Dlho som v našom Vianočnom zozname pečenia hľadala, ktorý koláčik by tak najviac chutiť. Rada si dám všetky, no okrem štedráku som si dlho nevedela nájsť takého jasného favorita. Až nedávno, keď som doma pripravila tieto zliepané orechové koláčiky s príchuťou rumu a zistila som, že práve oni sú mojím favoritom. Jemné orechové cesto, prevoňané orechovo-rumovou plnkou a preliate čokoládou sú úplna lahoda. Ja Vám prinášam k týmto koláčikom dvojrecept. Jeden je presne ten, ktorý robí moja maminka a vďaka nemu vykúzlite tie najlepšie išlové tortičky na svete. Druhý je upravený. Vzhľadom k mojím intoleranciám som sa musela pohrať s ingredienciami o niečo viac. Ale týmto chutným koláčikom to vôbec neuškodilo a na blogu Vás čaká aj recept na tieto išlové tortičky, ktorý je bezlepkový, bezmliečny a vhodný aj pre histamínikov. Verím,že ich vyskúšate doma, vo verzii, ktorá Vám viac vyhovuje.
Kto sa prihlásil na odber noviniek, dostal do schránky milý email, kde vždy napíšem niečo, čo sa inde nedočítate. Tentoraz to boli knižné tipy na kuchárske knihy. A keďže sú čoskoro Vianoce, tieto moje tipy pridávam aj sem. Knihy milujem, rovnako ako varenie a pečenie a preto Vám prinášam zopár typov na kuchárske knihy, ktoré myslím, že stoja za to. Úplna novinka je kuchárska kniha Do poslednej omrvinky ktorej autormi sú šéfkuchár Vojto Artz a skvelá blogerka Lucia Grigová. Ako už naznačuje názov tejto knihy, nájdete v nej kopec nových a chutných receptov aj na to, ako bojovať so zvyškami v kuchyni, aby sa nevyhodilo nič do koša. Tak ma mama naučila je taktiež úplne nová kuchárska kniha od šikovnej Lucie Chrenko, ktorá v sebe ukrýva poklady starších generácii. Nesmrteľné recepty krásne zachytené vo fotografiách, všetko poriadne vysvetlené a kúsok miesta prenechala aj na vynovené recepty. Za mňa je to určite vydarená krásna kniha. Druhým tipom je kuchárska kniha Cat&Cook, ktorú napísala Ivča zo známeho českého foodblogu Catandcook. Nájdete tam 70 receptov, ktorých sa vďaka podrobnému popisu a fotkám už viac nebudete báť. Sladké, slané, polievky. Má tam všetko! ďalšou inšpiráciou môže byť kniha Gastrokroužek – Spojilo nás jídlo, ktorá okrem receptov prináša aj neskutočnú atmosféru z ich stretnutí pri varení, vždy na inom krásnom mieste. Z tých Slovenských je tu napríklad kniha od Lucky Súkeníkovej – Recepty naších starých mám , Kváskovanie od úžasnej Naty z blogu Chuť od Naty či Lulus receptár od profi Cukrárky Lucie Gažovej .
A teraz už poďme na recept. Krásne pečenie!
Pôvodný recept mojej maminky
Ingrediencie
Cesto
- 210g hladkej múky
- 140g maslo
- 70g práškový cukor
- 20g kakao
- 40g mleté orechy
- vanilka
- škorica
- citrónová šťava
Náplň
- 50g práškový cukor
- 1 žĺtko
- džem
- 1PL rumu
- 75g mleté orechy
Čokoládová poleva
- horká čokoláda
- trošku kokosového oleja
Postup
- Na cesto si vymiešame všetky ingrediencie. Zabalíme do obalu a dáme do chladničky na cca 1hodinu.
- Cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku. Vykrajujeme kolieska a pečieme na 160°C cca 10-12 minút. Necháme vychladnúť.
- Na náplň si zmiešame taktiež všetky ingrediencie a necháme chvíľu odpočinúť.
- Kolieska spájame orechovou náplňou a jednu stranu namočíme v čokoládovej poleve.
Moja verzia
Ingrediencie
Cesto
- 210g bezlepkovej múky – ja so použila – 60g pšenová múky, 60g ryžová múka, 40g kukuričná múka, 30g kokosová múka, 20g tapiokový škrob
- 140g vegánske maslo
- 40g pomletý trstinový cukor
- 20g karob (svätojánsky chlieb)
- 40g mleté orechy (kvôli histamínovej intolerancii som použila mleté mandle)
- vanilka
- trošičku škorice
- citrónová šťava
Náplň
- 1/2 PL medu alebo 4 ks ďatlí namočených na 5 minút v horúcej vode a následne rozmixované s rumom, džemom a mletými orechmi
- džem
- 1PL rumu
- 75g mleté orechy (kvôli histamínovej intolerancii som použila opäť mleté mandle, ale ak vy máte na výber, použite vlašské orechy)
Čokoládová poleva – buď z klasickej čokolády alebo pozri kúsok nižšie moj tip na čokoládovú polevu)
- horká čokoládová (ľudia s histamínovou inoleranciou by nemali ani čokoládu, teda ak im nerobí dobre, ja som ju kvôli estetickej stránke použila 🙂 )
- trošku kokosového oleja
Postup
- Na cesto si vymiešame všetky ingrediencie. Zabalíme do obalu a dáme do chladničky na cca 1 hodinu.
- Cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku. Vykrajujeme kolieska a pečieme na 160°C cca 10-12 minút. Necháme vychladnúť.
- Na náplň si zmiešame taktiež všetky ingrediencie a necháme chvíľu odpočinúť.
- Kolieska spájame orechovou náplňou a jednu stranu namočíme v čokoládovej poleve.
TIP: Ak chcete koláčiky predsa namočiť v čokoláde, ale nemôžete tú klasickú, mám jednu fintu, ktorá funguje a chutí naozaj ako čokoláda. Tuto je pomer podľa ktorého iba násobíte potrebné množstvo.
- 3 PL rozpustený kokosový olej
- 3 PL med (alebo agáve sirup, ďatlový sirup ..)
- 3 PL karob (svätojánsky chlieb) alebo kakao, ak môžete
Do teplého rozpusteného kokosového oleja dáme med a karob a poriadne premiešame. S touto čokoládou treba pracovať rýchlo, pretože rýchlejšie tuhne. Ale chutí výborne! 🙂