základné

Ghee alebo prepustené maslo

Dlho som váhala, či sa pustiť do ghee masla. Po pravde, vnímala som to ako akúsi novinku, zase nový trend, podobne ako bola himalájska soľ, či bio obchody. Ale, vôbec to tak nie je,  pretože prepustné maslo poznajú naši rodičia a aj starí rodičia. Má super vlastnosti – neobsahuje laktózu, takže je vhodné pre ľudí trpiacimi intoleranciou a alergiou na mliečnu bielkovinu a laktózu. Obsahuje zväčša iba nasýtené tuky, má vysoký bod varu a obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov.  Takto vlastne aj posilňuje imunitný systém. Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo trávenie spomaľuje. Má výraznejšiu chuť ako obyčajné maslo. Nám veľmi chutí jeho oriešková chuť a práve pre jeho výraznejšiu vôňu a chuť je vhodné na dochutenie jedál.

Vraj je dobré nie len na jedlo, varenie a pečenie, ale pomáha aj na suchú pokožku a suché pery. Je výborný na bolesti kĺbov a bolesť hlavy a nervové ťažkosti.

Každopádne, ghee maslo si dokážete vyrobiť doma, ľahko, stačí Vám jeden hrniec, pol hodinka času a ostražitosť v očiach. 🙂 Ghee maslo si dokonale zamilujete, verte mi!

Prajem Vám, nech ďalšia dobrá potravina sa nachádza vo Vašej domácnosti, aby jedlo nebolo len jedlo, ale aby bolo terapiou pre naše zdravie a napomáhalo nám k správnemu fungovaniu.

 

Dobré vedieť pred začiatkom … 

Príprava ghee alebo prepusteného masla je zároveň veľmi jednoduchá, zároveň trošku zložitá. určite sa nemusíte ničoho báť. Niektoré postupy na internete sú veľmi komplikované, iné zase príliš zjednodušené. My to spolu dokonale zvládneme. 🙂

Naším cieľom bude oddeliť  rôzne zložky mlieka a vody (bielkovinu) od čistého mliečneho tuku.

Ak ghee používate pravidelne v kuchyni, pripraviť si ho môžete rovno z kila masla. Pre tých, ktorý sa toho boja na prvý krát, spokojne si ghee maslo pripravte iba z 250g alebo z 500g masla.

Odporúčam použiť hrniec so širším dnom. Uvidíte, lepšie sa Vám doň bude pozerať, aby ste dobre videli, že všetka bielkovina je preč a ostal nám len čistý mliečny tuk.

Prípravy ghee masla sú dve – buď odoberáme penu priebežne, až nám ostane čistý tuk, rýchlo iba precedíme a hotovo. Alebo priebežne iba miešame maslo a čakáme, až sa všetka bielkovina usadí na dne a potom ju opatrne precedíme. Mne sa osobne overil prvý spôsob prípravy ako lepší, ale je to len na osobných preferenciách. Poznám ľudí, ktorí ho oveľa radšej pripravujú druhým spôsobom. Keď penu priebežne zbieram, vidím, koľko jej je tam ešte a potom podľa vône a chuti, ktorú chcem dosiahnuť, nechám čistý mliečny tuk ešte chvíľku v hrnci. Ale v podstate oboma spôsobmi si viete regulovať výslednú chuť prepusteného masla. Ja Vám v mojom príspevku ukážem prvý spôsob prípravy, ktorý je podľa mňa jednoduchší.

Pripravte si asi pol hodinku času. Stačí aj 20 minút. A deti, manžel, či iné aktivity dajte na chvíľku bokom. Nechceli by sme sme, aby nám maslo prihorelo .. A určite sa toho času nezľaknite. Ujde Vám to ako voda. A podstatné je, že prepustené maslo, ak ho nejete lyžicou na kilá, Vám vydrží dlho, takže ho v podstate robíte raz za pár mesiacov. A vtedy je tá polhodinka naozaj nič. 🙂

Ja som pri tejto príprave ghee masla použila 750g masla a vyšlo mi z toho 460g ghee prepusteného masla a cca 500 ml, teda pol litra. Ak si to porovnáte finančne oproti cenám v obchodoch za kupované ghee maslo, oplatí sa si ho vyrobiť doma.

Ingrediencie

  • 750g masla alebo koľko chcete, nič sa tam nepridáva, takže množstvo je len na Vás (najlepšie farmárske, čisté)
  • gáza
  • zaváraninový pohár

Postup

  1. Maslo si dáme rozpustiť do hrnca so širším dnom. Necháme ho na miernom ohni rozpustiť. Keď začne vrieť, stiahneme oheň (alebo indukčnú 🙂 ) na takmer minimum, aby maslo trošku pobublávalo. Maslo nesmie silno vrieť! Takto necháme maslo mierne, naozaj mierne variť a postupne, ako sa začne tvoriť biela pena na povrchu hrnca ju odoberáme preč. Tú už nepotrebujeme. Penu začneme zbierať tak po cca 10 minutách varenia. Vtedy sa totiž začínajú oddeľovať jednotlivé zložky.
  2. Penu postupne zbierame každých pár minút z hrnca, až po kým sa nám biela pena prestane úplne tvoriť a ghee maslo je úplne číro žlté. To ľahko zbadáte. Toto číre maslo si môžete ešte chvíľku nechať na slabom ohni ako doteraz a cítiť jeho orieškovú vôňu, ktorá sa zintenzívňuje. Po chvíli prepustené maslo stiahnite z ohňa.
  3. Do sitka dáme gázu. V podstate by sme nemuseli, pretože všetku penu sme vyzbierali priebežne.. Takže ak máte naozaj čistý tuk, gázu dávať ani nemusíte a rovno prelejete do pohára. Ja to pre istotu robím. Cez sitko a gázu prelejem ghee a necháme vychladnúť. Potom zavriem a dám do chladničky, aby prepustené maslo ztuhlo.
  4. Ghee skladujeme v špajzi alebo v chladničke. V špajzi bude v lete tekuté, v zime tuhé, ale nepokazí sa nám. Spokojne vydrží pár mesiacov. Ja ho skladujem v chladničke, pretože nám vyhovuje tuhé.  Dobrú chuť.

 

 

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *