GAPS

GAPS diéta a moja cesta k nej

 

Moje problémy začali veľmi, naozaj veľmi dávno. Až dnes chápem, ako je všetko prepojené a veru ešte celkom nechápem, ako telo funguje, ale na to mám ďalšie dni a týždne. Viem však jedno, že každý môj krok sa vo mne ukladal. Ako deti sme sa stravovali doma. Maminka nám super varila. Domáca strava, veľa lásky, veľa pohybu vonku na dvore. Snažila sa variť pestro a tak, ako je na naše končiny zvykom. Veľmi dbala na to, aby sme mali denne teplú polievku, aby sme prijímali strukoviny, aby sme mali kvalitné mäso, ale nie každý deň a v piatok patril vždy sladkému jedlu. Zeleninu aj ovocie sme si poväčšine dopestovali doma a tak sme od jari do jesene mali prísun čerstvého domáceho ovocia a zeleniny. Sladkého sa toľko určite nejedlo a ja si pamätám, ako bola  pre nás vzácnosť, keď sme si mohli dať nejakú sladkosť. Maminka piekla doma domáce koláče a tak sme kupované sladkosti takmer nejedli. Určite sme nežili bez cukru, ale ani sme ho nemali každý deň. Ďakujem mami, za dobrý základ. 🙂

 

Ja som ale celkom nebola stotožnená so svojím výzorom. Áno, bolo to v hlave. Hrávala som volejbal, ktorý bol pre mňa všetkým, veľa som trénovala, chodila po zápasoch, v lete sme mali aj dvojfázové prípravné tréningy. Avšak v mojej hlave stále vŕtal nejaký cudzí „červík“ ktorý mi tvrdil, že nie som dosť chudá. Keď sa dnes pozriem na moje fotky, dovolím si povedať, že moja postava bola vyšportovaná. Búcham si hlavu, aká som len bola „hlúpa“. Začala som brať rôzne tabletky na chudnutie a striedala fázy, kedy som nič nejedla, s fázami, kedy som sa prejedala. Vyskúšala som snáď každú diétu. Ale ich bolo! Až to prešlo do bulímie, s ktorou som dlhé roky bojovala. Možno raz o tom napíšem aj samostatný článok, pretože to obdobie bolo až príliš ťažké, náročné a viem, že je veľa mladých ľudí, ktorí trpia podobnými problémami.. Snáď naberiem viac odvahy niekedy..  A ja, ako tvrdohlavec po mojom ocinovi, som sa chcela zo všetkého vysekať sama. A tak som odišla do Francúzska na tri roky, aby som našla samu seba, moju cestu a zbavila sa aj mojich závislostí. Pre mňa to bola v prvom rade duchovná a duševná cesta. Nájsť svoje srdce, sebaúctu, svoj vzťah s Bohom, ktorý sa ma dotkol a ja som sa bála, že ho „stratím“ … Tieto tri roky boli  z tých určite najkrajších, ale aj najnáročnejších.  Učila som sa žiť v jednote môjho tela a mojej duše v jednoduchosti všedných dní. 

Psychika, Vaše srdce,Vaša duša a Vaše telo, to všetko chce byť jeden krásny celok a jedno bez druhého nedokáže naplno fungovať.

 

Vo Francúzsku som jedla oveľa viac zeleniny, mäsa, syrov z farmy neďaleko miesta, kde som bývala. Žila som na vidieku, takže sme mali na blízku overené zdroje syrov, mlieka aj mäsa. Avšak, aj kvôli cenám sme často siahali po tých obyčajných výrobkoch z nákupných centier. Videla som ako pracujú niektoré bytúnky vo Francúzsku.. ich praktiky zabíjania kvôli moslimom, ktorý nemôžu jesť „mŕtve“ mäso a tak zvieratá ako keby spracúvajú ešte „za živa“, sú strašné! To sa nedá porovnať s malými chovateľmi, kde všetko prebieha podľa prírody, ako má. Tak som prestala jesť na čas mäso a stala sa zo mňa na asi rok a pol vegetariánka. Dlho som si myslela, že sa stravujem dobre. Takmer nič vysmážané, veľa ovocia, zeleniny, občas sladké, občas niečo .. veď to poznáte. Po pravde, to nebol úplne príklad  zdravého stravovania. Samá zelenina, tuky obmedzené na minimum…

 

Keď sa nám narodila prvá dcérka, začala som doma piecť, pretože som jej nechcela dávať kupované sladké nezdravé potraviny. Tak som sa dostala k blogovaniu. Myslela som si, že bude všetko super. Veď doma varím, Dávam si pozor čo jem ja aj moja rodina. Ester som poctivo prikrmovala podľa rôznych tabuliek… Ale príliš aktivít a občas naozaj rýchla strava a určite aj všetky tie predošlé problémy so stravovaním, s prijatím seba samej, nenechali na seba dlho čakať. Pri druhom tehotenstve som začala mať žalúdočné problémy. Kŕče, bolesti, hnačky … Po pôrode to stále pretrvávalo, avšak v takých intervaloch, že vždy bolo chvíľku lepšie a potom zase horšie. Sťažovať som sa nechcela. Stavali sme dom. Manžel podnikal a zároveň makal na našom dome, všetko dohliadal. Mal toho viac než dosť a ja som sa snažila všetko nejak obetovať a ísť ďalej s nádejou, že to prejde. Pol roka som aj intenzívne behávala, vtedy so som cítila lepšie, avšak pre bolesti kĺbu, som na čas beh nechala stranou a na jeseň som sa k nemu už nevrátila. Posledné mesiace sa bolesti stupňovali a nabalovali sa jedna na druhú. Popri tom všetkom musím povedať, že som bola vo vnútri  spokojná a šťastná. Sama som nechápala, prečo mi je stále zle. Sme veriaca rodina a naša viera v Boha nám pomáha prežívať život v nádeji a nie v beznádeji. V radosti a nie v smútku.  Občas som bola iba vyčerpaná, unavená a nevyspatá. Ale to poznáte mnohí. V tej dobe som ešte aj vypekala na svadby a oslavy. Kedy pri dvoch malinkých deťoch? Po nociach. Väčšinou. Okolo polnoci som išla spať. O tretej už zvonil budík, aby som pokračovala piecť. Medzitým niekoľko krát vstať nakojiť dcérku. Tým sa nesťažujem. Ani som sa nesťažovala a snažila som sa, aby ma každý videl s úsmevom na tvári. Pečenie som milovala, svoju rodinku tiež. Všetko mi prinášalo radosť a ja som nehľadela na únavu, na moje ťažkosti. A to, čo bude so mnou mi bolo takmer jedno. Ale tento režim bol časovaná bomba. Dnes viem, že múdrosť žitia je nájsť si čas aj na odpočinok a oddych. Nie kvôli lenivosti, ale z jednoduchej a potrebnej lásky k sebe samej. Ako sa píše v tej najmúdrejšej knihe – Milovať blížneho, ako seba samého … Stále sa tomu učím. Príliš oddychovať neviem. Stále ma to ťahá niečo robiť a vymýšľať, ale našla som si aktivity, ktoré mi ten „oddych“ a to „vypnutie“ prinášajú.

 

Nakoniec som zašla teda na gastro a tam mi zistili intoleranciu na mliečnu bielkovinu a histamínovú intoleranciu. Na jednej strane som sa potešila, že odstránim moje ťažkosti, na druhej strane som mala veľký rešpekt pred novou stravou. Aby som to skrátila, viem, že zmena stravy vyžaduje dlhší čas, no mne ani po dvoch mesiacoch nebolo lepšie. Práve naopak. Bolo mi ešte horšie. Trošku mi trávenie polepšili probiotiká, ale stále mám veľa ďalších problémov, mimo trávenia. Chcela som hľadať príčinu mojich ťažkostí a nie to iba“lepiť“ tým, že vyradím také množstvo „dobrých“ potravín, ktoré hlavne pri histamínovej intolerancíi som vyradiť musela. Začala som stretať nespočetne veľa ľudí, ktorí tiež trpia rôznymi intoleranciami a ja som mala pocit, že sa vrece roztrhlo s týmito diagnózami. Až ma to prekvapilo a o to viac nakoplo hľadať, kde môže tkvieť príčina a či viem pre to niečo spraviť..

 

 

GAPS terapeutická diéta

A tak som sa dostala až k terapeutickej diéte GAPS. Našla som ju úplnou náhodou, keď som si čítala o vývaroch a ich pozitívnom účinku na organizmus.  V angličtině zkratka GAPS doslova znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME a voľne ho môžeme preložiť ako syndróm psychológie a trávenia.  Znamená to, že naše črevo a psychika je priamo prepojená a tak ovplyvňujú celkový zdravotný stav nášho organizmu. To, v akom stave je naše črevo má dopad na správne fungovanie celého organizmu. Podstata mnohých chorôb (nie len tráviaceho traktu) sa nachádza v čreve. A práve GAPS diéta sa zameriava na liečbu čreva. Ako som spomínala vyššie, jedná sa o terapeutickú diétu, ktorá mú svoju formu a protokol a uceluje črevo, podporuje správne črevné baktérie, ktoré žijú v čreve a obnovuje jeho normálnu funkciu a pomáha riadiť celý náš organizmus. GAPS dieta je nastavená tak, aby vyliečila črevo, posilnila imunitní systém a optimalizovala bakteriálny ekosystém v našom tráviacom systéme.

 

GAPS bola pôvodne vyvinutý z takmer 100 ročnej diéty, ktorá sa používala na liečbu celiakie a iných chorôb čreva. V dnešnej dobe je odporúčaná hlavne deťom s poruchami autistického spektra, dyslexiou, dyspraxiou, s poruchami chovania, schizofréniou a na liečenie iných duševných chorôb. Rovnako je odporúčaná pre ľudí s črevnými chorobami ako je Crohnova choroba, ulcerózna kolitida, diverkulutida a veľmi dobre výsledky vykazujú aj ľudia, ktorý si prešli diétou GPAS aj s rôznymi potravinovými alergiami a intoleranciami, cukrovkou, epilepsiou, sklerózou multiplex, či chronickými zápchami a hnačkami a dokonca pomáha aj neplodným párom.

Za GAPS terapeutickou diétou stojí Doktorka Campbell-McBride. Je neurologička a dietologička a v roku 1998 založila Dietologickú Kliniku v Cambridge, kde sa špecializuje na pomoc rodinám s poruchami chovania, problémy spojené s učením, autizmom, hyperaktivitou, sústredením a aj depresiami a mnohými inými. Ona sama mala dieťa s poruchou učenia a silným autizmom, ktoré sa vďaka tejto diéte úplne vyliečilo a dnes vedie plnohodnotný zdravý život.  Práve tento fakt ju inšpiroval, aby  pomáhala aj ostatným rodinám. Jej prístup je v určitom ohľade provokatívny, ale veľmi úspešný a profesionálny, podrobený dlhodobému výskumu.

Základom diéty je kvalitný vývar z kostí a mäsa, kvalitná zelenina, kvalitný tuk, maslo, orechy, mäso.  Dbá sa na spôsob príprav, ktorý je šetrný k tráveniu. Medzi také sa považuje tradičné kvasenie a nakladanie potravín. Všetko, ako sme v naších končinách zvyknutý- vývar, fermentovaná nakladaná zelenina, vajíčka.. Naopak, počas GAPS diéty sa úplne vylúčia všetky obilniny, všetok rafinovaný cukor a všetka laktóza. Za to doma pripravený kefír a kvalitné probiotika sú nevyhnutné.

 

 

Ja a GAPS

GAPS sa skladá z plnej GAPS diéty a z úvodnej diéty.

Úvodná fáza6. stupňov a zjednodušene povedané, každou fázou pridávate nové a nové potraviny, až sa dostanete do GAPS plnej diéty. Každá fáza na seba nadväzuje. Čas, koľko každý človek vytrvá na úvodnej diéte a na každom stupni je veľmi individuálne. Zväčša ide o rozmedzie 3-6 týždňov, podľa toho, v akom zdravotnom stave sa nachádzam. Na začiatku budem jesť iba kvalitné vývary,vývary a zase iba vývary a zeleninu k nim. Postupne budem pridávať fermentovanú zeleninu, najprv po lyžičkách, neskôr vo väčších množstvách, Potom príde na rad žĺtok. Najprv jeden za deň. potom z každou miskou vývaru a nakoniec celé vajíčko. Takto budem pokračovať s inými potravinami, až prídem do plnej GAPS diéty.

Plná GAPS diéta je už oveľa pestrejšia a ponúka rôzne jedlá, samozrejme bez rafinovaného cukru, obilnín, zemiakov, cestovín.

Doma mám slovenský preklad knihy od britskej doktorky Dr. Natashy Campbell-McBride pod názvom “Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, Dyspraxia, A.D.D., Dyslexia, A.D.H.D., Depression, Schizophrenia”, po Slovensky  “Syndróm trávenia a psychológie” , ktorú práve čítam.

 

Ja osobne som momentálne na plnej GAPS diéte a pripravujem sa na tu úvodnú. Mám obrovský rešpekt, pretože je to veľmi striktná diéta, ktorá má síce fantastické výsledky, ale vôbec nie je jednoduchá. Rozhodla som sa, že idem do toho, tak držte palce. Pochopila som totižto, že všetky problémy, s ktorými momentálne bojujem nevznikli zo dňa na deň a zo dňa, ale že sú následkom môjho správania sa k vlastnému telu. Určite už chápete, prečo som Vám na začiatku písala o mojej celoživotnej ceste, o tom, čím som si prešla.

Kedy začnem? Presný deň neviem. Rada by som začala okolo 21.1.2019, teda budúci pondelok. Ale neviažem sa na presný deň.  Momentálne ešte čítam knihu, fermentujem zeleninu a verím, že čoskoro sa naučím robiť si domáci kefír. Chcem byt dobre pripravená. Práve to je jedna z najdôležitejších vecí, aby diéta bola úspešná. Budem zaznamenávať každý deň priebehu úvodnej diéty a rada sa s Vami podelím o moje skúsenosti a dojmy. Určite Vám dám rovnako vedieť deň, ktorý začnem. Ak by len jednému človeku pomohlo moje zdieľanie v jeho tráviacich a iných ťažkostiach, misia je splnená. A ak vy máte podobné skúsenosti, prosím, napíšte mi. Budem veľmi rada. I ja potrebujem podporu a skúsenosti iných. Ďakujem 🙂

 

Ak Vás téma zaujíma ..

Ak by Vás téma GAPS zaujímala, podrobnejšie informácie nájdete na stránke ŽIVÁ KULTÚRA  , ktorá mi bola veľmi nápomocná pri písaní tohto článku.

A veľmi hodnotný článok nájdete u JANA DELL-PLOTNÁRKOVÁ (založila  stránku živá kultúra, je certifikovaná GAPS terapeutka. a je mama dvoch low carb detí. ). Ide o  Rozhovor z časopisu ACRES USA s Dr. Natashou Campbell-McBride, autorkou knihy Gut And Psychology Diet (GAPS) Rozpráva o terapeutickej diéte GAPS, o prepojení trávenia s telom, o fungovaní nášho trávenia. Rozhovor je viac než skvelý a odporúčam každému, aj keď sa o GAPS stravovanie nezaujímate, pretože hovorí o mnohých zaujímavostiach!

Taktiež odporúčam článok od Yummy Mummy Foodie o vývaroch a ich pozitívách pre naše telo.

 

Tak, a už si len priať, aby som to zvládla a pomohla sebe samej za tie roky, čo som na svoje telo kašlala. 🙂

A Vám prajem rovnako, veľa zdravia!

Majte krásne dni prežiarené Vašim ozajstným úsmevom 🙂 .

 

s nádejou v srdci ..

Vaša LaPetite Mary

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *