
Kamut šalát
Šaláty u nás nie sú len záležitosťou leta. Aj v zime sa dá vykúzliť parádny a sýty šalát. Ja som sa tentokrát rozhodla pre kamut. Poznáte ho? Ide o prapôvodnú odrodu pšenice, ktorá má výborné nutričné zloženie a je bohatá na živiny. Má jemne orieškovú chuť a buď si ju môžete pomlieť na múku, čo ale bežne doma nerobíte alebo si ho uvariť a pridať takto do šalátu napríklad. Je to výborné spestrenie.
Kamut som doladila sviežim grepom, sladko-kyslou zálievkou, bielou fazuľou, bylinkami, orechmi, syrom a fermentovanou zeleninou. Celé jedlo osvieži a nabije rozmanitými kultúrami. Je tam výborná!
Podľa mojich skúseností je najlepšie namočiť kamut na 24 hodín. Tak mu stačilo 25-30 minút varenia a bola perfektne pripravený. Strukoviny odporúčam tiež namočiť, ak však nemáte čas, môžete použiť nejakú strukovinu z konzervy.
Sýty no svieži šalát bohatej chuti. Presne taký dnes prinášam. Tu je recept.
Počet porcií: 2
Čas prípravy: 40 minút
Ingrediencie
- 80 g kamutu
- 80 g beluga čiernej šošovice
- 80 g bielej fazuľe
- 1 grep
- čerstvé bylinky – petržlen, bazalka, tymián
- hrsť fermentovanej zeleniny
- hrsť vlašských orechov
- hrsť dobrého syra (výborný je pecorino alebo syr s plesňou alebo kozí syr)
zálievka
- 3 PL olivového alebo avokádového oleja
- 1/3 ČL miso pasty (alebo tamari omáčky alebo kvalitnej sójovky)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- trošku medu
- soľ
Postup
- Fermentovanú zeleninu si môžete naložiť podľa tohto receptu len si obmeníte zeleninu podľa vašich chutí.
- Deň vopred namočíme fazuľu, šošovicu aj kamut. Kamut si môžete namočiť na 24 hodín, tak je najlepší.
- Na druhý deň strukoviny aj kamut zlejeme a každé zvlášť uvaríme v hrnci domäkka. Takto uvarená obilnina a strukovina vydrží v chladničke 3-4 dni, takže si ju spokojne uvarte vtedy, keď budete mať čas.
- Medzitým si pripravíme zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
- V miske zmiešame kamut, strukoviny, nakrájaný grep, vlašské orechy, čerstvé bylinky, hrsť fermentovanej zeleniny a nakrájaný syr. Zalejeme zálievkou a podáme.