bezlepkové

Karobové bezlepkové cupcakes s cream cheese krémom

 

Ak si niektorí z Vás hovoria, že nie sú bezlepkáči a tak si tieto fantastikuš cupcakes nikdy nebudú robiť, tak stop! Prosím, nespravte túto obrovskú chybu.  Bezlepkové neznamená zlé, suché či zbytočné pre nás, ktorý s lepkom nemáme problém. Dlho som váhala či ich vôbec nazvať bezlepkové, pretože som vedela, že tým môžem odradiť väčšinu tých, ktorí s  lepkom nemajú problém. A pri týchto mňamóznych cupcakes by to bola brutálna škoda.
Ryžová, pohánková či kukuričná múka sú pre nás všetkých. A sú zdravé a chutné. Pečieme sa s nimi trošku ťažšie a treba mať super recept čo s čím a koľko toho, ale ináč sú perfišné. Ja som si ich veľmi obľúbila a majú svoje čestné miesto pri špaldovej a ražnej múke. Určite sa ich nebojte. Kúpite ich v bio obchodoch, na internete a dokonca už aj v niektorých obyčajných obchodoch.
No a aby som sa aj vyjadrila k dnešným kapkejom… čo by ste o nich chceli vedieť? Asi ako chutia však? Zaspievala by som im ódu, také sú skvelé. Stačí na vysvetlenie?  A vlastne  mám pocit, že tromfli aj tie čokoládové lepkové. A to už je čo povedať… Vyskúšajte aj vy …

Ingrediencie

  • 115g zmäknuté maslo
  • 120g trstinovú cukor
  • 2 vajíčka
  • 70g pohánkovej múky
  • 70g ryžovej múky
  • 60g karob ( môžete použiť aj holandské kakao)
  • 2 ČL vínny kameň
  • štipka soli
  • 200 ml rastlinného mlieka ( alebo obyčajného)

 

  • 200g cream cheese
  • 120g mascarpone
  • zopár kvapiek tekutej stévie ( alebo trosku práškového cukru ak používate, podľa chuti )
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt

Postup

  1. V jednej mise si zmiešame múky, štipku soli, vínny kameň a karob.
  2. V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom
  3. Po jednom pridáme vajcia a krátko mixujeme.
  4. K zmesi pridáme 1/3 suchých ingrediencií a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  5. Potom k tomu pridáme polovicu mlieka a znova premiešame ručným mixérom, aby sa všetko spojilo.
  6. Opäť pridáme 1/3 múkovej zmesi, premiešame a druhú polovicu mlieka a znova prešľaháme.
  7. Na koniec dáme zvyšok múkovej zmesi a prešľaháme, aby sme dostali jednotnú zmes.
  8. Košíčky naplníme do 3/4 a pečieme na 180°C cca 18-23min. Treba si to sledovať špajlou, ktorú pichneme do stredu cupcaku. Ak vyjde špajla suchá, cupcake je hotový.
  9. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Pridáme vanilkový extrakt a osladíme podľa chuti.
  10. Krém necháme chvíľku postáť v chladničke a následne ním ozdobíme cupcakes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *