raňajky

Kefírové palacinky

Po takýchto palacinkách som dlho túžila! Fermentované, ľahunké, tenké, skvelé! Je úžasné, že si fermentovaním môžeme pripraviť ľahšie stráviteľné palacinky. Vždy som totižto považovala palacinky a nezdravé jedlo. Veď viete, múka, olej, mlieko, šĺahačka, granko, tvaroh, džem či nutela .. kalorická bomba. No tieto sú už iný level. Stále parádne, no o poznanie zdravšie.

Tento recept som pripravila v spolupráci s Chuť Moravy . Chuť Moravy je krásna firma na Morave. Jej majitelia sú veľkí kamoši a rozhodli sa vyrábať lokálne a poctivé výrobky podľa starých-prastarých receptúr. A robia to naozaj profesionálne. Do kým som neochutnala, iba ma ich výroba lákala, bola som zvedavá ako ich výrobky môžu chutiť. Ako chutí arašidové maslo asi všetci vieme. Ale taká slanináda, svätojánske orechy, chmelíček, hustopečske mandle, vínne želé či čatní zo zelených marhúľ? Viete si tú chuť predstaviť? Možno ťažko. Ale ja Vám poviem, že sú to tie najúžasnejšie chute, ktoré k dokonalosti dotvoria kúsok syra, šalát, vianočku, či kváskový chlebik. 😍 Všetko sa vyrába podľa veľmi starých receptúr, vyhrali ceny ako regionálna potravina a v roku 2018 získali dve zlate hviezdy great taste! 👏.. a to je úžasne! Ale veď, ochutnajte sami! ☺️.. Ich produkty nájdete na @chut_moravy . Verím, že dotvoria k výnimočnej chuti vaše letné šaláty, grilovačky, syry, sladké pokrmy, či bagety.. k tomu kopec čerstvej zeleniny.. a viac netreba. 💛

No a pri dnešnom recepte som do palaciniek použila práve ich marhuľový džem, svätojánsky krém a do niektorých palaciniek putovalo aj vínne želé, z ktorého som úplne paf. Vínne želé je výborné aj na slano, k paštéke či syrom, ale rovnako aj nasladko. Chuť vínneho želé je luxusne jemné a vínové. Ódy by som spievala týmto maškrtám! Svätojánsky krém je zmes vlašských skorých, ešte zelených orechov, čokolády, korenín, všetko rozmixované do dokonale jemnej konzistencie. Marhuľový džem je zase príjemne sladký a tak krásne vonia po marhuliach! Zaľúbená som.

Navštívte eshop Chuť Moravy a popozerajte, čo všetko vyrábajú. Ich poctivosť a originálne receptúry, ktoré nenájdete nikde inde sú pre mňa obrovským plusom.

Tak a poďme už smelo do prípravy! Palacinky si môžete pripraviť dvoma spôsobmi. Nechať múku, vločky vďaka kefíru sfermentovať a nadupať prospešnými baktériami, alebo ak nemáte čas, tak si z ingrediencií vytvoríte jednoduché cesto na palacinky. Oba spôsoby fungujú. Ten prvý je iba zdravší.


Ingrediencie

  • 300 ml kefíru
  • cca 180 ml vody
  • 120 g špaldová múka ( pomer múky a ovsených vločiek si môžete upravovať podľa vašich chutí)
  • 50 g pomleté ovsené vločky

  • štipka soli
  • 2 vajíčka
  • 30 g oleja
  • 50-100 ml vody ( množstvo vody závisí od hustoty kefíru)

Postup

  1. FERMENTOVANÁ VERZIA: 8-12 hod. vopred v miske zamiešame kefír vodu, ovsené vločky a múku. Prikryjeme a necháme fermentovať. Najlepšie na 8-12 hodín. Po určitom čase, podľa toho, koľko času sa podarí (ideálne je 8-12 hodín), primiešame vajíčka, štipku soli a olej a poriadne zamiešame, aby sme dosiahli hladkú konzisteniu. Podľa potreby pridávame vodu. Množstvo vody závisí od hustoty kefíru, takže vody dolejte toľko, aby ste dosiahli také cesto, aké máte radi na prípravu palaciniek. Cesto na palacinky niekto preferuje úplne tekuté, niekto zase hustejšie. Môže sa stať, že už vodu nebude treba dolievať alebo naopak, že pridáte aj 100 vody. Kefír je vždy iný hustotou. Na rozpálenej panvicu s troškou kokosového oleja robíme palacinky.
  2. KLASICKÁ VERZIA: V miske zmiešame všetky ingrediencie tak, aby nám vzniklo jednotné a hladké cesto. Na panvici s troškou oleja opekáme palacinky.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *