koláče/dezerty/muffiny

Gaštanové cake pops s lyofilizovaným ovocím

 

Vonku sa už pomaličky zozimnieva. Ani neviem, ako prešiel celý september a október, tak rýchlo všetko letí. Veď za chvíľku je tu december. Sama neverím. Aj vy máte ten pocit? Myslíte si, že kedysi ten čas išiel pomalšie? Alebo aspoň ľudia ho nevnímali tak rýchlo ako my v dnešnej dobe?  Niekedy mám  chuť prežiť pár dni v inom storočí. Ako asi len ľudia žili, ako sa obliekali, čo tak kreatívne robili a ako žili bez aut, mobilov, počítačov. A či riešili podobné problémy ako my. Určite to nemali ľahké. Museli často ťažko pracovať, ale nemyslím si, že boli menej šťastní ako my dnes. Práve naopak. Dnes je až vzácnosť stretnúť spokojného, vyrovnaného a šťastného človeka. Každý sa na niečo sťažuje, za niečím naháňa, navzájom si dokážeme závidieť a egoisticky  ničiť vzťahy naokolo, lebo veď to naše Ja, je na prvom mieste. Možno je to z časti aj tým, že dnes máme snáď všetko a máme pocit, že na všetko aj právo máme. A keď to vidíme u niekoho iného, zle je. Naozaj neviem ako žili ľudia pred nami, to už je snáď jedno v akom období, ale prajem nám, aby sme si dokázali strážiť v srdciach vďačnosť a dobroprajnosť. Vďačnosť za každú malú vec. A nie len vec. Byť vďačný za všetko, čo máme a koho máme pri sebe. Ak budeme vďační a teda viem, že mňa sa to týka v prvom rade, náš život sa viac otvorí, lebo budeme vnímať všetko ako dar … Možno som Vám sem už písala jeden citát, ktorý si strážim v sebe a v ktorom nachádzam veľa životnej pravdy. Vždy ma naplní pokorou a vďačnosťou. 

 

„Jestvujú iba dva spôsoby, ako prežiť svoj život. Jeden je, akoby nič nebolo zázrakom. A druhý, akoby zázrakom bolo všetko.“ ( Albert Einstein)
Musím povedať, že tento receptoš je úplne parádny a zaraďujem ho do kategórie „aby sa nevyhodilo“ Spojila som zbytok vanilkového cesta, ktoré som odrezala, keď som robila svadobnú tortušu. Vy môžete spokojne použiť hocijaké upečené cesto, ktoré Vám zvýšilo pri príprave nejakej torty alebo si proste upiecť aj nové. Cake pops sú v preklade vlastne tortové alebo koláčové lízatká. Takže Úplne vystihnutý názov aj pre tieto guľky, ktoré som nemohla nazvať nijak inak. Ja som ich ale nenapichovala na paličky, ani neobalovala v čokoláde. Tie moje spájajú tortový korpus a gaštanový krém, v ktorom nájdete gaštanovým pyré, mascarpone, trošku rumu a všetko som osladila medom. . A viete v čom som ich obaľovala? V pomletom lyofilozovanom ovocí a je to úplne pecka. Ovocie je mierne kyselkavé a spolu so sladkými guľkami vytvárajú skvelú chuť. Lyofilozované ovocie je síce drahšie, ale zachováva si v sebe väčšinu vitamínom a minerálov. Mne veľmi chutia maliny a jahody, tie vyjedáme len tak, celé. Máme doma aj brusnice a černice a tie sú zase úžasné takto pomleté! Odporúčam guľky obaliť v tomto pomletom lyofilizovanom ovocí chvíľu pred podávaním, či konzumáciou. Na druhé deň ovocie trošku zvlhne. Na chuti im ale určite nič neuberie ani tento fakt. A ak lyofilizované ovko nemáte, guľky môžete obaliť v mletých orechoch, kokose, či kakao. Dobrú chuť!


Ingrediencie

  • 200g zbytkového piškótového cesta alebo si spravte toto piškótové cesto
  • 70g mascarpone alebo jemný tvaroh (s tvarohom to bude „dietnejšie“, s mascarpone zase „tučnejšie“)
  • 1 PL medu
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 100g gaštanové pyré
  • 1 PL rum
  • na obaľovanie- lyofilizované ovocie – maliny, brusnice, čierne ríbezle
 
Postup
  1. Zbytkové cesto si pomrvíme na drobno. Pridáme mascarpone, med, vanilkový extrakt, gaštanové pyré a rum. Zamiešame, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Spokojne ešte pridáme mascarpone alebo gaštanové pyré, všetko opatrne, aby nám vzniklo cesto, z  ktorého sa nám budú ľahko tvoriť guľky.
  2. Z cesta tvarujeme guličky a krátko pred podávaním obaľujeme v pomletom lyofilizovanom ovocí. Ja som použila lyofilizované maliny, brusnice a čierne ríbezle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Jestvujú iba dva spôsoby, ako prežiť svoj život. Jeden je, akoby nič nebolo zázrakom. A druhý, akoby zázrakom bolo všetko.“ ( Albert Einstein)
 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *