
Karfiólovo-kalerábová krémová polievka s medvedím cesnakom
Už sú tomu tri týždne, čo náš život sa stal ešte krajším, bohatším a naplnenejším :). Máme doma tak neuveriteľne nevinné, krehunké a malunkavé dieťatko. Občas neverím, že máme toľké šťastie. Úplne ma to presahuje, teda presahuje to moje rozumové chápanie, že tak dokonalé stvorenie vôbec existuje a že je NAŠOU súčasťou. Eliška je naša dcérka a ja si to stále nechápavo opakujem :). A to som si myslela, že pri druhom dieťatku všetky tieto emócie budú o čosi „slabšie“, veď ten prvotný „boom“ sme si zažili pri našej prvej dcérke Esterke. Ale nie… bolo to ako keby po prvý krát a všetko bolo pre mňa dojímavé, krásne, nové a zázračné … A vlastne, asi by bolo aj divné, ak by to pre nás znamenalo niečo menej ako pri prvom dieťati .. Veď sa narodil nový človek. Úplne nový .. taký, aký na svete nie je a nikdy ani nebude .. so svojím jedinečným telom a dušou .. so svojím neopakovateľným DNA .. Úplný originál! A ten si zaslúži obdiv, úctu a všetko to ochkanie, aké je len krásnučké a dokonalé 🙂 ..
No ale že by som aj trepla niečo k dnešnému receptu, však? Sezónisko medvedieho cesnaku je tu. Chcela som z neho spraviť polievku, avšak trošku inú, nie tak úplne len „medvediu“ .. Doma sme mali kopec zeleniny a tak som z nej vytriedila tú „bielu“ … Karfiol a kaleráb sú ľahké zeleniny, nie príliš výraznej chuti a spolu s medvedím cesnakom parádne ladia .. Pridala som aj zeler a obyčajný cesnak, hlavne kvôli výraznejšej chuti a dobroš voľboš to bola :). No a ovsené vločky polievku trošku zahustia. Asi tak nejak vznikla táto veľmi jemná krémová polievka, ktorá je úplne ideoš aj pre deťúrence.. No čo Vám poviem, parádna jarná poliefčička 🙂 .. zdravá, jemná a krááásnej farby … stojí za oprobovanie a zhltnutie na dva šupy 🙂
- olivový olej
- 2 cibule
- 1 stredný karfiol
- 2 kaleráby
- 1 malý zeler alebo polovica väčšieho
- 2 zemiaky
- 2 hrste ovsených vločiek
- 4 hrste medvedieho cesnaku
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- korenie
- plátok masla
- smotana na varenie alebo ryžová smotana
Postup
- Zeleninu si očistíme a nakrájame na menšie kocky.
- Cibulu si opražíme dozlatista v hrnci na olivovom oleji. Pridáme karfiol, kaleráb, zemiaky a ovsenné vločky. Chvíľku dusíme a následne zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme. Varíme do skoro mäkka.
- Pridáme medvedí cesnak, roztlačený cesnak a ešte povaríme do mäkka.
- Polievku rozmixujeme dohladka, pridáme maslo, smotanu a krátko prevaríme.