovej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • hrsť vlašských orechov

Postup

  1. Najprv si pripravíme ovocnú zmes. Sušené marhule aj ďatle nakrájame na malé kúsky. Použiť môžete aj brusnice, slivky či figy. Do hrnca vložíme všetky ingrediencie na ovocnú zmes a na miernom stupni zohrievame a varíme približne 15 minút, aby nám vznikla lepkavá hmota. Hrozienka sa rozvaria a aj ostatné ovocie zmäkne a spolu vznikne lepkavá hmota. 
  2. Cesto začneme pripravovať až keď je hmota hotová, nie skôr. V koláči používam kokosovú múku, ktorá nie je dobré, aby stála. Inak by bol koláč suchý. Hmota nám zatiaľ vychladne.
  3. Na cesto si ručnou metličkou v miske zamiešame vajíčka s medom. Je fajn šľahať zmes aspoň 30 sekúnd, aby bola mierne nadýchaná. K vajíčkovej zmesi prilejeme maslo alebo kokosový olej a zamiešame. Pridáme kokosovú múku, sódu bikarbónu, štipku soli, zmes so sušeného ovocia a hrsť vlašských orechov a poriadne zamiešame. 
  4. Cesto prelejeme do pripravenej formy na pečenie s priemerom 22 cm a pečieme 35-40 minút na 180 stupňov..  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.