koláče/dezerty/muffiny

Hurškovo-čokoládové kysnuté slimáky

Poznáte projekt Farmfoods? Ja som sa k nim dostala až si otvorili malú predajničku u nás v Meste. Sú to slovenskí poľnohospodári, ktorí sa rozhodli zapojiť  10 samostatných firiem do spoločného konceptu krátkeho farmárskeho dodávateľského reťazca FARMFOODS. Budujú si vlastné predajne VÝNIMOČNÝCH POTRAVÍN z vlastných polí, maštalí, potravinárskych prevádzok. Na ich stránke sa dočítate prečo sú NATUR a nie bio a celý ich koncept. My si u nich kúpime občas mäso, klobásky a keď nestíham, aj jogurty, ktoré majú skvelé. A predávajú tam aj lieskoorieškovú nátierku, ktorú sme si doma zamilovali. Nie je ak slowtella, orieškov je tam menej, ale nám doma chutí. Rada ju pridávam do závinov a koláčikov.  Je dosladená medom a je prosto super.

Kysnutých slimákov som mala v pláne robiť už dávno. Ja už som ich aj skúšala, asi tri krát, ale vôbec neboli také, aké som chcela. Tentokrát som použila aj hruškové maslo a hrušku. A celú som ju posypala kakaovými zlomkami, čo je vlastne 100% kakaová hmota, pražená.  Pomaličky sa učím používať, viac ako čokoládu, práve kakaovú hmotu a kakaové maslo a dotvoriť si čokoládové recepty aj takýmto spôsobom. Zatiaľ to skôr kombinujem, ale teším sa, že objavujem menej sladké chuti „sladkého“. A zisťujem, že to z veľkej časti o zvyku na sladkej chuti. Aj vy to tak máte? Každý má tu hranicu sladkého niekde inde. Vytvorila sa zvykom. Ja som kedysi jedla sladké veľa a hlavne bielu čokoládu. Vôbec mi neprišla tak sladká. Viete, tú bielu, bublinkovú, najlacnejšiu :). Dnes mi je ťažké si dať takúto samú čokoládu do úst. Nesladím kávu, čaj a do koláčov dávam stále menej a menej sladidla. Ale občas, keď príde návšteva, a nechcem im ponúknuť to naše málo sladké, stane sa, že presladím 🙂 . No ale teda späť ku slimáčikom :). Cesto po vykysnutí nechajte trošku zachladiť, aby sa Vám dobre rolovalo a prenášalo na tanier. Potom ide opäť na chvíľu do chladničky, aby ste ho vedeli zase krásne pokrájať na slimáčikov. Ja som to tak celkom nedodržala a moji slimáci sú akýsi kostrbatí :). Ale na chuti im určite neubralo. 🙂

Tak krásne sviatky všetkých svätých prajem! Prežite ich v pokoji a radosti. S tými najbližšími. A spokojne si doprajte na raňajky niečo teplučké, voňavé, priamo z trúby a sladké tak akurát 🙂

 

Ingrediencie

  • 140g mlieko
  • 60g voda
  • 21g kvasnice
  • 2 vajíčka
  • 30g cukor (ak máte radi sladšie, pridajte, my sladíme menej)
  • 70g kokosový olej alebo slnečnicový olej
  • 210g špaldová múka hladká
  • 90g ciroková múka
  • 70g špaldová múka celozrnná
  • 60g ryžová múky
  • 1/3 ČL vanilka
  • 1/3 ČL soľ

 

  • 5 PL čokoládovo-lieskovcový krém ( ja som použila obľúbený kvalitný čokokrém s lieskovcami od FARMFOODS )
  • 4 PL hruškové maslo
  • 2 hrušky
  • 4 hrste kakaových pražených zlomkov

 

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme 10 minút odstát alebo kým, sa kvások nezačne dvíhať.
  2. Do misy si dáme múky, cukor, dve vajíčka, soľ, vanilku, vodu, olej a kvások. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť. Ja na 5 minút zapnem rúru na nízku teplotu, vypnem a vložím do nej misu s cestom. Rýchlejšie nakysne. Pozor aby ste nemali rúru horúcu. Ide iba o nízke zahriatie. Ak je cesto príliš teplé, nemusí nakysnúť alebo pri rolovaní cesta sa nám bude naťahovať.
  3. Keď je cesto vykysnuté, preklopíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik.
  4. Natrieme ho lieskoorieškovou nátierkou, hruškovým maslom, posypeme kakaovými zlomkami a nakrájanou hruškou. Zvinieme a dáme do chladničky na pol hodinu, aby cesto trošku stuhlo a lepšie sa nám krájalo.
  5. Rúru si zapnem na 170°C. Cesto vytiahneme z chladničky a pokrájame na 2-3 cm hrubé plátky. Poukladáme na plech vedľa seba a pečieme cca 30 minút alebo d kým sú slimáky upečené-

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *