fermentovanie,  GAPS

Fermentovaný kečeup

Toto je Vám dobrota a pritom tak veľmi jednoduchá! Poďme si ju spolu pripraviť.

U nás takýto kečup pripravujeme pravidelne. Je to pre nás plnohodnotnejšia alternatíva ako konzervované a kadejako dochutené. Pretlak môžete použiť buď svoj alebo kvalitný kupovaný alebo si domáci kečup pripraviť sami a ten ešte dochutiť a nechať sfermentovať. My používame už hotový pretlak. Je to rýchle a praktické.

Ak chcete kečup hustejší, nechajte pretlak zhustnúť varom, vychladiť a následne dochutiť na fermentáciu.


Počet porcií: 6-8      Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie
1 šálka rajčinového pretlaku (kľudne z obchodu, napríklad DmBio je super alebo bio z Lidla, Billy..)
3 PL srvátky (nechajte odtiecť z hotového kefíru)
1 ČL soli
2 ČL kvalitnej sójovej omáčky
1-2 strúčiky cesnaku
3-4 PL medu

Postup

Pretlak prelejeme do zaváraninového pohára. Pridáme srvátku, soľ, sójovku, pretlačený cesnak a med. Pridať môžete aj štipku chilli. Zamiešame, prikryjeme a necháme 3 dni fermentovať pri izbovej teplote. Následne ho prelejeme do vhodnej fľaše alebo ho necháme v zaváraninovom pohári. Ak Vám v ňom vadí pretlačený cesnak, celý pretlak len preceďte cez sitko. Fľašu alebo pohár uzatvoríme a vložíme do chladničky. Tam vydrží minimálne mesiac. (Myslím, že aj dlhšie, ale vždy sme ho do mesiaca zjedli..)

 


Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *