
Jablkové lievance (bez laktózy)
Ach, jaj, zase tie lievance … asi ma už s nimi niekam pošlete 🙂 Ale keď my ich máme tak radi! A keď sa niektoré podaria tak ako tieto, bol by hriech sa s Vami o ne nepodeliť, verte mi. Najčastejšie si robíme špaldové ricotta lievance .. tie sú proste brutálne dobré a čistá závislosť ma na ne chytila. Ale poslednú dobu nedokážem zohnať v obchodoch ricottu, čo ma poriadne štve. Nechodím tak často po obchodoch, možno je to aj tým, no nechápem, že vždy, keď niečo kupujem, tú nezbednicu ricottisko nemajú. Tak som doma skúšala aj všakovaké iné lievance. A keďže máme v pivnici ešte nejaké tie domáce jabĺčka z jesene, jasnačka, že som musela jedno švacnúť aj do lievancov. Na môj údiv, tieto lievance sú fakt parádne. A čo ma dostalo úplne že najvááác je, že oni sú aj studené úplne mäkunké ako perinka a na druhý deň, keď som ich vytiahla z chladničky, (lebo veď som ich narobila ako keby sme boli drevorubači alebo keby pol bytovky mala prísť na raňajky) boli zase úplne mega mäkunké a rovnako suprovské. Čo z toho vyplýva? Že mám ďalšieho obľúbeného lievancového favorita 🙂 Sú fajnovsky aj zdravé. Sladila som dmBio medom, ktorý som dostala z dm na testovanie. Je to super medík, hlavne ak nemáte domáce zásoby a v obchode ten umeláč kupovať nechcete. No a na viac krát som sa pohrala aj s množstvom múk. Švacla som tam mandľovú a špaldovú múku a mandľové mlieko, takže bezlakťáci, spisujte už recept! 🙂 No čo dodať??? Že si ich prosíííím aj zajtra na raňajky!
Ingrediencie
- 50g špaldová hladká múka
- 30g špaldová celozrnná múka
- 30g mandľová múka
- 12g vínny kameň
- 3 PL dmBio med
- 1/2 ČL mletá škorica
- 2 vajíčka
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
- cca 1 dcl mandľového mlieka (mlieko som dávala postupne, podľa konzistencie. Nemusíte minúť celé deci, aby nebolo cesto príliš riedke. Veď uvidíte 🙂 )
- 1 jabĺčko
Postup
- V miske si zmiešame múku, mandle, vínny kameň, škoricu a cukor.
- Pridáme vajíčka, vanilkový extrakt a časť mlieka a ručnou metličkou všetko premiešavame, aby nám vzniklo jednotné cesto. Postupne pridávame mlieko, aby malo cesto vhodnú konzistenciu.
- Jablko ošúpeme, nastrúhame a pridáme k cestu.
- Poriadne premiešame a ak treba prilejeme ešte mlieko alebo pridáme trochu celozrnnej múky.
- Lievance opekáme na troche kokosového oleja krátko z jednej aj z druhej strany.
- Nám najviac chutili s tvarohom a jahodami :).