bezlepkové,  bezmliečne,  koláče/dezerty/muffiny

Kokosovo-mandľový koláčik (bez lepku, bez laktózy)

Na chvíľku zájde slnko a ja už dúmam, čo by som mohla upiecť. Po dĺĺĺhej dobe som chcela spraviť niečo s čokoládou a keď som nakukla do skrine, kde sa mi musia zmestiť všetky múky, orechy, cukre a iné pachšametle, zbadala som tam plnú dózu kokosu. Oj, a už som aj vedela, že koláčik bude s čokoškou a kokosom. Vlastne túto kombináciu má aj Miško rad, takže som zabila dve muchy jednou ranou. A ako inak, chcela som, aby koláčik bol zdravší. Tento koláčik obsahuje len trochu kukuričnej múky, inak je bez múky. A viete čo? On je naozaj  fantastikuš! Miško bol z neho hotový a všetkým, čo ochutnali, brutus chutil. Fakt je skvelý. Korpus je z veľkej väčšiny z mletých mandlí, plnka zo samého kokosu a poleva so samej čokolády. Viete si predstaviť niečo lepšie? Och, pre tento koláčik by som bola schopná vzdať sa slnka na tri dni, nech sa iba ním napchávam. Je bez lepku a ak použijete sójovú smotanu a bezlaktózovú čokoládu, tak aj bez laktózy, takže je perfektný aj pre kamošov bezlepkáčov a bezlaktáčov. Určite, určite, určite vyskúšajte!

Moja babička hovorila týmto koláčikom rezy. Zdá sa mi, ako keby to bolo včera, čo i ona piekla všakovaké rezy. Ona ich robila vždy od oka, bez váženia a vždy boli dokonalé. Vlastne všetko, čo ona upiekla, bolo skvelé. Najlepší bol opitý izidor. Vedela ho spraviť ako nikto na svete. Ani si neviete predstaviť, aká to bola úžasná osoba a ako veľmi mi chýba.. Je mi príkladom v mnohom… Ešte, že v živote stretávame takýchto ľudí, však?

Ingrediencie
CESTO

  • 4 vajíčka
  • 60g sójové mlieko
  • 80g trstinový cukor
  • 40g holandské kakao
  • 20g karob (ak nemáte môžete doplniť holandským kakaom)
  • 20g kukuričná múka
  • 190g mleté mandle

KOKOSOVÁ PLNKA

  • 240g strúhaný kokos
  • 70g trstinový cukor muscovado
  • 280g sójová smotana (alebo smotana na varenie)

POLEVA

  • 200g horká čokoláda  ( ak chcete koláčik bezlaktózový, tak použite bezlaktózovú čokoládu)
  • 100g sójová smotana (alebo smotana na varenie)

Postup

  1. Na cesto si v jednej mise zmiešame mlieko, cukor a vajíčka.
  2. V druhej mise si zmiešame kukuričnú múku, mleté mandle, karob a kakao.
  3. Suché ingrediencie pridáme k vajíčkovej zmesi a ručnou metličkou poriadne premiešame.
  4. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 18-20 minút.
  5. Cesto necháme po upečení vychladiť.
  6. Na plnku si jednoducho zmiešame smotanu, cukor a kokos a dáme do chladničky na 30minút.
  7. Potom plnku rovnomerne rozotrieme na cesto a dáme znova do chladničky.
  8. Na polevu si v hrnci za stáleho miešania rozpustíme čokoládu so smotanou. Necháme trošku vychladnúť.
  9. Polevu vyelejeme na kokosovú plnku a rovnomenrne rozotrieme.
  10. Koláčik necháme zachladiť a potom pokrájame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *