
Kávový cheesecake s irish cream
Dnes, medzi tým ako mi malá spala v kočíku a v chladničke mi odpočíval kávový cheesecake som si čítala. Knihu o dokonalosti, či skôr o nedokonalosti, ktorá je nám prirodzená. Zaujala ma veta: „Nikdy neporovnávaj svoje vnútro s vonkajškom niekoho iného“. Uuuuf, trefa do čierneho. Akurát som sa totiž porovnávala s jednou mamičkou, ktorá vyzerá vždy plná elánu a úplne odovzdaná, že ju naozaj nikdy nič nerozhádže. Aj keby sa jej deti postavili na mihalnice. A ja? Občas sa viem vytočiť pre úplnú hlúposť, vie ma rozhnevať na zemi obyčajná omrvinka a mám pocit, že sa mi nikdy nepodarí dosiahnuť tento stav dokonalej vyrovnanosti. Ale ako by sa mi to aj mohlo dariť! Práve pri tejto vete som pochopila, že sa mi to nikdy nepodarí, pretože porovnávam moje zložité vnútro a všetko, čo sa v nom nachádza ( a občas je tam aj pekný chaos ) s dokonale vyzerajúcim vonkajškom niekoho. A to je tá vec, ktorá mňa či možno aj Vás dokáže občas znechutiť. Vidieť tie dokonalé Vianočné pohľadnice krásne usmiatych rodín a potom pozriete na tú svoju tak nedokonalú. Dnes som si uvedomila, že takmer zo všetkých strán na nás číha dokonalosť… dokonalé telá, dokonalé domy, dokonale upravené rodinky. Jasné, treba sa snažiť, mať Vzor dokonalosti ku ktorému smerovať. Ale realitou je, že sme naozaj nedokonalí. A tak som pochopila, že existujú iba nedokonalí ľudia žijúci s ľudmi, ktorí robia tiež chyby a dávajú mi príležitosť učiť sa milovať novým spôsobom, presahujúcim moje doterajšie pohodlné predstavy.
Cheesecake už vychladol, Ester sa zobudila a my si pochutnávame na kúsku tohto skvelého kávového výtvoru. Mňam! Ak by tam nebol ten karamel, zaradila by som ho medzi tie „mega zdravé“ :). Základ je s ovsených vločiek, do plnky som pridala ricottu a osladila iba medom. Pridala som aj trošku domáceho čokoládového likéru, ktorý robila moja maminka (ale fakt len trošku, lebo sme ho už celý spráskali) a doplnila som irish cream, ktorý sme mimochodom dostali ešte k svadbe (už by sa mohol snáď nazvať aj archívnym:)). Ak máte doma kávový likér, kľudne ho dajte, bude ešte kávovejší!
Tak dúfam, že som Vás aspoň trošku inšpirovala, aby ste si aj vy cez víkend pripravili túto kávovú maškrtu 🙂
Ingrediencie
- 180g pomleté ovsené vločky
- 20g ovsené vločky ( najlepšie jemné )
- 2 PL holandské kakao
- 3-4 PL med
- 2 a pol PL mletej Popradskej kávy
- 1PL uvarenej silnej kávy
- 100g masla
- 250g ricotta
- 400g cream cheese
- 200g kysla smotana
- 4 vajíčka
- 4-5 PL med
- 2 PL kukuričný škrob
- 3 PL uvarenej silnej kávy
- 3 PL irish cream ( kľudne dajte kávový likér ak máte alebo hocijaký irish cream, ktorý máte )
- 1 PL mletej kávy
- 40g masla
- 80g trstinový cukor muscovado
- 80ml smotana na šlahanie
- 2 PL irish cream
- lieskovce
Postup
- Maslo si rozpustíme nad vodnou parou. Uvaríme si asi štvrť šálky silne Popradskej mletej kávy, ktorú potom použijeme do korpusu aj do náplne. Scedíme od sósu.
- Pomleté ovsené vločky zmiešame s celými jemnými ovsenými vločkami. Pridáme kakao, mletú kávu, med, rozpustené maslo a lyžicu uvarenej kávy. Všetko spolu premiešame a natlačím do formy (ja som mala priemer 23 cm)
- V miske si zmiešame ricottu, cream cheese, kyslú smotanu. Pridáme med, kávu, irish cream. Spolu prešľaháme. Ochutnáme. Ak je to pre Vás málo sladké, pridajte ešte med.
- Potom pridáme kukuričný škrob a po jednom zašľaháme vajíčka .
- Náplň vylejeme na korpus a pečieme na 150°C cca 65-70min.
- Necháme vychladnúť. Najlepšie cez noc v chladničke.
- Na karamel si zohrejeme v jednom hrnci smotanu.
- V druhom hrnci si spolu rozpustíme maslo s cukrom na karamel. Pridáme smotanu a poriadne miešame. Primiešame irish cream za stále miešania varíme cca 2 minúty, kým nebude karamel jednotný a hladký.
- Orechy si posekáme na požadovanú veľkosť a opražíme na panvici.
- Na cheesecake vylejeme likérový karamel a posypeme opraženými lieskovcami.