
Jablkové muffiny
Už je to dobre dlho, čo som na blog pridala jablkové muffiny a veľa z Vás mi píše, ako veľmi Vám chutia. Aj nám veru chutia! Sú nadýchané, jemné, voňavé, no proste dokonalé. Keď sme ich s deťmi pripravovali naposledy, ich príprava mi prišla zbytočne komplikovaná a tak som si povedala, že ich skúsim zjednodušiť. Doma sme nemali dokonca ani jablkové pyré a to z obchodu som kupovať nechcela, takže ďalší dôvod urobiť tento recept o niečo viac dostupný a jednoduchší. Nechcem prinášať komplikované recepty. Na všetko je akosi málo času a o to viac je super, ak si dokážeme rýchlo pripraviť zdravú maškrtu, hlavne kvôli naším deťom .. Takže cieľ bol jasný .. Zistila som ale, že zjednodušiť recept nie je tak jednoduché. Update jablkových muffín som robila presne 4 krát, kým som bola spokojná s výsledkom .. Prvé dva razy som ich zjednodušila až príliš a to vôbec nedopadlo tak dobre.. posledné dva pokusy už boli super a ja mám pocit, že tieto „updatované“ jablkové muffinky sú ešte lepšie ako tie predchádzajúce. A kedže je tu november a za chvíľku december, pridala som perníkové korenie, ktoré Vám rozvonia celý dom! Milujem tú vianočne perníkovú vôňu, ktorá mi pripomína, že sa blížia tie krásne Vianočné sviatky ..
A čo som zjednodušila?
- Na ich prípravu Vám nebude treba jablkové pyré, postačia Vám len jabĺčka
- Množstvo som upravila presne na 12 muffiniek (pôvodne bolo množstvo len na 8)
- Pridala som časť pomletých ovsených vločiek, ktoré máme stále doma
- Olej aj cukor som zredukovala a muffinky sú rovnako vláčne a dostatočne sladké
- Na celú prípravu nám postačí jedla ručná metlička (netreba mixér)
Poďme na prípravu
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 100 g ovsených vločiek rozmixovaných na čo najjemnejšie
- štipka soli
- 12 g vínneho kameňa
- 50 g cukor
- 2 ČL perníkové korenie
- 1/2 ČL mletej škorice
Mokré ingrediencie
- 3 stredné jablká (Dve jablká nastrúhame na jemnom strúhadle takmer na pyré. Jedno jabĺčko nastrúhame nahrubo.)
- 2 vajíčka
- 80 g oleja (kokosového, repkového, rozpusteného masla alebo rozpusteného prepusteného masla)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Drobenka
- 60 g ovsených vločiek
- 20 g cukru (ja som použila kokosový. Ak použijete klasický, drobenka bude krásne biela)
- 30 g kokosového oleja alebo prepusteného masla
- trošku škorice
Postup
- Rúru zapneme na 180°C.
- V jednej mise zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Jablká umyjeme, ak sú kupované ošúpeme. Dve jablká nastrúhame na jemnom strúhadle takmer na pyré. Jedno jabĺčko nastrúhame nahrubo.
- V druhej miske si zmiešame nastrúhané jabĺčka (aj najemno aj nahrubo), vajíčka, olej a vanilkový extrakt. Poriadne premiešame ručnou metličkou.
- Obe zmesi spojíme a premiešame.
- Cestom naplníme formičky na muffinky do 2/3.
- Na drobenku si v rukách zmiešame všetky štyri ingrediencie.
- Muffinky posypeme drobenkou a pečieme cca 20-25 minút.
- A už si len vychutnávame tú prekrásnu vôňu šíriacu sa celou kuchyňou.. 🙂