vegetariánske

Jarný šalát z nových zemiakov

Nové zemiaky milujem. Veľmi. Paradoxne, bežne cez rok zemiaky konzumujem veľmi málo. Ale tie nové, s jemnou šupkou, maslovou chuťou, poctivo slovenské, z dediny od vedľa… to je chuť! Robíme ich na dvesto spôsobov a veľakrát je to len taká improvizácia. Hádžeme do hrnca a na panvicu všetko, čo doma nájdeme, všetko jarné, čo akurát dozrieva. Vtedy ožívam. Naša kuchyňa lieta v oblakoch radosti vždy, keď je na nich slovenská zelenina či jarná kôprová a petržlenová vňať. A prense také je aj toto jedlo. Netreba Vám veľa a je to tak variabilný recept, že ho môžete robiť v nekonečných obmenách celú jar. Vždy sa snažím pridať strukoviny, ktoré cez noc poctivo namáčam s troškou srvátky. A potom už len všetko farebné, svieže a zdravé. A samoška zdravé tuky. Ja rada používam do čerstvo uvarených zemiakov lyžicu poctivého masla. A potom do zálievky na celý šalát tu máte recept na úplne jednoduchú zálievku. Na zálievku vždy použite čo najkvalitnejší olej. Olivový, avokádový, tekvicový, malinový, z vlašských orechov .. Možností máte veľa. Tu sa oplatí vsadiť do kvality.

Tentokrát som pridala aj syrovú omáčku, tú najjednoduchšiu, ktorú má môj Miško rád. Ja tieto mliečne veci nejem, ale ak si môžete dopriať výraznejšiu nivovú omáčku, určite si ju pripravte. Dochutí jedlo do inej dimenzie. A zabudla som, pre mäsových nadšencov môžete pridať slaninku či restované mäsko.

A ešte jedna vec. Vidíte tú nádhernú vázu, lyžičky a misu? Tak to mám z úžasného eshope feelhome.sk . Úplne som si zamilovala jeho čistotu, minimalizmus a krásu. Veď pozrite na ich eshop, uvidíte, že si ho zamilujete.

Tak a už smelo do toho!


Počet porcií: 5

Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie

  • 100 g červenej šošovice
  • pol kila nových zemiakov
  • olivový olej
  • 1 mladá cuketa
  • 5 stoniek zelenej špargle
  • dve hrste čerstvého hrášku
  • 5 reďkoviek
  • 1 mladá cibuľka
  • pol uhorky
  • soľ
  • čerstvý kôpor, petržlenová vňať, soľ, bazalka, oregáno, perilla
  • maslo

zálievka

  • avokádový alebo olivový olej, balzamiko, dijonská horčica, trošku medu

na omáčku (ak chcete ..)

  • 100 g nivy
  • 100 – 150 ml kvalitnej smotany na šľahanie

Postup

  1. Večer vopred namočte šošovicu do vody s troškou srvátky.
  2. V deň prípravy: Zemiaky umyjeme a pošúchame. Nové zemiaky netreba šúpať. Prekrojíme napoly alebo na rovnaké časti a dáme variť do studenej osolenej vody. keď budú zemiaky uvarené, scedíme ich a zemiaky dáme naspäť do hrnca, pridáme lyžicu masla a petržlenovú vňať. Prikryjeme, aby sa všetko prepojilo.
  3. Šošovicu poriadne prepláchneme a dáme variť do novej osolenej vody. Šošovici bude stačiť 5 minút.
  4. Cuketu umyjeme, osušíme, prepolíme napoly a nakrájame na tenšie kúsky. Posolíme. Ak je mladá, nepotrebuje vydlabať stred. CUketu, ak pustila šťavu, osušíme útierkou. Na panvici rozpálime olivový olej a sprudka opečieme cuketu.
  5. Medzitým si pripravíme špargľu. Zelenú mladú netreba šúpať, iba ju omyjeme a tvrdé konce zrežeme. Môžete ju dlhšie opekať na panvici alebo ju ponoriť na 3-5 minút do vriacej vody a potom scediť. Takto ostane chrumkavá.
  6. Zvyšok zeleniny, ktorú tepeľne neupravujeme nakrájame, hrášok vylúpeme.
  7. Do misy dáme všetku zeleninu. Zemiaky, špargľu, cuketu, šošovicu, hrášok, reďkovky, uharok, cibuľka ..
  8. Celý šalát premiešame a pridáme hrsť čerstvých byliniek zo záhradky.
  9. Na zálievku si zmiešame olivový (avokádový olej), trošku balzamika, trošku dijonskej a trošku medu. Premiešame a vylejeme na šalát.
  10. Omáčku si prirpavíme tak, že v hrnci necháme v šľahačkovej smotane rozpustiť nivu.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *