Hráškový bulgur s pečenou zeleninou a šošovicou
Posledné týždne a mesiace ma trošku viac trápilo trávenie. Ani neviem z čoho presne, ale musela som zvoľniť. Nikdy som nebola obzvlášť veľký jedák a obľúbenec nezdravých jedál. Aj tak sa ťažkosti dostavili. Mám rada ľahké jedla, s kopou zeleniny, dobre dochutené. A áno, rada varím a pečiem. Stále. Milujem motať sa v kuchyni. A preto posledné dni varím ľahké zeleninové jedla v kombinácíi s pšenom, bulgurom či quinoou. Dnešný recept je teda iba pre inšpiráciu, čo na ľahký obed či večeru. Ja som si ho vyskladala zo surovín, ktoré milujem. Hrášok, pečená zeleniny, šošovica, bulgur. Jedlo je rýchlo pripravené a mega chutné. A čo vy, aj vy si radi pripravujete takéto „poskladané“ zeleninové taniere? Aké kombinácie máte najradšej? Budem rada, ak sa s Vašimi typmi podelíte pod príspevkom a tak inšpirujete aj mňa.
A videli ste, že na blogu už je odber noviniek? Konečne sa mi to podarilo dokončiť a nahodiť tak, ako som chcela! A ak ste sa ešte neprihlásili na odber noviniek, určite to spravte čo najskôr. Čaká na Vás veľa tipom na „zero waste“ nakupovanie, tipy ako obmedziť odpad doma, nové recepty, moje myšlienky a iné novinky odo mňa. Novinky sa budem snažiť zasielať pravidelne do Vašich schránok, aby Vás potešili, naladili, inšpirovali.. Poteším sa aj Vašim typom, čo by ste chceli dostávať v novinkách. Nie všetko sa totižto dostane do článkov. Tie píšem postupne, no občas ma niečo osloví alebo niečo super objavím a tak sa s tým rada podelím. V najbližšom období môžete očakávať tipy na darčeky, na Vianočné vypekanie a rovnako budú pribúdať tipy na Slovenských hand made tvorcov a … veď nechajte sa prekvapiť. 🙂 Tak kto sa pridá k nám ? Stačí vyplniť svoje meno a email na pravej strane hneď pod mojou fotkou. Je to jednoduché. Teším sa na Vás! 🙂
Ingrediencie (cca pre dve osoby)
- 70g bulgur
- 60g hrášok
- čerstvá bazalka
- 4 PL oranžová šošovica
- 2 červené kápie
- 6 cherry rajčín
- 4 strúčiky cesnaku
- parmezán
- soľ, korenie, olivový olej
Postup
- Bulgur si umyjeme, zalejeme vodou osolíme a dáme variť. Po 5 minutách pridáme umytý hrášok a varíme do zmäknutia. Podľa potreby podlejeme ešte vodou. Na záver k bulguru pridáme čerstvé lístky bazalky.
- Papriky si umyjeme, osušíme, a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme. Cesnak ošúpeme a jemne rozpučíme, aby pustil trošku šťavy, ale aby ostal v celku. Rajčiny prepolíme napoly. Dáme do trúby na 180°C cca na 15-20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme zeleninu chvíľku vychladnúť. Potom papriku zbavíme stredu a jadierok.
- Červenú šošovicu is prepláchneme a v osolenej vode uvaríme do mäkka, stačí jej pár minút.
- Na tanier si naložíme hráškový bulgur, pridáme pár lístkov čerstvej bazalky. K bulguru pridáme uvarenú šošovicu a grilovanú zeleninu. Na vrch posypeme hoblinkami parmezánu.
Inšpirácie, ako inak vyskladať tento tanier:
- Na miesto bulguru a hrášku si môžete pripraviť napríklad quinou, natural ryžu s kukuricou, pšeno či kuskus.
- Ako pečená zelenina Vám úžasne poslúži aj pečená mrkva či petržlen, zelerové hranolky, pečená tekvica, pečený ružičkový kel, baklažán, cuketa alebo cvikla…
- A ako strukovinu môžete využiť aj iné druhy šošovice, cícer, fazuľu ..
- Pridať môžete aj morčacie mäso, tempeth, rybu …