vegetariánske

Jarný quiché

Pri všetkom tom varení curry, nových zemiakov, šalátov a receptov z mojej knihy Medzi jedlom a láskou som aj zabudla ako geniálne jedlo je quiché! Doma ho milujeme a veru už dávnejšie som ho nerobila. Ale prišla jar a s ňou všetko krásne zelené. Hneď som videla hrášok, šparglu aj hrsť mladej žihlavy v tomto francúzskom koláči. No nie je krásny? Cesto na quiché robím z celozrnnej múky a ak dodržíte presný postup, cesto bude naozaj dokonalé. A na ňom tiež záleží. Ako píšem nižšie, cesto si môžete pripraviť aj deň vopred, ak Vám je lepšie. tento pomer na cesto je za mňa najideálnejší, aj bez použitia vajíčka. A náplň? Tak to je ja hotová jar na tanieri.

Určite túto dobrotu vyskúšajte a potom celý rok si môžete zeleninu vo vnútri obmieňať podľa ročného obdobia. Alebo môžete pridať aj rôzne syry. Určite mi dajte vedieť, ak sa vám quiché zachutí. Veľmi sa poteším. Tak smelo do jeho prípravy!

A skoro by som zabudla. Na fotkách môžete vidieť krásny ľanový obrus z dielne úžasnej Abreadbag . Je to krásny kúsok.

Ingrediencie ( na formu s priemerom 32 cm, mám z Ikey)

CESTO

  • 230 g celozrnnej špaldovej múky ( ja dám občas tretinu ražnej celozrnnej)
  • 130 g chladného masla nasekaného na kúsky
  • trošku soli
  • 3-5 lyžíc ľadovej vody

NÁPLŇ

  • 5-6 vajíčok
  • 200 g kvalitnej kyslej smotany
  • 3 šalotky
  • 2 hrste hrášku
  • hrsť nasekanej mladej žihlavy (alebo mladého špenátu či mangoldu)
  • 4-5 stoniek zelenej špargle
  • soľ, korenie, bazalka, oregáno, trošičku kurkumy

Postup

  1. Cesto si pripravte aspoň hodinku vopred. Je dobré, keď odleží v chladničke. Ak máte čas, spokojne cesto pripravte aj deň vopred. Nestane sa mu nič, keď odleží dlhšie v chlade a vy budete mať v daný deň menej práce. Je to len na Vás.
  2. Na cesto si do misy dáme múku, trošku soli a zamiešame. Pridáme na kocky nakrájané chladné maslo a prstami zapracujeme, aby nám vznikla drobivá hmota o veľkosti vločiek. Toto trvá iba chvíľku. Netreba dlho zapracovávať. Pridáme poriadne studenú vodu a zapracujeme, aby vzniklo kompaktné cesto. To zabalíme do včelobalu alebo sáčku a dáme na hodinku odpočinúť do chladničky.
  3. Ak cesto pripravujete deň vopred, hodinu-dve pred pečením si ho vytiahnite, aby povolilo.
  4. Rúru zapneme na 180°C.
  5. Cesto rozvaľkáme tak, že na cesto si položíme papier na pečenie a cez neho vyvaľkáme tenké cesto. Opatrne premiestnime do formy. Zarovnáme okraje, popicháme vidličkou. Ak chcete zabrániť, aby sa vám cesto nafúklo, na cesto dajte papier na pečenie a naň vysypte fazuľu alebo cícer napríklad (alebo inú strukovinu či ryžu) a takto pečieme 12 minúť. Cesto bude krásne rovné a predpečené. Vytiahneme z rúry.
  6. Medzitým si pripravíme náplň. Vajíčka zmiešame so smotanou, ochutíme soľou, koreninami a bylinkami. Šalotky si pokrájame na pásiky. Žihľavu umyjeme a nasekáme nadrobno. Špargľu umyjeme, odrežeme tvrdé konce.
  7. Na predpečené cesto poukladáme nasekanú žihľavu, hrášok. Zalejeme vajíčkovou zmesou, pridáme nakrájanú šalotku a špargľu.
  8. Pečieme dozlatista, cca 30 minút.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *