Kamut šalát

Šaláty u nás nie sú len záležitosťou leta. Aj v zime sa dá vykúzliť parádny a sýty šalát. Ja som sa tentokrát rozhodla pre kamut. Poznáte ho? Ide o prapôvodnú odrodu pšenice, ktorá má výborné nutričné zloženie a je bohatá na živiny. Má jemne orieškovú chuť a buď si ju môžete pomlieť na múku, čo ale bežne doma nerobíte alebo si ho uvariť a pridať takto do šalátu napríklad. Je to výborné spestrenie.

Kamut som doladila sviežim grepom, sladko-kyslou zálievkou, bielou fazuľou, bylinkami, orechmi, syrom a fermentovanou zeleninou. Celé jedlo osvieži a nabije rozmanitými kultúrami. Je tam výborná!

Podľa mojich skúseností je najlepšie namočiť kamut na 24 hodín. Tak mu stačilo 25-30 minút varenia a bola perfektne pripravený. Strukoviny odporúčam tiež namočiť, ak však nemáte čas, môžete použiť nejakú strukovinu z konzervy.

Sýty no svieži šalát bohatej chuti. Presne taký dnes prinášam. Tu je recept.


Počet porcií: 2

Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie

  • 80 g kamutu
  • 80 g beluga čiernej šošovice
  • 80 g bielej fazuľe
  • 1 grep
  • čerstvé bylinky – petržlen, bazalka, tymián
  • hrsť fermentovanej zeleniny
  • hrsť vlašských orechov
  • hrsť dobrého syra (výborný je pecorino alebo syr s plesňou alebo kozí syr)

zálievka

  • 3 PL olivového alebo avokádového oleja
  • 1/3 ČL miso pasty (alebo tamari omáčky alebo kvalitnej sójovky)
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • trošku medu
  • soľ

Postup

  1. Fermentovanú zeleninu si môžete naložiť podľa tohto receptu len si obmeníte zeleninu podľa vašich chutí.
  2. Deň vopred namočíme fazuľu, šošovicu aj kamut. Kamut si môžete namočiť na 24 hodín, tak je najlepší.
  3. Na druhý deň strukoviny aj kamut zlejeme a každé zvlášť uvaríme v hrnci domäkka. Takto uvarená obilnina a strukovina vydrží v chladničke 3-4 dni, takže si ju spokojne uvarte vtedy, keď budete mať čas.
  4. Medzitým si pripravíme zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  5. V miske zmiešame kamut, strukoviny, nakrájaný grep, vlašské orechy, čerstvé bylinky, hrsť fermentovanej zeleniny a nakrájaný syr. Zalejeme zálievkou a podáme.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.