Je pol 3 ráno a ja tu píšem pre Vás moje Vianočné príspevky. Áno, fakt je hlboká noc. Vlastne túto noc som ani nespala. Pôvodne som mala budíky na 4 hodinu ráno, lebo mám vypekacie povinnosti a pečiem na oslavy, ale kohŕňam jak starý hrniec a ten hnusný kašel mi vôbec nedovolil spať. Tak som sa o 1 v noci zdvihla z postele a šla si spraviť taký domáci liek- maslo-med-citrón. Moja babička mi ho robievala, keď som bola chorá a poviem Vám pravdu, že od vtedy už ubehlo pár rokov. A teraz, keď takmer žiadne lieky nemôžem, spomenula som si na tento upokojovací domáci liek. Zahreje a trošku skľudnil ten môj neutíchajúci hlučný kašeľ. Spať sa mi už ani nechcelo, tak som sa vrhla do pečenia. Tak či tak, piecť sa mi dá viac menej len v noci, keď to naše malé krásne šidielko spinká.
No ale šup späť k Vianociam. Vianočné obdobie máme asi väčšina z nás radi, však? Ten akýsi čarovný pokoj, ktorý zavládne v mnoha domovoch nás hreje a my sme radi, že sa máme kam vrátiť, kde uchýliť a schovať pred zimou a samotou … Je to dar, pretože nie každý má toto šťastie a veľa ľudí prežíva Vianoce osamote, či v smútku za stratou blízkeho človeka, ktorého mu už nik nenahradí… Často myslím práve na týchto ľudí .. a hlavne keď počúvam tie Vianočné piesne .. nie vždy je to tak, ako by sme si priali .. Ale máte pravdu, taký je život a treba ho prijať a ak sa dá, aspoň malým kúskom týmto ľudom naokolo pomôcť.
A ako ste na tom s Vianočným vypekaním? U nás doma naša maminka vždy piekla aj 10 druhov koláčikov. Popri tom nám pustila nejaké Vianočné koledy a veru, na tieto predvianočné prípravy si pamätám dodnes. Vďaka nej sa stali nezabudnuteľnými a krásnymi spomienkami. I keď sa u nás dosť pieklo, nikdy si nepamätám, že by sme mali zhon a boli nervózni. Asi je to tým, že na pečenie sme mali kopec času a veľa koláčikov sa pieklo aj viac dni dopredu a potom sa len plnili. Doma sme 4 sestry, takže robota sa pekne rozdelila. Ja som rada šúľala vanilkové rožky, vykrajovala medovníčky a plnila cestom orechy, viete tie orechy plnené čokoládovým krémom a namáčané v čokoláde. Potom sme urobili kopec výslužiek pre starých rodičov a známych a išli im zavinšovať a koláčiky odovzdať.
Dnes už mám vlastnú kuchynku ( och,bodaj by bola aspoň trošku väčšia, ale aj toho sa raz dúfam, že dočkám 🙂 ) a v tom, čo mi moja maminka odovzdala, pokračujem aj naďalej. Pečiem, pečiem a pečiem a potom narobíme malé výslužky a s mojou rodinkou ideme na štedrý deň doobeda zavinšovať súrodencom a rodičom pokojné sviatky a samoška, že výslužku aj odovzdáme. Máme z toho radosť, lebo Vianoce nie sú len o mne, manželovi a mojej dcérke … Sú niečím viac, kedy sa aj rodinka má stretnúť a priať si. Vždy sa z tohto štedrého poobedia veľmi vytešujeme a potom večer sme zase len my, v pokoji, v radosti a takom vzácnom tichu Vianočného Štedrého večera:) .. Taký je náš Štedrý deň .. a aký je ten Váš?
A aby som sa aj dostala k pečeniu, nechám si nejaké príhody aj nabudúce. Tento rok som pre Vás pripravila 8 vianočných receptov. Sú ľahké na prípravu, teda až na jeden :). Je to moje prvé Vianočné pečenie na blogu a teda aj pre Vás, preto som sa naň veľmi tešila a pocitovo pripravila. Ak by som mala všetky recepty zhrnúť do pár slov, asi by som Vám prezradila, že koláčiky sú plné orechov a fakt mňamóznych plniek. Každý jeden som robila s láskou a niektoré aj viackrát skúšala. Recepty na tie najklasickejšie koláčiky máte určite zmáknuté ľavou zadnou, ja Vám prinášam aj trošku iné, presne také, ktoré môžu oživiť Vaše vianočné pečenie. Veď uvidíte sami, možno si niečo vyberiete. A určite v ďalších príspevkoch Vám nezabudnem prihodiť aj zopár linkov na koláčiky, ktoré sú fakt úžasné ktoré Vám odporúčam vyskúšať. Ale všetko pekne poporiadku.
Ako prvé Vám prinášam tieto gaštanové tartaletky. Nápadom som sa inšpirovala u Sisters Bakery. Šikovné ženy sú to! No a u nich som zazrela také milé gaštanové košíčky. Ja som sa však vrhla na ich špaldovú verziu, je tam dokonca aj špaldová celozrnná múčiško. A krémy som spravila rovno dva. Jeden je gaštanovo-čokoládový a druhý je gaštanový s mascarpone. No neskutočné mňamkavé sú oba krémy a sama si neviem vybrať, ktorý mi chutí viac. Skúste aj vy, možno nájdete toho Vášho gaštanového favorita.
Druhým vianočným receptom sú tieto orechovo-špaldové koláčiky plnené domácim špikovým džemom. Hľadala som alternatívu ku klasickým lineckým koláčikom a tieto teda predčili moje očakávania. Je tam kopec lieskovcov a mletých mandlí. Môžete použiť aj mleté vlašské orechy, avšak lieskovce dodávajú týmto malým „zliepancom“ fakt fajnovú chuť. Ešte pred pečením sa plnia džemom. Vy si môžete zvoliť akýkoľvek džem. Ja som sa rozhodla pre domáci šípkový, ktorý som si kúpila od jednej veľmi milej a šikovnej žienky. Cesto je krehunké, po upečení Vám možno trošku stvrdnú, ale nebojte, na ďalší deň opäť zmäknú. Sú fakt podarené!
Gaštanové košíčky
Ingrediencie ( na cca 30 menších košíčkov)
- 220g špaldová hladká múka
- 80g špaldová celozrnná múka
- 200g maslo
- 70g trstinový cukor
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 ČL vínny kameň
- 1 vajíčko
- 125g gaštanové pyré
- 55g horkej čokolády
- 75g smotany na šľahanie
- 125g mascarpone
- 100g tvarohu
- 70g gaštanové pyré
- med/agáve/stévia podľa chuti alebo cca 30g práškový cukor
Postup
- Na cesto si zmiešame múky, maslo, trstinový cukor pomletý na jemno ( ja používam ponorný tyčový mixér a vysokú úzku nádobu v ktorej cukor mixujem. Alebo ho môžete v mixéri mixovať pár sekúnd),vanilkový extrakt, vínny kameň a vajíčko. Ručne vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Kľudne si môžete cesto spraviť aj deň dopredu a nechať cez noc v chladničke. Bude ešte lepšie.
- Cesto natlačíme do formičiek na košíčky alebo mini tartaletky a dáme piecť na 180°C cca 12 minút.
- Necháme vychladnúť a potom vyklopíme z formičiek.
- Na prvý krém si necháme v hrnci zohriať na bod varu smotanu na šľahanie.
- Smotanu vylejeme na rozdrobené gaštanové pyré a nasekanú čokoládu a miešame, až kým sa všetko pekne nerozpustí a nevytvorí jednotnú hmotu. Krém dáme do chladničky úplne vychladnúť.
- Vychladnutý krém vyšľaháme na tuhý krém, dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme košíky.
- Druhý krém si pripravíme veľmi jednoducho. Všetky ingrediencie si spolu vyšľaháme a dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Následne ním plníme košíčky.
- Košíky dozdobíme upečenými gaštanmi, nasekanou čokoládou alebo trebárs granátovým jablkom ako ja.
Orechovo-špaldové koláčiky so šípkovým džemom
Ingrediencie ( na cca 20-25 kúskov rôznych veľkostí)
- 70g trstinový cukor
- 1 vajíčko
- 50g maslo
- 50g mleté lieskovce
- 50g mleté mandle
- 90g špaldová hladká múka
- 30g špaldová celozrnná múka
- štipka soli
- šípkový džem ( alebo aký máte radi 🙂 )
Postup
- Na cesto si zmiešame všetky ingrediencie okrem šípkového džemu a vypracujeme cesto.
- Cesto necháme cca hodinku odležať v chladničke.
- Následne cesto vyvaľkáme na tenký plát. Cesto je veľmi krehké, narábajte s ním opatrne.
- Z cesta vykrajujeme ľubovoľné tvary, tak aby každý mal pár. Na jednom z tvarov vykrojte v strede malý kruh.
- Na prvý vyrezaný tvar nanesieme trochu šípkového džemu. Dajte si pozor, aby džem nebol na okrajoch vykrojeného tvaru, pretože sa Vám nebude môcť dobre uzatvoriť cesto a riskujete, že džem Vám vytečie. Prikryjeme druhým rovnakým tvarom s otvorom a kraje pritlačíme, aby boli koláčiky uzatvorené. Nakoniec prejdite okraje ešte vidličkou.
- Takto zlepené koláčiky pečieme na 170°C cca 15 minút.

