
Kefírové langoše
Langoše. Och, ako by tie mohli chýbať vo fašiangovom období! S poriadnou nádielkou cesnaku, kyslej smotany, fermentovaného kečupu a syru. Mňam! A najviac nám chutia tieto naše z kefíru. Ach, ten kefír, zase. Áno, áno, zase. Lebo už ste si možno zvykli, že väčšina receptov u mňa sa točí okolo kefíru. Je to tým, že aj naša kuchyňa je plná kefíru. Je to taký môj hýbateľ. A dobrý pomocník. 🙂
Tak nech sa páči, naše parádne kefírové cesto, z ktorého sú langoše parádne, presne také, aké máme radi. Cesto nechávam odpočinúť už klasicky 10-12 hodín. Môžete aj dlhšie, avšak časom bude cesto trošku redšie, pri vaľkaní langošov, podberte cesto múkou. A cesto môžete dať aj do chladničky a použiť na druhý či tretí deň.
Dobrú chuť a radostné fašiangy!
Ingrediencie
- 3 šálky hladkej múky
- Šálka kefíru
- 1/2-3/4 šálky vody
- 1 PL sušené droždie
- 1 ČL soli
- 1 PL oleja
Postup
- Zo všetkých ingrediencii vypracujeme cesto. Ak je treba, pridajte múku alebo naopak trochu vody. Množstvo záleží od hustoty kefíru či savosti múky, takže si uberte alebo pridajte tak, aby bolo cesto kompaktné. Prikryjeme a necháme na linke 10-12 hodín žiť si svoj život. Kefír za tú dobu spraví svoju dobrú prácu.
- Po tejto dobe cesto premiestnime na pomúčenú dosku. Cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých vyvaľkáme tenké placky. Tie vkladáme do hrnca s rozpáleným olejom. Krátko smažíme z každej strany.

